Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı Atatürk Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi&[#]8217;nde (KETEM) Kanser Haftası nedeniyle tören düzenlendi. Törene İl Sağlık Müdür Yardımcıları, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Kazım Sarıcı, Başhekim Yardımcıları, KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Şeyda Çakmak ve sağlık personeli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşma yapan Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Kazım Sarıcı, kanserin önemine değinerek sağlık çalışanlarının KETEM çalışmalarında iyi bir yol kat ettiğini söyledi. Zonguldak İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Birsen Turan da kanserin etkenleri ve tedavi yöntemlerini sıraladı. Başta sigara ve alkol kullanımını, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı, gıdalardaki katkı maddelerinin, kansere değiştirilebilir faktörler olarak etki yaptığını anlattı.
Kanserin günümüzde en önemli halk sağlığı sorunu olarak yerini koruduğunu dile getiren Turan, &[#]8220;Sebebi bilinen ölümle sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ve uygulamanın başlatılması, artık rahatlıkla birçok ilin faaliyet raporlarında yer almaktadır. Eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserde korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan KETEM&[#]8217;lerin kanserle mücadeleye katkıları oldukça önemlidir&[#]8221; dedi.
Zonguldak Sağlık Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı Kanser Kontrol Birim Sorumlusu Esin İlhan da &[#]8220;1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde KETEM&[#]8217;de haftanın açılışı yapıldı. Kanserde, korunma ve erken teşhis önemlidir. Kansere karşı korunmada öncelikli olarak risk faktörlerine karşı önlem alınmalıdır. Risk faktörleri denildiğinde tütün kullanımı, enfeksiyonlar, çevresel ve mesleksel etkenler, obezite ve fizik aktivite azlığı düşünülmektedir. Erken tanıda ise ulusal kanser kontrol programında meme, meme kanseri, serviks ve kolorektal kanserler için tarama programı geliştirilmiştir&[#]8221; diye konuştu.
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü&[#]8217;ne bağlı Çaycuma Sağlık Grup Başkanlığı 2 Nolu Sağlık Ocağı&[#]8217;nda hemşire olarak görev yapan Dilek Özaydın, yılın hemşiresi seçildi. Kendi kendine meme muayenesi eğitimlerinde geniş kitlelerde kadınlara bilinçlendirme eğitimleri düzenleyerek toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlayan Özaydın, plaketini İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Birsen Turan&[#]8217;dan aldı. Özaydın, ardından katılımcılara slayt eşliğinde bilgiler verdi.
Hatıra fotoğrafı çektiren katılımcılar, ardından kokteyle katıldı. Tören, kokteylin ardından sona erdi.
Editör: Pusula Gazetesi