Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan ve kazma ile küreğin yanı sıra tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle 1999´daki depremlerde 103 kişiyi enkazdan kurtaran madenciler, ihtiyaç duyulması halinde Elazığ´daki kurtarma çalışmalarına da katılmaya hazırlar. 160 yılı aşkın bilgi birikimi ve tarihinde yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde önemli görevler üstlendi. Göçük ve enkazlara, yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla giren yüzlerce madenci, kurtarma görevinde bulunan tek bir kişinin dahi burnu kanamadan her iki depremde 103 kişiyi canlı kurtarmanın yanı sıra 624 kişinin de cesedini çıkardı. Depremlerin ardından madencilerin kurtarma faaliyetlerindeki başarısı nedeniyle TTK´da kurulan 40´ı teknik eleman olmak üzere 440 kişilik ekip, göçük açma, enkaza girme, enkaz içinde ilerleme, gazlı ortamda emniyet tedbirleri alma ve çalışma yetenekleriyle olası depremlere her an hazır tutuluyor.
Kurtarmada &[#]8216;Altın Saat&[#]8217;
TTK İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Erdinç Günay´ın ´´TTK Yeraltı Maden İşletmeci-liğinde Acil Durumlar ve Arama Kurtarma Çalışmaları´´ konulu araştırmasında, olası deprem felaketlerinde ´´altın saat´´ olarak adlandırılan ilk 2 saat diliminde ekiplerin olay yerine nakli önem taşıyor. TTK bünyesinde kurulan Arama-Kurtarma ekibinin acil durum ekipmanlarıyla donatıldığını anlatan Günay, şöyle dedi: ´´1999 depremlerinden sonra 388 bin dolarlık acil durum ekipmanı satın alınan TTK´da madenciler olası afetlere periyodik eğitimlerle hazır tutuluyor. Deniz, hava ve kara yoluyla olası büyük boyutlu depremlerde binlerce eğitimli, bedenen ve olumsuz koşullarda çalışmaya yatkın madenci ekiplerinin küçük bir alanda toplu olarak yaşamaları nedeniyle, zaman kaybı olmaksızın afet bölgesine intikal ettirilebilecek konumda olması büyük önem arz etmektedir.´´
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri de şu an için madencilerin Elazığ´daki kurtarma çalışmalarına katılması için talep gelmediğini, bölgede daha yakın ekiplerin görev aldığını bildirdiler.
Editör: Pusula Gazetesi