TBMM´de madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu heyeti iki günlük çalışmasını tamamladı.
İlk gün bir çok ziyaret ve incelemede bulunan heyet dün Emirgan Otel&[#]8217;de yapılan toplantıda bu defa redevanslı saha sahiplerinin taleplerini dinledi.
Komisyonunun Başkan Vekili ve Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Ticaret Sanayi ve Odası (TSO), Maden mühendisleri ile madencilik sektörü temsilcilerinin katılımıyla Emirgan Otel´de düzenlenen toplantıda, Türkiye´nin değişik yerlerine gezerek madenleri yerinde gördüklerini, bu sektörün sıkıntıları, dertleri ve zorluklarının neler olduğu yönünde çalışma yaptıklarını söyledi.
Maden araştırmaları kapsamında Avrupa, ABD ve Kuzey Afrika´ya da gideceklerini anlatan Türkmen, şöyle konuştu:
´´Dünyada madenlerin nasıl çıkarıldığına ve mevzuatlara bakacağız. Ülkemizin özelliklerine göre de eksiğimiz ve fazlamız nedir, ne yapmamız gerekiyor bunlarla ilgili rapor hazırlayacağız. Madenleri, en verimli şekilde değerlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.´´
Zonguldak Valisi Erdal Ata da kentte madenciliğin en önemli sektör olduğunu, buna bağlı olarak yan sanayi kollarının da geliştiğini belirtti.
Şuanda Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektörde toplam 17 bin çalışanın bulunduğunu dile getiren Ata, şunları söyledi: ´´Bu kadar çok işçinin çalıştığı sektörde sorunlar da kaçınılmazdır. TTK´ya yatırımların arttırılması ve işçi sayısının yukarılara çıkartılması lazım. Bu benim düşüncemdir. Yurt dışından kömür ithalatının önüne de bir nebze olsun set çekilmesi gerekir. Yerli madencilik sektörlerinin korunması için buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.´´
TTK Genel Müdürü Burhan İnan da yer altı koşullarından dolayı makine teçhizatıyla üretim yapmadıklarından tamamen emek yoğun gücüne yönelik kömür çıkartma işini gerçekleştirdiklerini, bunun içinde işçiye ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Zonguldak Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Salih Demir, maden mühendisleri ve madencilik sektörü temsilcileri, sorunları ile çözüm yolları hakkında bilgiler verdiler. Komisyon üyeleri daha sonra HEMA AŞ´ye ait Bağlık Mahallesi´nde bulunan metan gazı istasyonunda incelemelerde bulundular.
Türkmen, Ata ve komisyon üyeleri daha sonra Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu´yu ziyaret ettiler.
Sendikaları tarafından hazırlanan TTK Raporu ile Zonguldak Havzası İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda sunum yapan Muslu, komisyon üyelerine üzerinde saat bulunan madenci heykeli hediye etti. Emirgan Otel&[#]8217;de yapılan değerlendirme toplantısında redevanslı saha sahipleri taleplerini dile getirdiler. Öne çıkan taleplerden ikisi redevans bedellerinin düşürülmesi ve 10 yıl olan kira sözleşme süresinin uzatılması oldu. Yapılan görüşmeler olumlu geçerken heyet hazırlanacak olan raporun Enerji Bakanlığı düzeyinde tartışılacağını ve taleplerin değerlendirileceğini belirttiler.
Editör: Pusula Gazetesi