İl Tarım Müdürlüğü tarafından organik tarımın yapılmasına teşvik etmek amacıyla Ulus İlçesine bağlı Hocaköy&8217;de düzenlenen törenle dikilen fidanlarla Organik Ahududu ve Böğürtlen bahçeleri kuruldu. Törene Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, Müdür Yardımcısı Cengiz Karabulak, Ulus İlçe Müdürü Vekili Osman Çetin, Şube Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüğümüzün personeli, S.S. Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nuri Uzun, Bartın ve Çevresinde Yaşayan Uluslular Derneği Başkanı Coşkun Yılmaz, Hocaköy Muhtarı Şenol Yağcı ile köyde açılan seracılık kursuna devam eden kursiyerler katıldı.


Çiftçilerle işbirliği yapılıyor


Fidan dikimi nedeniyle düzenlenen törende konuşan İl Tarım Müdürü Yusuf Alagöz; &8220;İlimizde uzunca süredir düşünülen birçok kez ortak akıl ve eğitim toplantıları düzenlenen ama hayata geçirilemeyen Organik Tarım faaliyeti Tarım İl Müdürlüğümüzce hayata geçirildi. İlimiz Ulus İlçesi Hoca Köyünde 10,5 dekar olmak üzere toplam 20 dekar alanda Organik Ahududu ve Böğürtlen Bahçeleri tesis edildi. Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu Or &8211; Ser Firmasının kontrolünde her aşaması kayıtlı olacak olan organik üretim, Tarım İl Müdürlüğümüzce sağlanacak teknik bilgi desteği çiftçi işbirliğinde gerçekleştirilecektir&8221; dedi.


Bu ilk denememizdir


Kurulan bahçelerin ilk denemelerinin olduğunu kaydeden Alagöz; &8220;Böylece ilimizde Organik Tarım Kütüğüne kayıtlı olarak &8216;Organik Bal Üretimi&8217; yapan Saf 10-11 firmasının ardından bitkisel üretim alanında da ilk kez Organik Ahududu ve Böğürtlen yetiştiriciliği yapılacaktır. Bahçelerden verim çağında Böğürtlen&8217;den dönüme 1,5-2 ton, Ahududu&8217;dan 1-1,25 ton ürün elde edilmesi planlanmaktadır. Bartın markasıyla özellikle pastacılık sektörüne yönelik olarak pazarlanması düşünülmektedir. Kurulan Ahududu ve Böğürtlen bahçeleri ilimizdeki organik tarım yönteminin ilk denemesidir. Bu nedenle bizim için daha da önemlisi ilimiz için çok önemli bir bahistir. Bugün burada bizlerle birlikte olan çoğunluğu kadın çiftçilerimizi huzurlarınızda tebrik ediyorum&8221; diye konuştu.


Desteklerimiz devam edecek


Tarım alanındaki faaliyetleri desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Alagöz; &8220;Tesisin ilk fidanını bu ilginizin ve arzunuzun ifadesi olarak kadın çiftçilerimizle birlikte dikeceğim. Bartınlı çiftçilerimize son yıllarda tarımsal üretimin bütün kollarında yeni bilgi ve teknolojileri gece gündüz demeden aktarıyoruz. Eğitimlerimizi üretimi gerçekten yapan üreticilerimize nakdi destek vererek destekliyoruz. 2002-2009 yılları içerisinde Bartın çiftçisine 24 trilyon destekleme ödemesi yaptık daha da yapacağız. 2010 yılında çiftçilerimize destek yağdıracağız. Bakanlığımızca 2010 yılının desteklemeleri ve ödeme takvimi bu yıl ilk kez ocak ayında açıklandı. Ülkemi genelinde 2009 yılında 4 milyar 938 milyon olan destekleme miktarı, 2010 yılında 5 milyar 605 milyona TL&8217;ye yükseltilmiştir&8221; şeklinde konuştu.


Fırsatları iyi değerlendirin


Müdür Alagöz &8220;Ulus ilçemizde KKYDP Hibe programı kapsamında bugüne kadar 207 bin TL hibeye esas destek üzerinden 103 bin 500 TL hibe makine ve ekipman desteği sağlanmıştır. 2010 yılı KKYDP Makine ve Ekipman alımları uygulama tebliği yayınlandı. Kısa süre içerisinde tanıtımlarımızı yaptıktan sonra müracaatları alacağız. Sizlerden ricam sunulan bu fırsatları iyi değerlendirmenizdir. Projenin hayırlı ve uğurlu olmasını dileklerimle hepinize saygılarımı sunarım&8221; dedi.



Editör: Pusula Gazetesi