Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Konser Salonu&[#]8217;nda Kent Konseyi tarafından &[#]8216;Zonguldak Tartışıyor&[#]8217; toplantılarının ilki gerçekleştirildi. Toplantıya, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Zonguldak Valisi Erdal Ata, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin yaptı. Bu tür toplantıları geleneksel hale getirmeye hedeflediklerini anlatan Sezgin, &[#]8220;Böyle bir toplantı yaparak bunu geleneksel hale getirmek istiyoruz. Güçlü sivil toplum örgütlerimiz var. Zonguldak tartışıyor toplantılarında ortak akılla sorunları paylaşmak gereği duyduk. Bu toplantılarımız hesap verme toplantıları şeklinde olmayacak. Sorgulama yerine birlikte tartışarak karar verme şeklinde olmasını istiyoruz. Zonguldak&[#]8217;ta yeni hastanenin yer seçimi konusunda görüş alışverişi olacağını sanıyorum. En doğru kararı vermek için düşüncelerimizi ifade edeceğinizi düşünüyorum&[#]8221; diye konuştu.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz de toplantıda &[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ın Türkiye ekonomisine katkısı büyük. Hep beraber tartışarak doğruyu güzeli bulabiliriz. Böylece Türkiye&[#]8217;ye örnek olabiliriz&[#]8221; dedi.

"´İHTİYACIMIZ YOK&[#]8217;DİYEMEYİZ&[#]8221;
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref de konuşmasına Zonguldak&[#]8217;a yapılacak hastane yerlerini anlatarak başladı. Kent Konseyi&[#]8217;nin ilk meyvesini Lavuar Alanı&[#]8217;nın hizmete açılmasıyla verileceğini anlatan Eşref, konuşmasında şöyle dedi:
&[#]8220;İlk meyveyi Haziran ayında almış olacağız. Sağlık Bakanı Zonguldak&[#]8217;a geldi. Belediye ziyaretinde otel hastane yapılacağı talimatını verdi. Herkes o günden itibaren çalışmalar içerisine girdi. Bu süreç belki yönetim açısından eksik kaldı. Sivil toplum örgütleri ile toplanılarak öyle bir çalışma sürecine girilmeliydi. Ama geç kalmış değiliz. Zonguldak&[#]8217;a hastane istiyoruz. &[#]8216;İhtiyacımız yok&[#]8217; diyemeyiz. Çünkü yatırım Zonguldak&[#]8217;a geliyor. Yeni hastane yapılırsa mevcut hastanelerin durumu ne olacak? Kamu oyu bunu sorguluyor. 2-3 aydır bir süreç yaşadık. Biraz abartılı ama çok iyi niyetli çalışmalar var. Benim ilk öneri olarak vermeye hazır olduğumuz Bağlık Asfalt Tesisi var. İkinci önerim de Polis Evi&[#]8217;nin karşısındaki Zonguldak ile Kozlu sınırındaki arazidir. Duygusallık yapıp Kozlu&[#]8217;yu ayıramayız. Kozlu bizim mahallemiz. Bu arsa çok büyük bir arsadır. Geniş yer arıyorsak Kozlu sınırı ile Zonguldak sınırı arasındaki arsa olabilir.&[#]8221;

&[#]8220;BİR AN ÖNCE TEMEL ATILMALI&[#]8221;
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan konuşmasında yeni hastanenin yapılması durumunda bir an önce temelin atılması gerektiğini söyledi. Sekizinci aydan sonra yatırımların başka bölgeye kayabileceğini ifade eden Erdoğan, &[#]8220;Coğrafi yapı nedeniyle bu meselelerin öncelikleri üzerinde yoğunlaştık. Son dönemde olay sağlığa döndüğü için 2010 yılı ortalarında karar verilip halledilmezse 8. ayın sonunda Planlama Müdürlüğü&[#]8217;nün projeleri gereği kaynak başka bir ile aktarılacak. Kaynak sorunu yok. Havuza girip o torbadan çıkmak istemiyoruz. Zonguldak&[#]8217;ı bir numaraya koyduk. Arazi bulmada zorluk çekiyoruz. Bu formatın içerisinde Kent Konseyi genelde fotoğrafın bütünlüğünü yansıtacak. Aykırı düşünceler içinde en doğrusu bulunacaktır. Sağlıklı bir tartışma yapıp bu şehri Türkiye&[#]8217;nin önemli noktasına getirmek gerekiyor. Neresi olursa olsun. Temmuz ve Ağustos ayında Zonguldak&[#]8217;ta temel atılsın. Arayış devam ediyor. Bundan sonra Zonguldak Ankara&[#]8217;ya yön verecek. Pürüzsüz sorunsuz en iyi yer neresiyse orayı yapalım. Zonguldak&[#]8217;ın Türkiye için önemli olduğunu Başbakan da Sağlık Bakanı da biliyor&[#]8221; dedi.

&[#]8220;ŞEHİRCİLİKTE GERİ KALDIK&[#]8221;
Zonguldak Valisi Erdal Ata, şehircilikte yurt dışındaki kentlere göre geri kalındığını söylerken bu durumun Türkiye&[#]8217;nin kanayan yarası olduğunu ifade etti. Şehircilik anlamında hataların yapıldığını belirten Vali Ata, &[#]8220;O hataları asgari düzeyde küçültmemiz gerekiyor. Bugünkü toplantıda sağlıkta genel sorular değil de hastane yeri tartışılacak. Kağıt üzerinde yeni hastane yapmaya ihtiyaç olmadığı gözüküyor. Ama öyle değil. Artık hastaneler daha modern, daha çağdaş biçimde yapılıyor. Zonguldak bundan mahrum edilmemelidir. Sağlık Bakanı 2 aylık dönemde acil yer bulunmasını söylemişti. 200 dönümlük alanda bütün sağlık kuruluşları bir çatıda toplanmak istenmişti. 40-50 dönüme dahi razıyız. Kdz. Ereğli&[#]8217;de önemli yer kat edildi. Devrek&[#]8217;te yer tamamlandı. Çaycuma&[#]8217;da sorun yok. Merkezde de çok alternatifimiz yok. Belediye başkanı asfalt tesislerini önerdi. Oraya biz 2-3 kere gittik. Zonguldak genelindeki uydu görüntülerini sürekli inceliyoruz. &[#]8216;Atladığımız yerler var mı?&[#]8217; diye bakıyoruz ama yok. Polis Evi&[#]8217;nin karşısındaki alanla ilgili orada okullarla ilgili çalışma yaptık. Tıp Fakültesi&[#]8217;ne yakın bir yer var. İkinci tünele yakın bir yer burası. Burada 55 bin metrekarelik bir alan var. Ama merkeze uzak olması nedeniyle çok kabul görmedi. Kok fabrikasının olduğu yere de baktık. TTK&[#]8217;nın orada çalışma yapacağı söylendi. Ya demir ambarlarının orası, yada mevcut Atatürk Devlet Hastanesi&[#]8217;nin olduğu yerde çalışma olacak. Görünen yerler içinde en çok mevcut hastanenin orası beğenildi. Alternatif fazla olmadığı için çok fazla şey söyleyemiyoruz&[#]8221; diye konuştu.

&[#]8220;HİZMETİN ÖNCÜSÜYÜZ&[#]8221;
Tabipler Odası Genel Sekreteri ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferruh Ayoğlu da toplantıda konuşma yaptı. Mevcut hastanelerin modernize edilmesi gerektiğini söyleyen Ayoğlu, &[#]8220;Siyasi rüşvet&[#]8221; sözleriyle de salondakilerin bazılarının tepkisini bazılarının da desteğini çekti. AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan da bu sözlere cevap vererek, &[#]8220;Kendi gözlülüğüyle kendi bakış açılarıyla bizi aydınlatıyorlar. Hastanelerdeki yatak sayısını ilgili müdür cevaplasın. Doğru biz siyaset rüşvet değil siyasi hizmet yapıyoruz. Türkiye&[#]8217;nin her yerinde yaptığımız hizmetin bir boyutunun Zonguldak&[#]8217;ta eksik olduğunu ilgili bakanlık tespit etmiştir. Bu eksiklik Ankara&[#]8217;dan gözüküyor. Bu niyetle bu hizmetin öncüsüyüz. Herkesin düşüncesi bizim için saygıdeğerdir ama böyle bir hakaret dolu, böyle arzu etmediğimiz, hak etmediğimiz böyle bir bakış açısını kabul etmiyoruz.Biz hizmet aşkıyla Türkiye&[#]8217;nin her yerinde ki &[#]8216;Sağlık Dönüşüm Projesini&[#]8217; kendisi de bir sağlıkçı olarak görüyor. Zonguldak&[#]8217;ta da bunun başlatılması için gayret ediyoruz. Korkarım çevreye bir iyilik yapsak, çöp alanını bakanımız devre dışı bırakmak için uğraşıyor. Oda siyasi rüşvet olur diye hizmetleri yapmakta biraz daha korkar hale gelebiliriz. Bunu da değerlendirmenize bırakıyoruz&[#]8221; diye konuştu. Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş da konuşmasında &[#]8220;Öpmeye niyeti olmayan &[#]8216;yanağın nerde?&[#]8217; diye sormaz&[#]8221; dedi.
Toplantı, katılımcıların fikirlerini paylaşması ile sona erdi.
Editör: Pusula Gazetesi