Tarım İl Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Güzelcehisar köyünde çiftçilere eğitim semineri verildi. Çiftçiler, Bitki Koruma Şube Müdürü Nuri Erikli ve Ziraat Mühendisi İbrahim Yıldırım tarafından ilaçlama konusunda bilgilendirildi. Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesinde bulunan kahvehanede gerçekleşen sunumu yaklaşık 100 çiftçi takip etti. Eğitim çalışmasına Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz de katıldı. Fındık üretimi ve destekleme döneminin başladığını ifade eden Yusuf Alagöz, ödemelerin ilk olarak Bartın&8217;ın da içinde bulunduğu 5 ilde yapıldığını belirtti. Halk Eğitim Müdürlüğü ve İş-Kur Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü olarak kurslar açıldığını belirten Alagöz, bu kurslara katılan en başarılı köyün Güzelcehisar Köyü olduğunu söyledi.


Amaç bilinçli ilaç kullanımı


Seminerin açılışında konuşan Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, bilinçli ilaç kullanımının önemine dikkat çekti. Müdür Alagöz, &8220;Birçok yönetmelik çıkıyor, bu yönetmeliklerin uygulanmasını da kurum olarak bizler sağlıyoruz. Şu anda Güzelcehisar köyünde bulunmamızın sebeplerinden bir tanesi de bitki koruma ürünlerinin uygulama usul esasları yönünde 21 Kasım da çıkan tebliğin icraatını burada gerçekleştirmek. Kapaklı köyünde yaklaşık 85 çiftçimize bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çiftçilerimiz ürünlerinde ilaç kullanıyorlar. Amacımız ilaçların bilinçli bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve pazarda satılan ürünlerin daha az ilaç kalıntılı olmasını sağlamaktır&8221; dedi.


3 bin 500 çiftçiye ilaçlandırma eğitimi


Müdür Alagöz &8220;Müdürlüğümüze yoğun bir şekilde müracaat var. 274 köyümüzde 3 bin 500 çiftçimizi bu konuda eğiteceğiz. Bundan 5-6 yıl önce İl Müdürü olduğumuz zamanlarda uygulamaya koyduğumuz mandalina projesi kapsamında Güzelcehisar köyüne ektiğimiz mandalina ağaçlarının büyüdüğünü görmek bana son derece mutluluk veriyor. Bilindiği gibi yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Şuanda fındık üretimi ve destekleme dönemi başladı. Şunu gururla söyleyebilirim; Türkiye&8217;de ilk 5 il içinde öncelikle işini bitiren Bartın var. İlk ödemeler Bartın&8217;ın da içinde bulunduğu 5 ile yapılıyor&8221; diye konuştu.


Çiftçilere çağrıda bulundu


Müdür Alagöz, &8220;Özellikle vurgulamak istiyorum, arkadaşlarımız çok çalışıyor. Artık Bartın da olması gereken organik tarım ürünlerinin üretimini yapmanın peşindeyiz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızdan 2009 yılında Bartın iline yaklaşık 13 trilyonluk bir destekleme girdi. Bartın&8217;da biraz sıkıntı var. Bazı vatandaşlar tarlasını ekiyor, sürüyor ama gelip de Tarım İl Müdürlüğüne müracaat etmiyor. Gelin arkadaşlar, eskiden bir korku vardı vergi alacaklar diye şimdi yok. Ben Tarım İl Müdürü olarak hep şunu söyledim size çiftçinin zararına olacak konuyu gelip de size anlatmam. Verdiğimiz ekipmanların ilki belki de Güzelcehisar köyüne geliyor&8221; şeklinde konuştu.


Güzelcehisar en çalışkan köy


Tarımsal üretimin yaygın olduğu Güzelcehisar&8217;ın Bartın&8217;ın en çalışkan köyü olduğunu belirten Müdür Alagöz &8220;Yoğun bir şekilde eksikliğini hissettiğimiz Bartın&8217;da damızlık yetiştiriciliği birliğinin eksikliği var. Onun kurulması yönünde yoğun çaba içerisindeyiz. Son aşamalara geldik. Gerek Halk Eğitim Müdürlüğüyle gerekse İş Kur Müdürlüğüyle Tarım İl Müdürlüğü tarafından kurslar açıyoruz. Kursa katılan çiftçilerimiz kayıt oluyorlar. Her kursa katılan çiftçimize İş Kur tarafından günde 15 TL kursa katılım ücreti veriyoruz. Kurs sonunda biz de kursiyerlerimize belge veriyoruz. Bütün mahalleleriyle beraber Bartın&8217;ın en çalışkan köyü Güzelcehisar köyüdür&8221; ifadesini kullandı.


İlaçlama ehil kişilerce yapılmalı


Tarım ilaçları hakkında çiftçilere bilgi veren Bitki Koruma Şube Müdürü Nuri Erikli, &8220;Tarım ilaçlarından kaynaklanan sorunların çok önemli bir kısmı, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, tarım ilacı kullanımının gerekli olup olmadığına, gerekiyorsa hangi hedefe ve ne zaman uygulanacağına, hangi ilacın ne oranda ve hangi formülasyonda kullanılacağına, uygulamanın hangi alet ve ekipmanla yapılacağına, uygulama sırasında nelere dikkat edileceğine, ilaçlamadan önce ve sonra ilaç ambalajlarının nasıl saklanacağına veya imha edileceğine, uygulama öncesinde, sırasında veya sonrasında olası zehirlenmelere karşı neler yapılacağına varıncaya kadar pek çok konuda ancak uzman bir kişi karar verebilir. Madem tarım ilacı kullanımı ile ilgili tüm konularda uzman birisinin kararları gerekiyor ve madem tarım ilaçlarının neden olduğu sorunların çoğu kontrolsüz ve bilinçsiz bir kullanım nedeniyle ortaya çıkıyorsa, bunların önlenmesi için ilaç uygulamaların ehil kişilerce yapılması zorunluluğu da kaçınılmaz olmaktadır&8221; diye konuştu.


İlaç kalıntıları zehirleyebilir


Bitki Koruma Şube Müdürü Erikli, &8220;Bu bağlamda tarım ilaçlarını uygulayacak kişilerin mutlaka eğitilmiş ve sonra da bu alanda yetkilendirilmiş olmaları veya uygulamaların bu yetkiye sahip olanların sorumluluğunda yapılması, tarım ilaçlarından kaynaklanan pek çok sorunun çözümünü sağlayacaktır. Sanıldığının aksine küçük tarla veya bahçe ve ev kullanıcıları için böyle bir sertifikaya ihtiyaç yoktur. Sadece olmasını dilediğimiz ticari anlamdaki tarımsal işletmelerde ilaçlamaları yetkili kişiler yapmalıdır. Tüm tarım ilaçları bitkilere veya ürünlerine uygulandıkta sonra parçalanmaya başlar ve zamanla zararsız bileşiklere dönüşür. İşte çok kısa veya uzun bir süre boyunca söz konusu ilaçlar bitki üzerinde kalırlar. İlaçların bitki üzerinde bozunmadan kalan kısımlarına ilaç kalıntısı denir. Bu kalıntılar o bitki veya ürünleri tüketen canlılara değişik oranlarda zehirli olabilir&8221; şeklinde konuştu.


Tarım ilaçlarının zararları


Erikli, &8220;Vücuda alınan tarım ilaçları ya lokal olarak kalır ya da kana karışarak tüm vücuda dağılır. Bir tarım ilacı ne kadar hızlı alınırsa zehirliliği o kadar artar. Deri yoluyla vücuda girmesi mide (ağız) ile olandan daha yavaştır. Bazı ilaçlar sadece kanda kalır. Bazıları kan yoluyla vücuttaki diğer organlara yayılır. Bazıları ise karaciğer, beyin, böbrek ve yağ dokularında birikir. Kanserojenite, kansere neden olur. Mutajenite, organizmanın genetik matreyalinde mutasyonlara neden olur. Teratojenite, maruz kalma sonrasında döllerde doğum bozukluklarına neden olur. Tarım ilacına maruz kalma durumlarına göre; tarım ilacının, üretimi, depolaması, taşıması ve satışıyla uğraşanlar, tarım ilacını kullanıma hazırlayıp uygulayan kişiler, tarım ilacının uygulanmış alanlarda çalışan tarım işçileri, tarım ilacı kalıntıları içeren gıdaları tüketenler ile çevre ve çevrede yaşayan organizmalar olarak sınıflandırılır&8221; ifadesini kullandı.


Yıkım yapılan alanda inceleme


Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, 2009 yılının Aralık ayında Güzelcehisar Köyünde 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunu&8217;na aykırı olarak kaçak ve izinsiz yapıldığı gerekçesiyle Özel İdare tarafından yıkım işlemi uygulan Hisar Mahallesindeki sahili de gezerek incelemelerde bulundu. Sahile yakın yerde bulunan kumsalın mera alanı olarak göründüğünü ifade eden Müdür Alagöz, köy muhtarının bu konuda çalışma yapması gerektiğini söyleyerek, alanın meradan çıkarılması ve turizme kazandırılması için yardımcı olabileceğini belirtti.

Editör: Pusula Gazetesi