Alaplı&[#]8217;da yeni belediye dükkanlarının aynı ada ve parsel üzerinde inşa edilmesinin tüm belediye meclis üyeleri tarafından kabul görmemesine rağmen Alaplı Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yaman, binaların temelinin atılacağını ifade etti.
Çay boyundaki belediye dükkanlarının kaldırılması için herkesin hem fikir olduğunu dile getiren Mehmet Yaman, belediye yönetiminin aldığı kararı meclis toplantısından sonra öğrendiklerini söyledi. Yaman, &[#]8220;Yıkılması kararını tüm meclis üyeleri olarak olumlu karşılamamıza rağmen, yapılması düşünülen yeni belediye dükkanlarının aynı ada ve parsel içerisinde yeniden inşa edilmesine tüm belediye meclis üyeleri olarak yanlış olduğunu ifade ettik. Projenin değiştirilmesi teklifini yapmamıza rağmen belediye yönetimi temel atma töreni düzenlemektedir. Alaplı ilçemize girişteki köprü üzerinden bakıldığında görüntü kirliliğini ortadan kaldırmayacağı ve ileriki yıllarda tekrar yapılan bu dükkanların da Alaplı Belediyesi&[#]8217;nin karşısına bir sorun olarak tekrar çıkacağı görülmektedir. Bir diğer konu ise yapılacak olan bu yeni dükkanların kimlere ve nasıl verileceğine ilişkin sorundur&[#]8221; dedi.


SORULAR
Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yaman, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu&[#]8217;na şu soruları yöneltti:
&[#]8220;Belediye yeni yapacağı bu dükkanları 5393 sayılı kanuna rağmen sahiplerine ihalesiz verebilecek midir? Eski dükkanlarda ticaret yapan esnafımız bundan haberdar mıdır? Oradaki esnafımıza, &[#]8216;borcu olmayanlara dükkan verilecektir&[#]8217; denilerek yıkımın yapılması ileride doğabilecek bazı sorunların önüne nasıl geçileceği konusunda herhangi bir çalışmanın yapıldığı da görülmemektedir. Alanın yeşil alan olarak bırakılması ve halkımızın burada rahatça gezebilmesi, dinlenebilmesi ve bazı sportif aktiviteleri yapabilmesi için güzel bir peyzaj çalışması yapılması gerekir. Dünyada nehir ve deniz kıyılarında inşa edilmiş, dükkan ve alışveriş merkezi gibi bir mimari şeklinin olmadığını görüyoruz. Çay, dere ve deniz kenarlarının her zaman yeşil alanlar olarak düzenlendiği görülmüştür. Bizler bu iki özelliği bir arada yaşayan bir kent olarak beklide bunun değerini bilmiyoruz. Eskişehir Belediyesinin yapmış olduğu ve böyle bir imkanı olmayan kentler suni görüntüler yapmak suretiyle kendi şehirlerine görsellik kazandırırken bizim doğal olarak elimizde bulunan bu değerlerin bu şekilde talan edilmesinin ilçemize bir şey kazandırmayacağını ve bu konunun tekrar görüşülüp halkımızın da üzerinde ittifak edeceği bir projenin yapılması daha uygun olacaktır&[#]8221; dedi.


&[#]8220;EMEKLİ EVİ&[#]8221;
Belediyeye ait sosyal tesis olan Marina&[#]8217;nın özelleştirilmesi ile birlikte Emeklilere ve dar gelirlilere tamamen kapandığını belirten Yaman, &[#]8221;Geçmiş dönemlerde yeniden düzenlenip halkımızın ve özellikle Emeklilerimiz ve dar gelirli vatandaşlarımızın büyük talepleri neticesinde onların hizmetine sunulan Atatürk Parkı içerisindeki Marina olarak bilinen yerin sessiz sedasız bir şekilde ihale edilerek bir firmaya verilmesi emekli ve oradan faydalanan düşük gelirli insanlarımız için bir kayıptır. Belediyelerin vatandaşlarına sosyal hizmetler sunmak zorunluluğu gibi bir görevi de vardır.5393 sayılı Belediye kanunu, &[#]8216;Hizmet sunumunda özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır&[#]8217; der. Emekli ve dar gelirli vatandaşlarımızın faydalanmasına sunulan bu yer gayet güzel bir şekilde bu vatandaşlarımıza hizmet verirken ve bundan da bir memnuniyet varken bu şekilde sessiz sedasız ihaleye verilerek kiraya verilmesi bu vatandaşlarımızı üzmüştür. Kira bedelinin de Alaplı&[#]8217;daki piyasa koşullarının çok altında olması da ayrı bir konudur. Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu seçim vaatlerini deklare ettiği 25 Mart 2009 tarihli ve seçimden dört gün öncesinde ait bir yerel basındaki vaatlerinde şunları ifade ediyor: &[#]8216;Sahil Parkı içerisinde yer alan Marina Kafeterya aynı şekilde büyütülerek içerisinde sigara içilmeyen, oyun oynanan, okuma bölümü olan, fiyatlarının emeklilerimiz için yüzde 50 indirimli olduğu ve Emeklilerimizin hoşça vakit geçirebileceği bir &[#]8216;Emekli Evi&[#]8217; olarak düzenlenip 01. Haziran 2009 tarihinde hizmete açılacaktır.&[#]8217; Demekte bırakın Marina olarak bu yerin daha da büyütülüp &[#]8216;Emekli Evi&[#]8217; olarak düzenlemeyi ve diğer vaatlerini burayı emeklilerimize ve dar gelirli vatandaşlarımıza tamamen kapatmıştır. Belediye Başkanının bu anlaşılmaz tutumuna bir anlam veremiyorum. Başkanın bu ve benzer konularda bir yılını tamamlamak üzere olduğu görev süresi içerisinde muhalefet meclis üyelerine herhangi bir bilgi aktarımı olmadığı gibi yapacağı işlerle ilgili olarak da biz meclis üyelerine bir danışma gereği duymamakta buda bizleri fevkalade üzmektedir&[#]8221; diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi