CHP Genel Başkanı Deniz Baykal partisinin İl Kongresi için Cumartesi günü geldiği Bartın&8217;da partililerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Kongreye katılmak için uçakla Saltukova Havaalanı´na inen Baykal, havaalanında Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve partililer tarafından çiçeklerle karşılandı. Daha sonra seçim otobüsü ile kongrenin yapıldığı Belediye Sosyal Tesislerine gelen Baykal araçtan inince yoğun ilgiden dolayı salona güçlükle ulaştı. Davul zurna eşliğinde &8216;Başbakan Baykal&8217; sloganları eşliğinde karşılanan Baykal, bir gün önce Van&8217;da uğradığı yumurtalı saldırı sonrası Bartın&8217;da gördüğü yoğun ilgiyle moral buldu. Kendisine dokunmak isteyen partililerle vatandaşların birbirlerini ezdiği kongrede salona zorlukla giren Baykal&8217;a çok sayıda partili tarafından çiçek takdim edildi.


Siz gerçekleri kavramışsınız


Vatandaşların gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle memnuniyetini dile getiren Baykal, kongrede yaptığı konuşmada, &8220;Sizleri yalnız bırakmamak için kongrelere katılma kararı aldım. Ama buraya gelince gördüm ki, Bartın&8217;daki Cumhuriyet Halk Partililer yalnız değilmiş. Bütün Bartın&8217;ı partimiz altında bütünleştirmeyi başarmışsınız. Siz olayları kavramış, ülkenin nereye doğru gitmekte olduğunu anlamışsınız. Bu gidiş karşısında Cumhuriyet Halk Partisi&8217;ne düşen sorumluluğu, ne yapılması gerektiğini en iyi şekilde değerlendirmiş, harekete geçmişsiniz. Bunun gereğini de ortaya koymuşsunuz. Bu tablo değişimin habercisidir. Değişimin ortaya çıkacağı her yerde gözüküyor. Birbiri ardından seçimleri kaybetmeye başladılar. 2 seçimde 8,5 puan oy kaybettiler. Bu anlayışta bir defa bu memleketin öncelikli sorununu esas alan bir iktidar olmalıdır&8221; dedi.


İşsizlik en büyük sorundur


İşsizliğin ülkenin en büyük sorun olduğunu kaydeden Baykal; &8220;Ülkenin en büyük sorunu işsizliktir. İşsizlik dolayısıyla yoksullaşma var. Hayatın giderek daha da güçleşmesi, vatandaş açısından bu sorun Türkiye´nin yeni bir ekonomi anlayışının ortaya konulmasını gerektiriyor. 80 yılda alınandan iki katından fazla para alınmış. Elde avuçta ne varsa satılmış. Bunun karşısında işsizliği ortadan kaldıracak yatırımlar yapılmış mı? İş yerleri fabrikalar açılmış mı? O para nereye gitmiş? O para milletin iş bulması ekmek parası kazanması için kullanılmış mı? Hayır, bu para faize harcanmış. Türkiye´nin bu hükümet zamanında ödediği günlük faiz 120 milyon dolardır. Bu faizi kim alıyor, borç verenler. Borcu kim veriyor? İçeri de imkanı olanlar, dışarıdan gelen Türkiye´ye borç veren çeşitli finans kurumlarıdır. 2009 yılında Türkiye resmi rakama göre yüzde 5.7 daraldı. Resmi rakam budur. Bu ne demektir? ´Türkiye´de iş yerleri fabrikalar kapandı´ demektir. Yenisinin açıldığı bir yana var olanların kapandığı demektir, ekonomi küçüldü demektir&8221; diye konuştu.


Sistemin değişmesi gerekiyor


Faizin Türkiye ekonomisinin belini büktüğünü ifade eden Baykal; &8220;Türkiye´de herkesin ekonomisi 2009´da küçüldü mü? Hayır. Türkiye´nin ekonomisi daraldı. Ama bankalar Türkiye´de en çok kar eden kuruluşlar olarak ortaya çıktı. Herkes zarar ediyor. Reel ekonomiye bağlı sistem çöküyor. Birisi de yükseliyor. O da finans sektörüdür. Taş atıyor kolu mu ağrıyor? Parasını koyuyor, içerden dışarıdan günde 120 milyon dolar kazanıyor. Bu çarpık bir tablodur. Bu tablo Türkiye´nin kanını iliğini kurutuyor. Bu tabloyla, Türkiye´nin belini doğrultması mümkün değildir. Bu sistemi değiştireceğiz. Türkiye´de bu oluyor. Türkiye kurduğu fabrikaları satıyor. Türkiye´de ithalat artıyor. Bu çarkı değiştirmek lazım&8221; dedi. Hükümetin Anayasa değişikliği ile ilgili girişimlerine de değinen Baykal, &8220;Türkiye´nin önüne bu konuyu getirdiler. Biz büyük bir iyi niyetle bu Anayasa değişikliğine baktık. Baktığımız zaman 30´a yakın maddeyi ´Anayasa´yı değiştireceğiz´ diye koymuşlar. Bu maddelerin üçü hariç tamamına yakını Türkiye´yi meşgul edecek, büyük gerilim yaratacak, tartışma ve tahrik edecek nitelikte konular değildir&8221; şeklinde konuştu. Baykal Bartın&8217;da yaptığı konuşmada Van&8217;da kendisine yönelik yumurtalı saldırıyı değerlendirirken de hükümete suçladı. Baykal, saldırıyı AKP&8217;nin organize ettiğini iddia etti.

Editör: Pusula Gazetesi