Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından başlatılan habercilik sohbetlerinin ikincisi gerçekleştirildi. Ajans ve yerel gazete muhabirlerinin katıldığı ikinci buluşmada bilgi toplamada ve habere dönüştürmede yapılan hatalar üzerine duruldu. Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi Osman Sav, genç muhabirler ile bir araya geldikleri toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Dernek binasında yapılan toplantıda haberlerde yapılan ciddi bilgi eksiklikleri, anlatım bozuklukları ele alınarak okur tepkileri üzerinde duruldu. TGC Zonguldak Temsilcisi Osman Sav genç muhabirlerin organize ettiği toplantılarda yapılacak bilgi paylaşmanın önemini vurgulayarak, &[#]8220;Burada haftada bir veya iki gün akşam saatlerinde yapılan buluşmalar hepimizin bilgilerini tazeleme ve eksiklikleri gidermek ve kendimizi geliştirmek için etkili olacaktır. Bu konularda yıllardan beri süregelen büyük eksiklilerimiz var. Genç muhabir arkadaşlarımızın bu organizasyonlar ve toplantılar eşliğinde her defasında başka meslektaşlarımızla buluşup kendilerini geliştirme çabaları çok güzel. Bizlerde bu toplantılara hem dinleyici hem de bilgilerimizi paylaşmak için katılacağız&[#]8221; dedi.
Yapılan ikinci toplantının ağırlıklı konusu bilgi toplama, haberi sunma oldu. Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz haberlerde yaşanan inanılmaz hatalardan ötürü haklı olarak okurların ve haberde konu edilen kişilerin tepkileriyle karşılaşabildiklerini belirterek, &[#]8220;Bu toplantıları organize eden ve katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Burada farklı kurumlardan farklı gazeteciler davet edilip bilgi paylaşımı devam ettikçe hepimiz eksikliklerimizi daha kolay göreceğiz. Ben de dahil olmak üzere haberlerde ciddi hatalar yapabiliyoruz. Öncelikle bunu kabul etmek ve nedenleri sorgulamak gerekiyor. Son yıllarda haberlere giden arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu genç ve bu meslekte daha yeni. Buda haberlerde yaşanabilecek hata oranlarını doğal olarak yükseltiyor. Çoğu haber gözlemden uzak sadece demeç boyutuyla gazetelerde yer alıyor. Aynı yazım hatalarıyla dolu haberler farklı gazetelerde yer alıyor. Katıldığımız bir toplantıdaki detayları okuyucuya aktarmamız gerekiyor. Sadece demece dayalı bir habercilik anlayışı hem yazarken sıkıcı oluyor hem de okuyucuyu sıkıyor. Haberde bir görüş veya söylemi öne çıkartabiliriz ancak orada yaşanan detaylar bir haberin içinde olmak zorunda. Bunun içinde ne kadar çok bilgi toplarsak haberi sunmak o kadar keyifli olur. Okurlar aynı haberleri aynı başlıklarla okumaktan sıkılıyor. Aynı haberlere giden arkadaşlarımızın haberin özüne dokunmadan farklı detaylar yakalama çabasında olması gerekir. Bir birinizle haber rekabeti yapmanız lazım. Bu farklılık sizleri de farklı kılacaktır. Okur tepkilerini göz ardı ederek habercilik yapamayız. Gazetecilik, muhabirlik o zaman daha keyif olacak&[#]8221; dedi.
Toplantıda Sav ve Öksüz genç muhabirlerin sorularını örneklemelerde yaparak yanıtlarken görüş ve düşüncelerini de paylaşma imkanı buldu. KGD Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu genç gazeteciler toplantılara daha fazla katılım için arkadaşlarını duyarlı olmaya davet etti. Toplantıların bu hafta içinde farkı konu başlığı ve konuk gazetecilerle devam edecek.
Editör: Pusula Gazetesi