Bartın Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Bölümü öğrencilerine Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Lütfi Öksüz tarafından konferans verildi. Dün Bartın Üniversitesi Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta Plazma teknolojisi ve mühendislik uygulamaları hakkında bilgiler verildi.



Rektör Kaplan&8217;da izledi




Slayt gösterisi ve plazmanın kullanıldığı alanlarla ilgili kısa filmlerin yer aldığı konferansta Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan&8217;da hazır bulundu. Konferans yaklaşık bir saat sürdü. Konferansta konuşan Doçent Doktor Lütfi Öksüz, &8220;Maddenin dördüncü hali olarak bilinen plazma üzerinde Avrupa ülkelerinde büyük çaplı çalışmalar yürütülüyor ve hayal gücü üzerinde çalışıp bu tip çalışmalar gerçekleştiriliyor&8221; dedi.




Farklı alanlarda kullanılıyor




Doçent Doktor Lütfi Öksüz &8220;Bugün Plazma Teknolojisi ve Uygulamaları hakkında bilgiler veriyoruz. Konuşmamızın sonunda konferansa katılan herkesin kafasında plazmayla ilgili bir şey yapılabileceğiyle ilgili bir hayal kurmalarını sağlamaya çalışacağız. Uzayın yüzde 99,9&8217;u neredeyse plazma ama günümüzde plazmanın farklı alanlardaki endüstriyel uygulamaları çok düşük&8221; diye konuştu.




İlgiyle takip edildi




Sunumu öğrenciler ve akademisyenler tarafından ilgiyle izlenen doçent Öksüz, konuşmasında plazma üretim yöntemleri ve plazmanın uygulamalarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Doçent Öksüz, &8220;Plazma dediğimiz olay maddenin dördüncü hali ama çok alanlı bir fizik dalı. Fizik, Elektrik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Uzak Mühendisliği, Kimya ve Biyoloji gibi oldukça fazla alanda kullanılan bir teknoloji&8221; şeklinde konuştu.




İleri teknoloji filmle anlatıldı




Doçent Lütfi Öksüz &8220;Maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma hali var. Aslında beşinci hali de var ama ondan bahsetmeyeceğiz. İyonize olmuş gazın içinde bulunan elektron ve iyonların birlikteki hareketine plazma diyoruz. Plazmanın çalışma prensipleri de hala daha tam olarak anlaşılamamıştır&8221; dedi. Amerika&8217;da Savunma Bakanlığı&8217;nın danışmanı tarafından gösterilen ve oldukça etkileyici olan plazma teknolojisi hakkında öğrencilere kısa film gösterimi eşliğinde sunum yapan Öksüz &8220;Filmimizde 2025 yılında ameliyathanelerin nasıl olacağıyla ilgili bilgiler var&8221; ifadesini kullandı.




Hayal etmek bilmekten daha önemli




Filmde savaş sırasında yaralanan askerlerin robotlarla ameliyat odasına alındığını anlatan Öksüz &8220;Robotlar yaralı askerin vücudunda bulunan kurşunların yerini buluyor, iğnesini yapıyor, kurşunu çıkartıyor ve plazma kullanarak yaraları kapatıyor. Asker tedavisinden sonra tekrar savaşa dönüyor. Burada önemli olan hayal gücü. Yurt dışında insanlar hayal gücü üzerine çalışıp bu tip çalışmaları gerçekleştiriyorlar ve hedeflerine yaklaşıyorlar. Yani Einstein&8217;ın dediği gibi &8216;hayal etmek bilmekten daha önemli&8217; Bu nedenle hayal gücümüzü her zaman arttırmak ve onun peşinde gitmek bizim içinde çok önemli&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi