Bartın Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi tarafından İstiklal İlköğretim Okulu&8217;nda &8216;Çocuk hakları&8217; konusunda bir seminer düzenlendi. İstiklal İlköğretim Okulu konferans salonunda dün gerçekleşen seminerde İl Çocuk Komitesi üyeleri Bartın Anadolu Lisesi öğrencileri Günce Kaynarca, Selen Sağ, Atakan Gayret ve Mesleki Eğitim Merkezi öğrencisi Erman Aksu, İstiklal İlköğretim Okulu öğrencilerini slâyt eşliğinde yapılan seminerde Çocuk Hakları konusunda bilgilendirdi. İstiklal İlköğretim Okulu öğrencileri, ortaöğretim öğrencileri tarafından anlatılan &8216;Çocuk hakları&8217; konulu semineri dikkatle takip etti.


Her insan 18 yaşına kadar çocuk sayılır


Öğrencilere çocuk hakları sözleşmesinin içeriğini anlatan İl Çocuk Komitesi Üyesi Selen Sağ, &8220;Bir hakkın olması demek, senin belirli bir şeyi yapabilmen ve başkalarından o şeyi yapabilmen için gerekli koşulları sana sağlamalarını isteyebilmen demek. Tam 191 devlet söz vermiş, çocuklar korunsun, ihtiyaç duydukları şeylere ulaşsın ve yaşamları hakkında söz sahibi olsunlar diye çocuk haklarına dair sözleşmeyi imzalamış ve Türkiye de bu sözleşmeyi onaylamıştır. Sözleşme, çocukları doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren bütün etkinliklerde çocuğun yüksek yararının temel alınmasını şart koşar. Bu sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, 18 yaşına kadar her insan çocuk sayılır&8221; dedi.


Çocuğun yararı temel düşüncedir


Selen Sağ, &8220;Taraf devletler, bu sözleşmede yazılı olan hakları kendi yetkileri altında bulunan her çocuğa, kendilerinin, anne babalarının veya yasal vasilerinin sahip oldukları ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler nedeniyle hiçbir ayrım gözetmeksizin tanır ve taahhüt ederler. Taraf Devletler, çocuğun anne-babasının, yasal vasilerinin veya ailesinin öteki üyelerinin durumları, faaliyetleri, açıklanan düşünceleri veya inançları nedeniyle her türlü ayırıma veya cezaya tabi tutulmasına karşı etkili biçimde korunması için gerekli tüm uygun önlemi alırlar. Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi