Zonguldak'ta FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz Darbe Girişimi'ne ilişkin 2'si tutuklu subay 19 askerin yargılandığı davada sanıklar yeniden hakim karşısına çıktı. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilen 82 sayfalık iddianamede, Karadeniz Bölge Komutanlığı'nda görevliyken meslekten ihraç edilen, 2'si tutuklu subay ve astsubay 19 askeri personel hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme' suçlamalarıyla haklarında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Darbe gecesi yaşananları anlatan ve o dönemde vatani görevini yapmakta olan rütbesiz asker Y.E.K., darbe girişimini televizyondan gördüklerini, komutanların 'sokağa çık' emri vermeleri halinde halkla karşı karşıya gelebileceklerini söyledi. Askerlerle konuşmalarında birlikten dışarı çıkmaları ve darbeye karışmaları halinde vatandaşlarla karşı karşıya gelirlerse silahlarını teslim etme konusunda anlaştıklarını söyledi. Y.E.K., tanık olarak verdiği ifadesinde; "Asker arkadaşlarımızla kamelyada oturuyorduk. Daha sonra bir asker gelerek 'kırmızı alarm' durumuna geçildiğini, komutanların bizi çağırdığını söyledi. Komutanlar birlik yazıcısı olduğumdan boş kulelerin doldurulması için nöbet çizelgesi hazırlamamı söylediler. Normal zamanlarda 3 ila 5 kuleye nöbet yazılırken, o gece yanlış hatırlamıyorsam 11 civarında kuleye nöbetçi yazdım. Sonra nöbete gidecek askerlere teçhizatlarını vermek için silahlığa indik. Ben zaten kırmızı alarmın ne olduğunu da bilmiyordum. Benim gibi bir çok asker arkadaşımız da bilmiyordu. Bilen var mı diye diğer asker arkadaşlara sorduk. Üst düzey güvenlik önlemleri olduğunu söylediler. Dışarıda resmi üniformalı erler olduğu gibi, ne olup bittiğini öğrenmek için gelen üzerinde eşofmanı bulunan erler de vardı. Kanallarda darbe girişimine dair haberler görünce arkadaşların kendi aralarında, 'Olur da birlik dışına çıkmaları istenirse, sivil vatandaşlara karşı karşıya gelmeden silahları teslim etme konusunda' birbirleriyle konuşmalarına tanık oldum" dedi.

Mahkemede hazır bulunan 2 tutuklu subay, haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini ve beraatlerini istediklerini söyledi. Tutuklu sanıkların adli kontrol ve yurt dışına çıkma yasağı şartıyla tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 29 Ocak'a erteledi.

Editör: Pusula Gazetesi