Baro Başkanı Avukat Şeref Yıldız, Hema&8217;nın Amasra B sahasında çıkaracağı kömürü termik santralde değerlendirmek zorunda olmadığını söyledi. Hema&8217;nın yöre halkına iş vermesi halinde kömürü çıkartmasını isteyen Yıldız, şirketin kömüre Pazar bulamaması halinde Bartın halkının bulacağını belirtti. Yıldız, Amasra&8217;ya termik santral kurulması konusunda referanduma gidilmesinin yanlış olacağını da ifade etti. İşsizliğin referandumu etkileyebileceğini söyleyen Baro Başkanı Yıldız, insanların bu nedenle termik santrale &8216;evet&8217; demek zorunda kalabileceğini belirtti.


Geçmişte de karşı çıkmıştık


Baro Başkanı Şeref Yıldız, &8220;Hema&8217;nın gelişi sırasında öncelikle kömür çıkaracağı, kömürün de istihdamı sağlayacağı söz konusuydu. İleride santral kurulacak denildi ama onu biz asla kabul etmedik. Hatta 1990&8217;lı yıllarda da Tarlaağzı Köyüne böyle bir santral kurulması söz konusu olduğunda, o yıllarda da yine biz karşı çıktık. Böyle bir bölgede termik santralin kurulması doğrudan doğruya Bartın&8217;a ihanettir, yeşilliğimize ihanettir, tabiata ihanettir, insanlığımıza ihanettir. Tüm halkımızın referanduma ihtiyaç hissetmeden, böyle bir şeye hiç lüzum görmeden hayır demesi gerektiğine inanıyorum&8221; diye konuştu. Yıldız &8220;İşsizlik bu konuda bahane ediliyor. Termik santralde çalışacak kişi sayısı 300-500 ya da en fazla bin kişidir. Belki şimdi iş bulup doyacaklardır ama günün birinde o santralden etrafa yayılan kirli hava, gerek insanlarımızı yok edeceği gibi istifade edeceğimiz bitkilerimizin de yok olmasına neden olacaktır. Yeşilimiz kaybolacaktır&8221; dedi.


Santral dedikleri kadar güzel değil


Hema tarafından halka termik santralin güzel tanıtıldığını ifade eden Yıldız, &8220;Santralin hemen etrafında sebze bahçeleri olduğundan bahsediliyor. Bunlar var diyorlar. Sağlığımız olmayınca parayı ne yapalım ki? Bana göre kesinlikle referandum olmamalı. Para önemli değil. Bizim insanımız Amasra&8217;da kömür ocağında çalışmasa da bölgesinde tarımsal ürünlerle, turizmle geçimini sağlıyor. Yine de sağlarız ama illaki de benim halkım büyük paraya muhtaç ise başka yerlerde kazanılmalıdır. Hema, illaki insanımıza iş verecekse, kömürümüzü çıkartsın. Eğer bu kömürün pazarını Hema bulamazsa biz buluruz. Bartın halkı bulur. Bartın halkı, Hema&8217;nın çıkaracağı kömüre pazar bulur. Bence burada çıkarılan kömürün santralde yakılması faydalı değil. Bu kömürün santralde yakılması Hema Şirketi için de büyük zarar olacaktır&8221; şeklinde konuştu.


Avukatlar adına konuşuyorum


Baro Başkanı Yıldız, &8220;Ancak sivil örgütlerin yetkilileri, mühendisleri ve jeologları muhakkak santralin bacasından sülfürik asit çıkacağını ve külün muhakkak etrafa yayılacağını söylüyor. Bu kül, bitkimizi, yeşilimizi ve çevremizi mutlaka olumsuz yönde etkileyecektir. Yaz mevsiminde Çatalağzı&8217;nda bulunan santralin külünün Amasra sahiline kadar geldiğini görüyoruz. Yani böyle bir santral, böyle güzel bir turistik bölgeye uygun değildir düşüncesindeyim. Bartınlı avukatlar olarak aynı düşünceleri taşıdığımızı belirtmek istiyorum. Bu konudaki açıklamayı sadece kendi adıma değil, bütün avukat arkadaşlarım adına yapıyorum&8221; dedi.



Editör: Pusula Gazetesi