Türkiye'nin tüm yöresel ürünlerinin buluştuğu '9. Yöresel Ürünler Fuarı'nda Çaycuma TSO'nun da "Çaycuma manda yoğurdu, barbunya pilaki, manda sucuğu, kavurması, koz helva ve diğer yöresel ürünlerimizin tanıtımı için Devrek ve Karadeniz Ereğli TSO'ları ile açtığı stant büyük ilgi gördü.

Fuarın açılış törenine TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanısıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve TOBB'ne bağlı Oda ve Borsaların yöneticileri katıldı. Açılış törenine Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu ve Meclis Başkanı Ergün Ece de katıldı.

Açılışta konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40'ını oda-borsaların tescil ettirdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Coğrafi işaret zenginlik demektir. Zengin olmak istiyorsanız bunlara sahip çıkın markalaştırın" dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da kurum olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar ile ülkenin kültürel ve tarihi değerlerini, belli bir kaliteyi ve gelenekselliği garantileyen coğrafi işaretler tesciliyle koruma altına aldıklarını anlattı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, yöresel ürünlerin paketlenmesinden pazarlanmasına, markalaşmasına, ihracatına kadar çok büyük mesafe alınmasında YÖREX'in büyük katkısının olduğunun altını çizdi. YÖREX'in artık Türkiye içindeki gelişimini tamamladığını belirten Karaloğlu, "Artık YÖREX'i ülke sınırlarının dışına çıkarmamız lazım. Yabancı heyetler ile Türk heyetleri buluşturmamız lazım." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Türkiye'nin tarım potansiyeli, üretim kültürü, coğrafi yapısı ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ve yerel ürünler bakımından dünyanın en zengin ülkesi olduğuna dikkati çekti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de birkaç yıl içinde coğrafi işaret sayısının 800'e yaklaştığını söyledi. Marka, patent ve coğrafi işaretin çağımızın tapu senetleri olduğunu ifade eden Çetin, "Dijital ekonomiye geçiyoruz ve dijital ekonomide fikri mülkiyet hukuku artık hayati bir önem taşımaktadır. Dijital dönüşüme başlayacaksak, ülkemizde hukuk bilincini, hukuka saygıyı geliştirmekten başlamalıyız." diye konuştu.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da "Sizin oraların nesi meşhur" sloganıyla kıyıda köşede kalmış, unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlere sahip çıkmak amacıyla YÖREX fuarını düzenlediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu, Asan ve beraberindekiler stantları gezdi. Çaycuma TSO Standına da uğrayan Hisarcıklıoğlu Çaycuma Manda Yoğurdunun ve kendilerine ikram edilen ürünlerin tadına baktı ve üretimleri hakkında bilgi aldı.

Editör: Pusula Gazetesi