Bartın Bayanlar Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BEYDADER) tarafından annelere yönelik olarak Çanakkale Destanını Anma Programı düzenlendi. Şehit yakınları ve annelerin gururla izlediği programda katılımcılar zaman zaman gözyaşlarını tutamadı. Belediye Cep Sinemasında düzenlenen programa Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve eşi Saadet Akın, Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin, Bartın TSO Meclis Başkanı Halil Çelen, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kök ve şehit babası Mustafa Çakır ile çok sayıda anne katıldı. Törende konuşan BEYDADER Başkanı Nehir Çelen, Çanakkale Savaşında şehit düşen Mehmetçikleri yetiştiren annelerin büyük bir şuurla evlatlarını yetiştirdiğine dikkat çekerek, vatan için yavrusunu kaybetmiş tüm annelerin huzurunda saygıyla eğildiklerini belirtti.


Çanakkale olmasaydı, bizde olmazdık


Çanakkale Destanını Anma Programı&8217;nı düzenleyen BEYDADER&8217;e teşekkür eden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da yaptığı konuşmada, &8220;Çanakkale destanı olmasaydı şimdi bizler de olmayacaktık, Allah bir daha o günleri yaşatmasın&8221; dedi. Törende daha sonra Tarih Öğretmeni Serkan Çatalbaş tarafından &8220;Son Kale Çanakkale&8221; isimli sunum yapıldı. Sunumunda &8220;Çanakkale&8217;de 300 bin şehit verilmeseydi şimdi Michael tipli insanlar İstanbul&8217;un fethinin 95. yılını kutlayacaklardı&8221; diyen Tarih Öğretmeni Serkan Çatalbaş, kınalı kuzular, seyit onbaşı, Edirneli Yahya Çavuş&8217;un kahramanlık hikayelerini anlattı. Çatalbaş, Seyit onbaşının 270 kilogramlık topunu kaldırmasının basit bir olay olmadığına dikkat çekti.


Çocuklara tarihimizi anlatmalıyız


Çatalbaş, &8220;Seyit onbaşı 270 kilogramlık topu 2 defa kaldırmayı denemiş kaldıramamış, üçüncüsünde ise yarabbi anamdan öğrendiğim dua ile yalvarıyorum, le havle vela kuvvete illa billah duasını okuyup vatan için ya Allah deyip Cenabı Hakkın inayetiyle topu kaldırıp hedefini yok etmişti. Anneler çocuklarına dualar öğretmeli. Çocuklarımız bilişimin kuşatmasında. Tarihimizi anlatmalıyız. Kolaycılığa kaçmamalıyız. Gerçekten Çanakkale geçilseydi İslam dünyası esaret altına alınabilirdi. Ancak Cenabı Hak buna müsaade etmedi. Churcill Çanakkale&8217;de yaşadığı hezimeti asla unutamamıştır. Anneler çocuklarını şuurlu bir şekilde yetiştirmeli. Şehit ve gazi ailelerine hürmette kusur edilmemeli&8221; şeklinde konuştu.


Öğrencilerden anlamlı konser


Programda ayrıca Hilal Aydın, Kübra Akçelebi, Fatime Kübra Gökçek isimli öğrenciler ise enstrümental müzik eşliğinde Çanakkale şiirini ve destanını okumaları, keman çalarak Çanakkale türküsünü hatırlatmaları salondakileri duygulandırdı. Program sonunda şehit Gürdal Çakır&8217;ın babası Mustafa Çakır ve şehit Turgut Ergül&8217;ün annesine BTSO Meclis Başkanı Halil Çelen tarafından çiçek takdim edildi. Gözyaşlarını tutamayan şehit babası Mustafa Çakır yaptığı konuşmada öğretmenlerin, anne ve babaların çocuklara tarihi çok güzel öğretmelerini istedi. Çakır, tarihi bilmeyen milletten hayır gelmeyeceğini belirterek, kimsenin evlat acısına maruz kalmamasını diledi.



Editör: Pusula Gazetesi