Dün başlayan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Bartın&8217;da vatandaşlara broşür dağıtıldı. 1-7 Nisan arasını kapsayan haftanın ilk etkinliğini gerçekleştiren İl Sağlık Müdürlüğü&8217;nün Hükümet Caddesi&8217;nde dağıttığı broşürlerde kanserden korunma yolları, hastalığın belirtileri, teşhisi ve tedavisi ile kanser çeşitleri ile ilgili bilgiler yer aldı. Vatandaşları kanser konusunda uyarıp bilgilendirmek amacıyla yapılan faaliyet İl Sağlık Müdürlüğü ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sağlık personelleri tarafından gerçekleştirildi. Etkinliğin Nisan ayı boyunca devam edeceği bildirildi.


Nisan ayı boyunca sürecek


Yapılan etkinlik hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birimi Sorumlusu Sevilay Dikyurt, &8220;Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetimizi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ile birlikte yapıyoruz. Kanser Haftası etkinliklerimiz Nisan ayı boyunca devam edecek. Kanser, dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur&8221; dedi.


2030&8217;a kadar yüzde 15


Sevilay Dikyurt &8220;Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede hedef 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise yüzde 15 oranında azaltmaktır&8221; diye konuştu. Kanserden korunmak için özellikle içki ve sigaradan uzak durulmasını isteyen Dikyurt, kanserde erken tanının tedavi şansını artırdığını, tedaviyi kolaylaştırdığını, tedavi giderlerini azalttığını, doku ve organ kaybını önlediğini ve sakatlık bırakmadığını söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi