Batı Karadeniz Bölgesi´nde 21-25 Mayıs 1998 tarihindeki aşırı yağışlar sonucu meydana gelen taşkın sebebiyle oluşan zararın giderilmesi ve ileride benzeri zararların oluşmaması amacıyla başlatılan Türkiye Acil Sel ve Deprem İyileştirme (TEFER) projesi çalışmalarında Bartın Boğaz mevkiinde yapılan ve yarım kalan çalışmaların olduğu bölgede meydana gelen heyelana müdahale edildi. 2008 yılının Aralık ayında yaşanan heyelandan sonra Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü´nden bölgeye gelen ekiplerin yaptığı incelemenin ardından tehlikenin giderilmesi için ihaleye çıkılması kararlaştırılmıştı. Yapılan ihale sonrası kısa bir süre önce başlatılan çalışmalar kapsamında ırmak kenarındaki heyelan alanında askıda bulunan kaya parçasına iş makineleri ile müdahale edildi.


Tehlike giderilmiş olacak


Makine Mühendisi Faruk Papila, Bartın Irmağı´nın Boğaz mevkiinde bulunan heyelanlı bölgede iş makineleriyle çalışmalar yapıldığını söyledi. Bu çalışmalar sayesinde, Bartın ve Bartın halkının büyük bir tehlikeden kurtulmuş olacağını belirten Papila, gerçek anlamda sel taşkın önlemlerinin alındığını görmenin kendilerini son derece mutlu ettiğini söyledi. Papila, "Bartın Irmağı´nın Boğaz mevkiinde bulunan heyelan tehlikesi yok ediliyor. Askıda duran büyük taş kütlesi, her an bir heyelan etkisiyle, ırmak içine düşerek, olası bir sel tehlikesine neden olmadan, iş makinelerinin yaptığı çalışmalarla, yok ediliyor. Taş kütlesinin iş makineleri ile oran yapıldığında ne kadar büyük olduğu görülüyor. Tefer projeleri 2001&8217;de uygulanmıştı. Bartın 7 yıl içinde ne kadar büyük tehlikenin eşiğindeymiş meğer&8221; diye konuştu.


Milletvekili Tunç&8217;a teşekkür


Faruk Papila &8220;Düşünün bir kez, aşırı bir yağışta bu taş kütlesi ırmak içine düşse, ırmak akıntısının olduğu bir ortamda, büyük taş kütlesinin ırmak içinden çıkarılması mümkün olabilecek miydi? Gerçekten Bartın´ı ilahi bir güç korumuş. Dik dağ yamacında, gerçek anlamda çok tehlikeli çalışmalar yapılıyor. Temennimiz, bu çalışmaların kazasız ve belasız bir şekilde sonlanmasıdır. Bu çalışmalar sayesinde, Bartın ve Bartın halkı bir beladan kurtulmuş olacaktır. Heyelan kazı çalışmalarının başlayacağı müjdesini veren AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç´a teşekkür ederim. Bartın halkı, olası bir sel felaketini ve zararlarını azaltmada çalışmalar yapan tüm insanları, minnet duygusu ile hatırlayacaktır. 7 yıl sonra, gerçek anlamda sel taşkın önlemlerinin alındığını görmek, bizleri son derece mutlu etti&8221; dedi.


Bir teşekkür de basına


Papila &8220;Sayın milletvekilimize, çalışanlara tekrar teşekkür ederim. Toplumun unuttuğu sel önlemlerinin alınmadığını, Bartın basını unutmadı. Sel ve taşkın önlemlerinin alınması için sayısız yazı ve haber yaptılar. Bartın basınına, içtenlikle teşekkür ederim&8221; şeklinde konuştu. Çalışmaların Boğaz mevkiindeki açılır köprü ile Karadeniz çıkışına odaklanmasını rica eden Papila, &8220;Burada yapılan çalışmaların daha hızlı biteceğine ve sel oluşumunu yüzde 50 azalttırabileceğine inanıyorum. Su havzasını, insanın sindirim ve boşaltım sistemine benzetirim. İçtiğimiz suyu, böbreğimizde taş varsa, idrar yollarımızda enfeksiyon varsa, dışarıya rahat bir şekilde boşaltabilir miyiz? Boğaz mevkiindeki sıkıntının tarifi budur. Taş kütlesi, hayırlısı ile ortadan kalksın, TEFER proje hatası da ortaya çıkartılarak, çareler mutlaka aranacaktır&8221; ifadesini kullandı.


Prof. Mortan hatalara dikkat çekmişti


Makine Mühendisi Faruk Papila &8220;Açılır köprüde mi hata var? Onlarca kamyon taşın ırmağa döküldüğü yerde mi hata var? Irmak derinliklerinde mi hata var? Irmak dip genişliğinde mi hata var? Boğaz çıkışında su altında duran taş kütlede mi hata var? 400 metrelik liman yolunun, yükseltilmesinde mi hata var? Dip akıntılarına ve Karayel dalgalarına karşı, geçmişte alınan önlemlerin yok edilmesinde mi hata var? Yılanlı burnunun dar olmasında mı bir hata var? Irmak üst genişliklerinde mi hata var? Bu soruların cevaplarını, Bartın basını ile beraber mutlaka bulup, önlemlerin alınması için milletvekilimizden, ısrarla ricalarda bulunacağız. Bartın´da yaşayan bizler, sizler, hepimiz, aşırı yağışlarda, sel korkusu yaşamasın" dedi. Papila, dün yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Kenan Mortan&8217;ın 2005 yılının Mart ayında Bartın&8217;da düzenlenen bir toplantıda, &8220;TEFER&8211;1 Proje hatalarının önlenmesi öncelikli konumuz olmalıdır&8221; dediğini de hatırlattı.

Editör: Pusula Gazetesi