Amasra B sahasında kömür üretimine hazırlanan ve çıkaracağı kömürü kurmayı planladığı termik santralde değerlendirmek isteyen Hema Endüstri A.Ş.&8217;de Jeoloji Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Mustafa Yılmaz, &8220;Sondajlarımız arttıkça rezervin ne kadar fazla olduğunu görüyoruz&8221; dedi. Mustafa Yılmaz, dün yaptığı açıklamada, Amasra Taşkömürü havzasında rezerv belirleme çalışmalarında derinlere inildikçe gerçek rezerv miktarının çok daha yüksek ve kaliteli olduğunu belirterek, şirketin çalışma sahasında yeterli kömür bulunmadığı yönündeki söylentilerin doğru olmadığını söyledi.


573 milyon ton rezerv bulunuyor


Jeoloji Yüksek Mühendisi Mustafa Yılmaz, Amasra Taşkömürü sahası üzerinde şimdiye dek birçok bağımsız kuruluşunda rezerv çalışmaları yaptığını belirterek; &8220; 1985 &8211; 2009 yılları arasında birçok firma bu alanda çalışmalar yapmıştır. Havzadaki yapılan son rezerv çalışması 2009 yılında SLR firmasına aittir. Bu çalışmada havzada açılmış tüm sondajlar dikkate alınmıştır. Ayrıca yer altı için hazırlanmış özel jeoloji programları kullanılmış, kömür damarlarının 3 boyutlu modeli ortaya çıkarılmıştır. Bu detaylı çalışmaya göre havzanın kömür rezervi 573 milyon tondur&8221; dedi. Mustafa Yılmaz, rezerv belirleme amacı ile yapılan sondaj çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Derinlerdeki damarlar keşfediliyor


Yılmaz &8220;Havzada firmamızın kapasiteleri 1100 &8211; 1500 metre arasında olan 3 adet karotlu sondaj makinesi devam etmektedir. Böylece havzanın daha derinlerdeki kömür damarları keşfedilmektedir. Açılan sondajlar ile daha derinlere indikçe havzanın kömür rezervinin de arttığını görmekteyiz. Daha önce MTA&8217;nın yapmış olduğu sondajlar derin kotlara inmemiştir. Bu sebepten daha derindeki kömür damarları görülmediğinden kömür rezervi daha az çıkmıştır&8221; şeklinde konuştu. Jeoloji Yüksek Mühendisi Mustafa Yılmaz HEMA Endüstri A.Ş. tarafından yapılan sondajların devam edeceğini belirterek, açılacak olan yeni derin sondajlarda daha yüksek rezervlere ulaşacaklarını tahmin ettiklerini belirtti.



Editör: Pusula Gazetesi