Zonguldak´ın Ereğli ilçesinde 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle ilçede görev yapan doktor ve sağlık çalışanları Kdz. Ereğli Hekim ve Eczacılar Derneği´nin organizasyonuyla Atatürk Anıtı´na çelenk koydu. Atatürk Anıtı´ndaki tören saygı duruşunun ardından akşam Mühendisler Derneğinde düzenlenen yemekte bir araya geldi. Kdz. Ereğli Hekim ve Eczacılar Derneği Sekreteri Dr. Recep Erdoğan, "Bugün burada 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle anıta çelenk koymak, saygı duruşunda bulunduk. Ardından akşam yemeğinde birlik beraberlik içerisinde 14 Mart Tıp Bayramı ve Haftasını kutluyoruz. Esasında Tıp Bayramı olarak adlandırılmasına rağmen, bayram havasında değil de, bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler, aktiviteler ve toplantılar yapılmaktadır. Daha çok hekimler ve sağlık çalışanlarının sorunları dile getirilmektedir. Ülkemizde batılı anlamda ilk tıp okulu Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire 14 Mart 1827´de, Şehzadebaşı´daki, Tulumbacıbaşı Konağı´nda açılmıştır. 1919 yılında 14 Mart´ta tıbbiyeliler İstanbul´da işgale karşı tepkilerini ortaya koymak için bir toplantı düzenlemişlerdir. Öğrencilerin düzenlediği törene Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları katılmışlardır. 1927-1937 yılları arasında, Bursa´da Yıldırım Beyazıt Darülşifası´nda ilk Türkçe Tıp Eğitiminin başladığı 12 Mayıs günlerinde kutlanan Tıp Bayramı, 1937 yılından sonra tekrar 14 Mart gününde gerçekleştirilmiştir. 1976 yılından itibaren de tabip odaları 14 Mart´ı içine alan haftayı sağlık haftası olarak değerlendirmişlerdir. Sağlık alanında güncel sorunlar ve hekimlerin talepleri bu hafta boyunca dile getirilir. Yaklaşık iki ay önce mecliste kabul edilen tam gün yasası ve 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Genel olarak ele alacak olursak doğru bir karar olarak değerlendirebiliriz. Ancak hekim özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik hakları ile ilgili neleri getireceğini yaşayarak göreceğiz. Bir takim rakamlar dillendirilmektedir. Bunların geçekleşip gerçeklemeyeceğini yaşayarak öğreneceğiz.
Biz hekimler kendi sorunlarımıza sahip çıkmalıyız. Bizler hem kendi özlük haklarımızın elde edilmesi, hem de halkımıza daha iyi nasıl hizmet edebiliriz, düşüncesi içinde kendimizi sorumlu hissetmeliyiz.
Herkesin eşit koşullarında ve insanca sağlık hizmetinden yararlanacağı, parasalcı koşullardan uzuk bir sağlık sistemi arzusu hepimize saygılar sunarız" dedi.
Konuşmanın ardından doktorlar ve sağlık çalışanları bir birleriyle dans ederek, oyun oynadılar.
Editör: Pusula Gazetesi