Bartın merkeze bağlı Güzelcehisar Köyünde 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunu&8217;na aykırı olarak kaçak ve izinsiz yapıldığı gerekçesiyle yıkım işlemi uygulanan binalardan birinin sahibi olan Sedat Kalın, Bartın&8217;da hakkında yıkım kararı verilen başka binalarda bulunduğunu belirterek, Özel İdare&8217;nin bu kararları neden uygulamadığını merak ettiklerini söyledi. İşyerinin yıkılmasından sonra hiçbir şekilde iş bulamadığını söyleyen Sedat Kalın, aylardır maddi sıkıntı yaşadığını belirtti. Eşiyle birlikte yaşlı bir çifte yardımcı olduklarını belirten Kalın, ailesinin geçimini ve iki çocuğunun okul masraflarını bu şekilde karşılamaya çalıştığını ifade etti. Daha önce Güzelcehisar gibi birçok yerleşim yerinde bulunan kaçak yapılara da yıkım kararı alındığını ifade eden Kalın, &8220;Yıkım kararları neden sadece bize uygulanıyor? Bu çifte standardın sebebi nedir? Madem bu yıkım kararı bize uygulandı, o zaman diğerlerine de uygulansın&8221; dedi.


Perişan haldeyiz


Sedat Kalın, &8220;Yaklaşık 15 yıldan beri herkesin olduğu gibi benim de burada bir ekmek teknem vardı. Yaz aylarında 5-10 kuruş para kazanarak ailemin geçimini sağlıyordum. İki çocuğum var ve ikisi de okula gidiyor. Geçtiğimiz aylarda Özel İdare&8217;nin ekmek teknemi yıktı ve hiçbir iş imkânım kalmadı. En azından buradan elde ettiğim parayla sigortamı ve ailemin gıda gelirlerini karşılayabiliyordum. Şimdi ise ailecek perişan haldeyiz. Geçtiğimiz günlerde yıkım yapılan bölgede yeniden yapılanma için planlar çizildi ama Valilik tarafından çizilen planların iptal edildiğini öğrendik. Yıkım kararlarını uyguladılar ve buradan ekmek parasını kazanan insanları perişan etmekle kalmadılar, sahilimizi de berbat ettiler&8221; diye konuştu.


Onlarca insan aç ve susuz kaldı


Kalın, &8220;Eskiden en azından yerleşim yerleri olduğundan ve burada insanlar olduğundan dolayı köyümüz sahiline zarar verecek hiç kimse gelemiyordu. Şimdi ise bu sahil sarhoşların mekânı ve fuhuş yatağı oldu. Devlet bizim ekmek teknelerimizi plansız olduğu gerekçesiyle yıktı. Şimdi ise buradan elde ettiği kazançla karnını doyuran onlarca insan aç ve susuz kaldı. Yıkımdan önce bize hiçbir şekilde yıkım kararı alındı, binalarınız yıkılacak diye ihbarname dahi gönderilmedi. Bırakın ihbarnameyi, eşyalarımızı almamamıza dahi süre tanınmadan yıkım yapıldı. Bizi mağdur eden devlet şimdi bize iş imkânı sağlayacak mı? Kayıkhanelerimizi yıktılar. Şimdi ise kayıklarımız açıkta kaldı. Yağmurlu ve fırtınalı günlerde kayıklarımız ciddi şekilde hasar görüyor&8221; şeklinde konuştu.


Yıkım kararı diğerlerine de uygulansın


Sedat Kalın, &8220;Her gece &8216;Acaba bu gece kayıklarımız çalınacak mı, fırtınaya kapılıp gidecek mi?&8217; korkusuyla yaşamak istemiyoruz. Devletten en azından balıkçı barınağı yapmasını bekliyoruz. 15 yıldır buradaki insanlar işyerleri sayesinde ekmek parası kazanıyorduk. Madem devlet bunları biliyormuş da 15 seneden beri neredeymiş? Kaçak binalar sadece Güzelcehisar köyünde mi var? Önceki yıllarda Çakraz ve Mugada ile İnkumu ve Amasra&8217;da hakkında yıkım kararı alınan çok sayıda bina var. Özel İdare geldi bizim binalarımızı yıktı. Yıkım kararları neden sadece bize uygulanıyor? Bu çifte standardın sebebi nedir? Madem bu yıkım kararı bize uygulandı, o zaman diğerlerine de uygulansın&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi