Zonguldak´ın Alaplı ilçesinde, kalbi sağda ve iç organları ters tarafta olan 2 çocuk, akciğer yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlı yaşıyor.
Aydınyayla Köyü´nde amca çocukları olan anne Nazmiye ve baba Zekai Duman, küçük yaşta rahatsızlanması üzerine doktora götürdükleri kızları Cansel (12) ve Cansu´nun (11) kalplerinin sağda, bazı iç organlarının yerinin de terste olduğunu öğrendi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki muayenelerinde akciğer yetmezliği de bulunduğu belirlenen çocuklar, evlerindeki solunum cihazlarıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
Anne Nazmiye Duman, eşinin işsiz olduğunu, maddi durumlarının yetersizliği nedeniyle çocuklarının tedavisiyle yeterince ilgilenemediklerini söyledi.
Çocuklarının ev dışında bulunduğu zamanlarda oksijen tüpleri kullandıklarını anlatan Duman, şöyle dedi:
´´Bu tüpleri maddi durumumuz iyi olmadığından komşularımızın desteğiyle karşılıyoruz. Çocuklarımızı her ay hastaneye götürmek durumundayız. Bunlar bize mali olarak hep yük getiriyor. Şu anda eşim işsiz, bundan dolayı Yeşil Kart sahibiyiz. Kızlarımın tedavilerini sürdürmek için hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Çocuklarımdan Cansel, ilköğretim 5. sınıftan itibaren yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle eğitimine devam edemedi, diğer kızım ise 4. sınıfa gidiyor. Çocuklarıma akciğer nakli yapılmasını tek isteğim, ancak uzmanlar bunun çok zor olduğunu söylüyorlar.´´
Çocuklarının bir dönem tedavisiyle ilgilenen Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Öktem de yaptığı açıklamada, çocukların kalbi, midesi, karaciğer ve dalağının ters tarafta olduğunu söyledi.
İç organların farklı yerlerde bulunmasının çocuklarının sağlığına herhangi etkisi olmadığını anlatan Öktem, ´´Türkiye´de akciğer nakli pek yaygın değil. Bundan dolayı çocuklar yaşamlarını bu şekilde sürdürmek zorundalar. Kartagener sendromu dediğimiz genetik rahatsızlık organların ters yönde olmasına neden oluyor´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi