Bartın Üniversitesi&8217;nde dün düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile üniversite öğrencilerine Avrupa´daki Peyzaj Mimarlığı eğitiminin kalitesini artırmayı hedefleyen ve Erasmus Programı çerçevesinde AB tarafından desteklenen &8216;Le-Notre projesi&8217; anlatıldı. Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında Bartın Üniversitesi Rektör Vekili Azize Toper Kaygın, European Council of Landscape Architecture Schools-Avrupa Peyzaj Mimarlığı Okullar Birliği (ECLAS) Başkanı, Kassel Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Diedrich Bruns, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ECLAS Başkan Yardımcısı Profesör Doktor Nilgün Karadeniz, dekanlar, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileri hazır bulundu. Konferansta konuşmacı olan ECLAS Başkanı Profesör Doktor Diedrich Bruns katılımcılara bilgiler verdi. ECLAS Başkanı Bruns konferansta İngilizce konuşurken, İngilizce bilmeyen katılımcılar için tercüman eksikliği hissedildi.




Disipline yönelik konusal ağ projesi




Proje hakkında bilgiler veren ECLAS Bartın Üniversitesi Koordinatörü Yardımcı Doçent Doktor Sebahat Açıkgöz, &8220;Le-Notre; AB tarafından desteklenen Peyzaj Mimarlığı disiplinine yönelik bir "Konusal Ağ - Thematic Netvvork" projesidir. Le-Notre; "Landscape Education: New Opportunities for Teaching and Research in Europe - Peyzaj Eğitimi: Avrupa´da Öğretim ve Araştırmada Yeni Fırsatlar" başlığının kısaltmasıdır. Le-Notre Projesi, Erasmus Programı çerçevesinde AB tarafından desteklenen üç yıllık bir projedir. Avrupa´daki Peyzaj Mimarlığı eğitiminin kalitesini artırmayı hedefleyen projenin çıktıları ışığında; lisans, yüksek lisans, doktora eğitimi ve sürekli eğitimin yanı sıra, araştırma yöntemleri için de yeni standartlar ve geleceğe yönelik gereksinimler belirlenmektedir. Le-Notre Projesine Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2003 yılında üye olarak kabul edilmiştir. Projeye; Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 2003-2008 yılları arasında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi bünyesinde; 2008 yılından sonra da Üniversitenin kurulması ile Bartın Üniversitesi bünyesinde devam etmektedir&8221; dedi.




Güzel bir çevrede yaşamak hepimizin hakkı


Konferansın açılışında konuşan Bartın Üniversitesi Rektör Vekili Azize Toper Kaygın, &8220;Avrupa Peyzaj Mimarlığı Okulları Birliği (ECLAS) ve buna bağlı olarak oluşturulan Le: Nötre Projesinin kapsamını, yararlarını ve birlikte yapılacak çalışmalara ilişkin önerileri sunmak, işbirliğini geliştirmek ve bu amaçla görüş alışverişinde bulunmak, ayrıca bu konuda merak edilen soruları cevaplandırmak amacıyla bu toplantı düzenlenmiştir. Peyzaj Mimarlığı, kısaca bir dış mekân ya da açık mekân tasarımıdır. Etrafımızı betonlarla çevirdiğimiz günümüz kentleşmesinde Peyzaj Mimarlığı dünkü konumundan daha büyük öneme sahip hale gelmiştir. Dış mekânlarda insanlara huzurlu ve mutlu bir ortam sağlamak, yaşam alanlarını insan ve diğer canlılar için uygun hale getirmek Peyzaj Mimarlığı mesleğinin belki de en kutsal yanıdır. Peyzaj mimarları ise adeta çevremizi daha güzel yapmak için uğraşan sanatçılardır. &8216;Nasıl bir çevrede yaşamak istersiniz?&8217; diye sorulduğunda genelde cevaplar ortak olacaktır. Sağlıklı, doğal ve güzel bir çevrede yaşamak hepimizin hakkıdır&8221; diye konuştu.




İyi yetişmiş insan gücü gelecek için çok önemli


Rektör Vekili Kaygın, &8220;Çevremizin güzelliği, sağlıklı oluşu bizlerin de bedenen ve ruhen sağlıklı olmamızı sağlamaktadır. Bu doğrultuda aslında herkesin ortak isteğinin en uygun şekilde hayata geçirilmesini, gerekli donanımlara sahip olacak şekilde yetiştirilen Peyzaj Mimarları sağlamaktadırlar. Bir ülkenin zenginliğini maddi kaynaklar kadar, belki de çok daha önemli diğer bir unsur olan insan kaynağı belirler. Nitelikli, iyi yetişmiş insan gücü ülkemiz ve geleceğimiz için çok değerli bir hazinedir. Her alanda kaliteyi artırmak için bu güce ihtiyacımız vardır. Geleceğimiz sizlersiniz. Kendinizi geliştirmek, daha iyi seviyelere gelmek tamamen sizin elinizdedir. Hedeflerinizi belirleyin ve bu yolda kararlı olun. Rekabetin en yüksek seviyede yaşandığı dünyamızda kazananlardan olmak istiyorsanız eğer, hedeflerinizi yüksek tutmalısınız. Hedeflerinizi yüksek tutunuz ki, kazançlarınız da o kadar yüksek olsun. Le: Notre Projesi, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları&8217;ndan Yaşam Boyu Öğrenim programı altında yer alan, Erasmus Konulu Ağlar kapsamında desteklenen bir projedir. Avrupa´da Peyzaj Mimarlığı konusunda eğitim ve öğretimin kalitesini artırmayı ve araştırmada yeni fırsatlar sunmayı hedeflemektedir&8221; şeklinde konuştu.




Le Notre&8217;yi iyi anlayın ve değerlendirin


Rektör Vekili Azize Toper Kaygın, &8220;Bu bağlamda, size büyük fırsatlar sağlayacak olan Le: Notre Projesini iyi anlamanızı ve değerlendirmenizi öneriyorum. Proje, Avrupa ile Avrupa dışından 100´den fazla üniversiteyi ve çok sayıda paydaş kuruluş ve örgütü bir araya getirmiştir. 14 Şubat 2003 tarihinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi bünyesinde iken bu projeye resmen kabul edilen Peyzaj Mimarlığı Bölümümüz, Bartın Üniversitesi olduktan sonra da projedeki konumunu korumaktadır. Bu bölümdeki hocalarımızın hemen hepsinin üyeliğinin olduğunu belirterek, bu konuda onlardan daima destek göreceğinize inancım tamdır. Bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve bilhassa üniversitemize gelerek bilgi birikimlerini bizimle paylaşan ECLAS Başkanı Prof. Dr. Diedrich Bruns´a ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nilgül Karadeniz´e çok teşekkür ediyor, toplantının verimli geçmesini diliyorum&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi