Davut Fırıncıoğlu Anadolu Lisesi ve Özel Gülpembe İlköğretim Okulu tarafından ortaklaşa düzenlenen &8220;İstiklal Marşı&8217;nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy&8217;u Anma Haftası&8217; programı büyük ilgi gördü. Halk eğitim Merkezi Salonu&8217;nda dün düzenlenen etkinliğin açılış konuşması yapan Özel Gülpembe İlköğretim Okulu Müdürü Veli Arısoy, &8220;İstiklal Savaşı bin bir türlü ihaneti kırarak, kendinden kat be kat güçlü bir düşmana karşı, can pahasına santim santim kazanılan bir savaş demektir. Türk Milleti, bin yıllık tarihinin hiçbir döneminde, bağımsızlığını yitirmedi. O, her zaman bağımsızdı. Belki bu yüzden, bir bağımsızlık marşına sahip olmayı aklından bile geçirmedi. Fakat Birinci Dünya Savaşının sonunda ilk kez, elindeki son vatan parçasının, yer yer işgal edilişine şahit oldu ve tarihinde ilk defa, bağımsızlığını toptan yitirme durumu ile karşı karşıya kaldı. İşte o varoluş ve yok oluş arasındaki süreçte, İstiklal Marşı´nın yazılmasına ihtiyaç duyuldu. Birinci Cihan Harbi´yle de vatanın içinde bulunduğu tehlike devam ediyor. İçte ve dışta hüküm süren iktisadi tehlikeler artıyordu. Fakat önceki facialarla bu durum arasında fark vardı. Bu fark; Akif´in ümidini artırıyor, heyecanını şahlandırıyordu. Çünkü aslan gibi bir ırkın torunu Çanakkale´de dünyanın en üstün donanmasına, en üstün vasıtalarla mücehhez ordularına, yumrukla karşı koyuyor; dört bir taraftan tepesine yağdırılan ateş, Kahraman Mehmetçiğin iman dolu göğsünde sönüyordu&8221; dedi.




Hiç ibret alınsaydı tekerrür eder miydi?


Okul Müdürü Arısoy, &8220;Söz Sultanı Akif: &8216;Bu cehalet yürümez, asra bakın; ilim asrı&8217; derken geleceğin en önemli gücünün bilgi olduğu ve hâkimiyetin ilimle olacağını belirtmiştir. Başka bir beyitinde Mehmet Akif: &8216;Alınız ilmini garbın, alınız sanatını, veriniz mesainize hem de son süratini&8217; sözüyle de Batının ilminden ve sanatından yararlanılması ve çok çalışılması hususuna dikkat çeker. Hayat meydanına atılan insanın, karşısına ilk çıkan engel, ümitsizliktir. Ümitsizliğin bir bataklık olduğunu, ümide sarılanın ise nasıl başarılı olacağını milli şairimiz Akif şöyle ifade eder: &8216;Yes, öyle bir bataktır ki; düşersen boğulursun. Ümide sarıl sımsıkı, bak ne olursun!&8217; Merhum Akif, ayrılık zehriyle şaşırmış bir toplumun, geleceğinden emin ve ümitli olamayacağını biliyor ve bunu şöyle ifade ediyordu: "Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez." Dertli şair Akif vatana sahip çıkılması konusunda ise şöyle sesleniyordu: &8216;Sahipsiz olan memleketin batması haktır; sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.&8217; Mehmet Akif tarihten ders çıkarmak gerektiği konusunda şu güzel sözünü söyler, &8216;Tarihi; tekerrür´ diye tarif ediyorlar; hiç ibret alınsaydı, tarih, tekerrür mü ederdi?&8217; Mehmet Akif, sadece İstiklal Marşı´nı bile yazsaydı, bu eseriyle dahi kendini edebiyat tarihimizde, ebedileştirmiş olurdu&8221; diye konuştu.




Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda


Veli Arısoy, İstiklal Marşı, büyük bir milleti, asırlarca ayakta tutacak kadar sağlam, derin ve tarihi mısralarla örülmüştür. Bağımsızlık şairinin; kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Sözleri şiir ve mısra haline konulmuş Türk tarihi ve bütün bir Türkiye toprağıdır. Bu kadar büyük bir tarihi ve vatan sevgisini iki mısraya sığdıran şair, milleti tarafından ne ölçüde sevilse ve övülse azdır. Destan şairi Mehmet Akif, Milli Kurtuluşu şöyle müjdeliyordu, &8216;Doğacaktır sana vaat ettiği günler hakkın, kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.&8217; Gerçektende zafer kazanılmış, vatan düşman istilasından kurtarılmıştı. Akif´in sesi bütün gönüllerin inandığı bir hakikat halinde, göklere yükseliyordu. Şiir denilince Akif&8217;i hatırlarız. Şair, ancak Akif gibi olur. Öyle anlaşılıyor ki, Akif olabilmek; &8216;Şair olabilmekten de zordur&8217; Konuşmamı Mehmet Akif´in şu önemli sözü ile bitiriyorum. &8216;Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın&8217; Ruhun Şad olsun&8221; ifadesini kullandı.




İstiklal Marşı&8217;nı en güzel okuyanlar ödül aldı




Özel Gülpembe İlköğretim Okulu Müdürü Veli Arısoy&8217;un konuşmasının ardından öğrenciler İstiklal Marşı ve günün anlam ve önemini anlatan şiirler okudu. Oratoryo gösterileri ve skeçlerle renklenen program davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Çarşamba günü düzenlenen İstiklal Marşı&8217;nı En Güzel Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmayı birinci olarak tamamlayan TOKİ İlköğretim Okulu öğrencisi Pınar Çal&8217;a hediyesini Vali Yardımcısı Türker Öksüz verirken, yarışmada ikinci olan İnönü İlköğretim Okulu öğrencisi Selin Özeken&8217;e Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Kurmay Albay Salih Armağan Kurgan, üçüncü olan Çaydüzü İlköğretim Okulu öğrencisi Sümeyye Yılmaz&8217;a ise Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından ödülleri takdim edildi.

Editör: Pusula Gazetesi