Bütün dünyada şaka günü olarak kutlanan 1 Nisan bugün Bartın&8217;da da birçok kişi tarafından yapılacak şakalarla kutlanacak. Bugüne günler öncesinden hazırlık yapan şakaseverlerin sürpriz şakalarına hazırlıklı olunması istenirken, uzmanlar &8220;beklemediğiniz bir haber paket ya da telefon, sizi ummadığınız anda yakalayabilir ve aldanabilirsiniz&8221; diyor. Aşırıya kaçılmadığı ve tehlikeli olmadığı takdirde her türlü şakanın serbest olduğu bugün şakanın evrensel günü olarak kabul ediliyor.

Gerçek dışı haberlerle


İlk olarak eski Romalıların Hilarya, Hintlilerin ise "Holi" Festivali´nde görülen şakaların 1564´te Fransa´da yapılan takvim düzenlemesiyle gelenek haline geldiği sanılıyor. 1 Nisan´da insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelirken, "Nisan 1 şakası" hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunuyor. Fransa&8217;dan dünyaya yayılan 1 Nisan şakaları gazetelerde o gün yapılan gerçek dışı haberlerle kendisini gösteriyor. Nisan 1, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınıyor. Amerikalılar bu günü 28 Aralık´ta kutluyor.

Dünyayı ayağa kaldıran şakalar


İnsanların birbirine yaptığı şakaların yanı sıra, basın ve medya kuruluşları da 1 Nisan´ı şakasız geçirmiyor. Bazı şaka haberler güldürse de, kimi "şaka" haberler toplumda şok etkisi yaratabiliyor. Örneğin, 1957 yılında BBC´nin saygın haber programı "Panorama", ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurmuş ve televizyon kanalına telefon yağmaya başlamıştı. Telefonu açan BBC yetkilileri de ´bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin´ yanıtını veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı. 1962´de İsveç´in siyah beyaz yayın yapan tek televizyon kanalına 1 Nisan´da çıkan bir teknisyen, ekranın önüne bir naylon kadın çorabı geçirerek izleyicilere renkli televizyon izleyebilecekleri müjdesini vermişti.


Hayali bir ada için 7 sayfalık ek


1977´de İngiliz The Guardian gazetesi, Hint Okyanusu´ndaki hayali San Seriffe ada cumhuriyetinin 10. kuruluş yıldönümünü kutlamak için 7 sayfalık ek çıkardı. Sports Illustrated´in 1985 yılı Nisan sayısında yaşamı boyunca Mets´de oynamayı hayal eden "çaylak" bir beyzbol atıcısının hikayesi konu edildi. Sidd Finch adlı bu kişi beysbol topunu neredeyse ışık hızıyla metrelerce uzağa atabiliyordu. Bununla birlikte aslında söz konusu Finch ömründe hiç beyzbol oynamamış, bir Tibet manastırında beyzbol atışlarının felsefesi üzerine öğrenim görmüştü. Mets taraftarları ülkenin her yerinde bu inanılmaz, adeta tanrının bir lütfu olan oyuncu için kutlamalar yaptı. Sonunda bu oyuncuyu yazarın hayal gücüyle yarattığı ve bunun 1 Nisan şakasından ibaret olduğu anlaşıldı.


Yeni bir hayvan türü keşfedildi


1992´de sol eğilimli NPR radyosu, Richard Nixon´ın "Kötü bir şey yapmadım ve bir kez daha kötü bir şey yapmayacağım" sloganıyla başkanlık seçimlerine aday olduğunu açıkladı.
1995´te Discover dergisi, Aprile Pazzo isimli bir biyoloğun Antarktika´da kafası yassı kemiklerden oluşan ve penguenleri yakalamak için buzu büyük bir hızla ısıtan yeni bir tür hayvan türü keşfettiğini açıkladı. 1998 yılında Science and Reason adlı derginin Nisan sayısında Alabama eyaletinde "3.14" olan "pi" sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak "3.0" olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.


Samsun&8217;da Fil şakası


Geçtiğimiz yıllarda Türkiye´de ilgi çeken bir şaka da Samsun´da meydana geldi. Samsun´un Havza İlçesi´ndeki radyo istasyonunu canlı yayında arayan ve kendini "Fettullah Doğrusöylemez" olarak tanıtan bir kişi, "Kunduz yaylasından arıyorum. Ormandan ilçe merkezine doğru yüzlerce fil geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar" diyerek telefonu kapattı. DJ Ertaş Çoban olayın "1 Nisan şakası" olduğunu anladı. Ancak, yaklaşık 20 kişi radyoyu telefonla arayarak, "Burada fil mi varmış? Nereden geliyorlar?" gibi sorularla bilgi almaya çalıştı. Kısa süre sonra aynı kişi yeniden radyoyu arayarak, "Size 1 Nisan şakası yaptım" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi