Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği (ZERÇEV) tarafından Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Sinema Salonu´nda &[#]8220;Girişimcilik ve Kadın-Sorunlar ve Fırsatlar&[#]8221; konulu panel düzenlendi. ZERÇEV Başkanı Cevat Kır, ekonomide kadının rolü ve öneminin tartışılamayacağını belirterek, kadınların kimisinin üreterek, kimisinin yöneterek, kimisinin de evinde erkeğinin arkasında durarak hayat mücadelesi verdiğini söyledi. Kır, &[#]8220;Kadınların desteği ve katkısı olmasaydı, sahip olduğumuz güzelliklere sahip olamaz, bugünkünden daha geri bir ülke olurduk. Ama daha yapılacak çok şey, kat edilecek çok mesafe var. Bu nedenle ZERÇEV olarak süregelen faaliyetlerimize bir yenisini ekleyerek Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle ekonomik kalkınma ve sosyal refahın gelişiminde kadınların önemine, karşılaştıkları sorunlara ve potansiyel fırsatlara değinmek istedik&[#]8221; dedi.
Panelistlerden eski AK Parti Milletvekili ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgün, Nobel Barış Ödülü sahibi Bangladeşli Ekonomist Muhammet Yunus´un geliştirdiği, &[#]8220;Mikrokredi" hakkında bilgi verdi. Uygulamanın Türkiye´de ilk kez 2003 yılında Diyarbakır´da başladığının altını çizen Akgül, &[#]8220;2003 yılında Diyarbakır´da 6 kişiye 500´er lira olmak üzere toplam 3 bin lira ile başlatılan mikrokredi uygulaması, bugün içlerinde Zonguldak´ın da bulunduğu 43 ilde 31 bin kişiye 47 trilyon lira dağıtan bir sistem haline geldi. Dağıtılan paraların yüzde 90´ı bağışlarla finanse ediliyor. Hedefimiz 2010 yılı sonuna kadar 81 ilin tamamında en az bir şube açmak. Time Dergisi´nin dünyayı değiştiren en iyi 10 fikir arasında saydığı mikrokrediler gelir seviyesi düşük kadınlara veriliyor. Özellikle hiçbir şekilde herhangi bir sermayeye ulaşma imkanı olmayan kadınları tercih ediyoruz. Bunun nedeni kadınların yoksulluktan en fazla etkilenen grup olduğunu düşünmemizdir. Kadınlara destek verilmesi durumunda çocuklar da daha iyi bir geleceğe sahip olacaktır. Kadınlar 500-700 lira gibi küçük kredilerle inanılmaz başarı hikayelerine imza attı. Yetkililere de seslenmek istiyorum. 43 ildeki 61 şubede yapılan çalışmaları çeşitlendirmek için eğitim çalışmaları yapılsın, katılımcılara yeni iş olanakları öğretilsin. Hazırlanan altyapıyı daha ileri bir noktaya taşıyarak kadınların daha iyi yaşam standardına ulaşmasını sağlayalım&[#]8221; dedi.
Panelde, mikrokredi uygulamaları konulu sinevizyon gösterisi de gerçekleştirilerek bilgiler verildi. Dinleyicilerin sorularının da yanıtlandığı panele, AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan. CHP kdz. Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İlçe Müdürü Abdullah Hasçelik, Saadet Partisi İlçe Başkanı İsmail Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Faruk Yazıcı, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek, Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şakir Başol ve çok sayıda davetli katıldı.
Panel sonunda katılımcılara plaket verildi.
Editör: Pusula Gazetesi