Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın&8217;daki yerel basın imtiyaz sahipleri, genel yayın yönetmenleri, yazı işleri müdürleri, köşe yazarları ve ulusal basın temsilcilerinin katıldığı vizyon toplantısının ikincisini gerçekleştirdi. Belediye Meclis Salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Cemal Akın, Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin, Bartın Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Necdet Aydemir, gazete sahipleri, köşe yazarları ve ulusal haber ajansı temsilcileri katıldı. Basın mensuplarının kent ile ilgili fikirlerinin ve önerilerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Belediye Başkanı Cemal Akın, belediyeye katkı yağacak olan her türlü fikre açık olduklarını söyledi. Akın;&8220;Biz eksikliklerin söylenmesinden memnunluk duyuyoruz. Kentimizde yaşayan herkes bu kente sahip çıkarsa gelişme sağlarız. Belediye olarak göremediğimiz noktalarda bizleri uyarın. Şehrimizin tarihi, kültürel, sosyal gelişmesine hep birlikte katkı sağlayalım. Basın mensuplarımız ile ortak proje yürütelim&8221; dedi.


İskele düzenli hale getirilecek


Toplantıda yazar Erkan Aşçıoğlu ve Araştırmacı Çetin Asma&8217;da söz alarak yapılması konusunda gerekliliklerine inandıkları projeleri Başkan Akın&8217;a sundu. Yapılan önerilerin ardından söz alan Başkan Akın; &8220;İskele ile ilgili yarın veya yarından sonra topraklar kaldırılacak ve Arnavut taşları döşenecek. İskeleyi düzenli hale getireceğiz. Yine aynı şekilde oraya gemi omurgası koyacağız. İskele ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ben Belediye Başkanı olarak bütün ekibimizle birlikte Bartın&8217;da tarihin öne çıkarılmasıyla ilgili yapılacak ne varsa belediyenin gücü noktasında her şey yapacağımı taahhüt ediyorum. Bunun yanında Ebu Derda türbesi hem dini özelliği olan ayrıca dini turizminin de yapılabildiği ve çok kalabalık kitlelerin ziyaret ettiği bir yer. Bununla ilgili proje çalışmalarının başlatılması konusunda gerekli talimatları verdim&8221; diye konuştu.


Beraber, birlik içinde olalım


&8216;Ben herkesi beraber olmaya çağırıyorum&8217; diyen Başkan Akın; &8220;Ben özellikle türbenin yeniden düzenlenmesi hakkında fikir anlamında destek bekliyorum. Bu noktada Onun içinde basından bir yürütme kurulu oluşturulmasını istiyorum. Biz belediye olarak çalışalım, bir fikri olan bize önersin, tartışalım ve yapalım arz ediyorum. Pazar yeri esnafıyla ilgili sıkıntılar vardı. Özellikle kapalı pazaryerinin çevresinde insanlar yürümekte zorluk çekiyordu. Kapalı otoparkta satış yapan köylü vatandaşlarımızı dışarı çıkmamaları konusunda çalışma yaptık. İnsanlar böyle olmasına sevindi. Bizim insanımız dışarıya çok mal çıkarınca çok müşteri geliyor sanıyor. Halk orada gezecek ki müşteri gelsin. Orada bulunan hem dükkan tezgahları, hem de köylü esnafının satış yapacağı bölgeleri belirledik&8221; şeklinde konuştu.


Bartın&8217;a canlılık kazandıracağız


Tarihi ve sit alanı olarak belirlenen alanlarda çalışma yapılabilmesi için izin gerektiğini belirten Başkan Akın; &8220;Ağaçların bakımlarıyla ilgili de çalışmaları yaptırıyoruz. Ayrıca bazı ağaçların dalını kesmek için bile Anıtlar Yüksek Kurulundan izin almamız gerekiyor. Yani iyi niyetle bile dalını kessek bizim için sıkıntı olur. Mesela Gazhane de sekize yakın ağacımız var. Bunlar için bile dilekçe verdik. Bu tür işleri izin almadan yapmıyoruz. Tabi çalı biçiminde olan ağaçlar da temizlenecek. Kemer köprünün ikinci güzünde bir sıkıntı var ve orası toprakla doldu. O gözü aldırmakla ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü&8217;ne hem yazımızı yazdık. Eğer o olmazsa iki ay içerisinde Bartın Belediyesinin bütçesiyle paletli greyder alacağız ve orayı temizleteceğiz. Ayrıca ben Kemer köprünün eski durumunu istiyorum. Bizi şuanda Orduyeri köprüsü, Şadırvan, Su terazisi, Cumhuriyet Meydanı, Bartın Belediyesi ve Bartın girişinin çeşitli ışıklandırmalarla Bartın&8217;a bir canlılık verme projemiz var. Onunla ilgili de görüşmeler yapıldı ve çalışmalarımıza belediyeden başlayacağız&8221; ifadesini kullandı.


Turistlere yönelik projeler olacak


Bartın&8217;ın tarihi yapılarını gün yüzüne çıkartmak istediklerini, turistlerin gezmesi amacıyla kentte nereleri gezebilecekleri konusunda çalışmalar yapılacağını kaydeden Başkan Akın; &8220;Yani şehrimize gece girildiği zaman tarihi eser konusunda nerede ne olduğu görülsün arz ediyoruz. Bunu da muhakkak yapacağız. Bunu iki ay içerisinde yapmak istiyoruz. Bu tür çalışmaların olmadığı yerlerde sıkıntılar meydana geliyor. Şehir içi otobüslerini düzenliyoruz. Hastaneye beş dakikada bir otobüs gidiyor. Zaten bunu üç dakikaya indirmeye de şansımız yok. Tabi yaşanan sıkıntılar varsa tekrar bir çalışma yapabiliriz. Ayrıca hastaneden servise binerken çok acele ediliyor. Bir servise binmek için acele edilmeyip diğer servis beklense sıkıntı olmaz. Oradan bir araba 50 kişiyle geliyor, ardından gelen araba 3 kişiyle geliyor&8221; dedi.


Limana geleceği çalışması yapılıyor


Limanla ilgili olarak gelir ve istihdam artırıcı projelerin bulunduğunu ifade eden Başkan Cemal Akın; &8220;Bilindiği gibi limandaki ırmak kenarları bizim değil, Devlet Su İşlerinin. Bazı yerlerde sit alanları var, bazı yerlerde hazinenin. Belediye olarak bizim oralara müdahale etme şansımız hiç yok ama biz şuanda limanla ilgili büyük bir çalışma yapıyoruz. Belki de Bartın&8217;ın geleceğinin bir çalışmasını yapıyoruz. Eğer o çalışmaları bitirebilirsek, kanuni anlamda önümüze sıkıntılar çıkmazsa hem Bartın için istihdam anlamında hem de hizmet anlamında çok büyük bir gelişme olacak. Limanın kapasitesini 3 milyon tona çıkartma amacındayız. Yine bunun yanında, Bartın&8217;ın termik santralle olan sorun konusunda da Çevre Düzeni Planında termik santral alanı olarak Filyos Vadisi gösterilmiş. Plana konulan bu madde Bartın&8217;a termik santral kurulamayacağını belirtiyor. Bu nedenle ben santralin Amasra&8217;ya kurulamayacağını düşünüyorum. Çünkü şu an ki plan buna izin vermiyor&8221; diye konuştu.


Projeleri hayata geçirebiliriz


Başkan Akın; &8220;Bir önceki toplantıda şehitlik yapılması önerisi üzerinde çalışılmasını uygun görüyorum. Şehitliğin gerekliliği konusunda bir kanaat oluşursa Asma Köprüsü Gavur Taşı mevkisinde yapabiliriz. Alan belediyenin. Yer konusunda düşüncelerinizle birlikte bu projeyi hayata geçirebiliriz. Gazetecilerle belediye çalışmalarına ışık tutacak sohbetlere devam etme isteğindeyiz. Ortaya çıkacak fikirlerin gerçekleştirilmesi amacıyla çalışma grubu oluşturmak istiyoruz. Dile getirilen projelerden ikisi üzerinde durup bunların hayata geçirilmesi gerekliliği düşüncesindeyiz&8221; şeklinde konuştu.


Komite oluşturuldu


Toplantıda son olarak basın kuruluşlarının fikirleri doğrultusunda yürürlüğe konacak olan projelerin hayata geçirilmesi için komite oluşturuldu. Pusula Gazetesini temsilen Yazı İşleri Müdürümüz Akif Yaman ve Köşe Yazarı Şevket Salcı&8217;nın yer aldığı çalışma grubunda; Erkan Aşcıoğlu, Çetin Asma, Esen Aliş, Hasan Önder, Aykan Sağ, Hacı Hasan Bulut, Halil Tekin, Burak İşeri, Selim Bostancı, Ayhan Acar, Naim Çetin ve Güngör Yavuzaslan&8217;ın yer alması kararlaştırıldı. Komitenin, projelerin ayrıntılarını görüşerek, yürütülmesinden sorumlu olacağını söyleyen Belediye Başkanı Cemal Akın; &8220;Bir projeyi hayata geçirirken, komitemiz yapılması gerekenler konusunda kararlar alıp, projenin başından sonuna kadar içinde yer alacaktır. Toplantılarımız devam edecek olup, komitemiz ise bizden ayrı olarak çalışmaların yerinde takibi amaçlı, daha sık bir araya gelecektir&8221; ifadesini kullandı.



Editör: Pusula Gazetesi