CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Özcan, Türk kadınlarının haklarını Cumhuriyetle birlikte kazandıklarını söyledi. Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla parti binasında açıklama yapan Özcan, 8 Mart&8217;ın 1857 yılında ABD&8217;de dokuma işçileri tarafından başlatılan grevin sonunda meydana gelen ve 129 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayların ardından 1910 yılından bu yana dünya emekçi kadınlar günü olarak örgütlü ve yaygın bir biçimde kutlandığını belirtti. Dün ilk olarak Kadın Kolları Üyeleri ile Organize Sanayi Bölgesi&8217;ndeki Reyhan Tekstili ziyaret eden CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Özcan fabrikada çalışan kadınların kadınlar gününü karanfil vererek kutladı. Fabrika ziyaretlerinin ardından CHP İl Binasında basın açıklaması yapan Kadın Kolları Başkanı Fatma Özcan, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kadın haklarının kazanılmasında verilen mücadelenin simgeleştiği özel bir gündür. Gelişmiş ülkelerde kadın hakları birçok ilerlemeler göstermiş olsa da ülkemizde ve geri bıraktırılmış ülkelerde kadın hakları ne yazık ki istenen seviyelerden çok uzaktadır&8221; dedi.


Kadınlarımız şeriat zincirinden kurtuldu


Dünyada kadınlara karşı şiddetin en yaygın, ancak en az cezalandırılan suç olduğunu söyleyen Fatma Özcan, &8220;Türkiye´de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında &8216;Emekçi Kadınlar Günü&8217; olarak kutlanmaya başlanmıştır. Dünyanın önde gelen ülkeleri henüz insan hakları fikrine alışmaya çalışırken, kadınlarımız Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tüm bu hakları Cumhuriyetimizle birlikte kazanmıştır. 1926 yılında kadınlarımız &8216;şeriat&8217; zincirinden kurtularak Medeni Kanun ile güçlenmeye ve kişiliğini bulmaya başlamışlardır. 5 Aralık 1934 de seçme ve seçilme haklarının verilmesi ile hem siyasette hem sosyal hayatta erkeklerle eşit haklara kavuşmuşlardır. Kadın yeryüzünde yaşayan iki insandan biridir. Ama hep ikinci planda kalmıştır. Hep ikinci sınıf insan muamelesi görmüştür. Kadınlara karşı şiddet en yaygın, ancak en az cezalandırılan suçtur&8221; şeklinde konuştu.


En az üç kadından biri şiddet mağduru


Fatma Özcan, &8220;En az 3 kadından biri şiddete maruz kalmaktadır. Dünyanın her yerinde kadınlar ulusal, sınıfsal, dinsel ve cinsel sömürü saldırılarına maruz kalmaktadır. Sermaye gibi şiddetinde maalesef vatanı, milleti, dini, mezhebi yoktur. Bugün bu sömürü biçimleri, dünyanın her köşesinde vardır. Yıllık kadın ölümlerindeki bilançolara baktığımızda l. ve 2. dünya savaşlarındaki insan kaybından çok daha fazla kadın katledilmektedir. Son günlerde tecavüz ve ölüm haberleri magazinleştirilerek kadın bedeni üzerinden reyting uğruna kadın onuru çiğnenmektedir. Oysa toplumda kadının rolü büyüktür. Başarılı devlet adamlarını yetiştirende kadındır, bilim adamlarını yetiştirende kadındır. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ´Büyük başarılar kıymetli anaların yetiştirdikleri seçkin evlatlar sayesinde olmuştur´ Atamızın bize emanet ettiği Cumhuriyet kadınları olarak tüm kadınlarımızı Cumhuriyetimize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bütün kadınlarımızın dünya kadınlar gününü kutlar saygılar sunarım&8221; ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi