Çatalağzı'na bir şok rapor da Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Limit değerler çok aşılmış

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun Çatalağzı'nda hava kirliliğinin ölümcül riskler taşıdığını açıklamasının ardından aynı bölge için bir rapor da Çevre ve Şehircilik Bakanlığından geldi. Bakanlığa bağlı Kuzey İç Anadolu Temiz Hava Merkez Müdürlüğünün Mayıs 2018 tarihinde hazırlayıp ilgili makamlara sunduğu rapora göre, bölgede, 4 noktada yapılan ölçüm süresi boyunca toz konsantrasyonu, günlük limit değerleri 3 noktada %50, bir noktada ise % 70 oranında aştı. Rapora göre yerleşim alanında sanayinin büyük etkisi var ve rüzgarın yönü ve şiddetine göre insanlar bu durumdan ciddi şekilde etkileniyor.

VATANDAŞ ŞİKAYETİ ÜZERİNE 4 NOKTADA ÖLÇÜM YAPILDI

Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, vatandaşların yoğun şikayeti üzerine, bakanlıktan, Kilimli ilçesi Çatalağzı mevkiinde bulunan termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği ölçümlerinin yapılmasını istedi. Bakanlık 06 THL 9975 plakalı hava kalitesi online izleme mobil aracı ile 06/11/2017-23/03/2018 tarihleri arasında dört farklı nokta ölçüm yaptı. Çatalağzı içi, Muslu Belediyesi önü, Çatalağzı Belediyesi Garajı ve Çatalağzı Belediyesi önünde yapılan ölçümlerde kirlilik değerlerinin özellikle günün belli saatleriyle haftanın belirli günlerinde yüksek çıkması dikkat çekti.

RÜZGARIN YÖNÜ ETKİ ALANINI DEĞİŞMESİNE DE NEDEN OLUYOR

Raporun 4 maddede toplanan "sonuç" bölümünde "Ölçüm süresi boyunca toz konsantrasyonlarının günlük limit değeri 1'inci, 2'nci ve 4'üncü noktalarda %50 civarında, 3'üncü noktada ise %70 civarında aştığı, yerleşimin vadi boyunca olması ve kuzeydoğu yönündeki rüzgarların gözlendiği dönemlerde söz konusu rüzgarların vadi boyunca yön değiştirmesi sebebiyle bu dönemlerde yerleşim alanının etkilendiği tespit edilmiştir" denildi. Aynı bölümde, dört farklı ölçüm noktasında ısınma ve sanayinin etkisinin net bir şekilde görülmekte birlikte kimi noktalarda bu etkinin çok daha yüksek olduğu da yazıldı.

YENİ SANTRALLERE NASIL ONAY VERİLİYOR

Öte yandan Bakanlığın elinde bu veriler mevcutken, Çatalağzı'nda yeni santraller için başvuran yatırımcılara onay vermesi şaşkınlık yarattı. Gerek Demirlerin DETES1 santrali için, gerekse Bereket Enerji'nin ÇATES 2 santrali için hazırlattığı ÇED Raporları'nda bölgenin hava kalitesi limit değerlerin çok daha altında gösterildi. Bakanlık elinde aksine rakamlar mevcutken, orada belirtilen rakamları gerçek kabul ederek yeni santrallere onay verdi. Bunun nasıl yapıldığı tartışma konusu olurken, ilgililer hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağı da merak ediliyor.

Editör: Pusula Gazetesi