Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği olarak 8 Mart nedeniyle Çaycuma genelindeki tüm okullardaki kadınlara karanfil dağıtacaklarını belirten Akyüz, &[#]8220;100 yıl önce New York&[#]8217;ta dokuma işçisi kız kardeşlerimizin yaktığı direniş meşalesini bu yıl Dünya Kadın Yürüyüşünün &[#]8216;Herkes Özgür olana kadar kadınlar yürüyecek&[#]8217; şiarıyla yükseltiyoruz&[#]8221; dedi.
Barış, adalet ve eşitlik olmadan özgürlük de olmayacağını bildiklerini, bu nedenle 8 Mart&[#]8217;ın 100. yılında herkes için eşitlik, adalet ve barış istediklerini belirten Akyüz, şöyle devam etti:
&[#]8220;Halen de kadın emeğinin sömürüsünden besleniyor. Kapitalizm, bugün de içine girdiği son krizi aşmak için yine cinsiyet ayrımcılığından yararlanmak istiyor. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de güvencesizleştirme, kayıt dışı çalıştırma uygulamaları, en fazla kadın emekçileri etkiliyor. Dünya genelinde dinsel tutuculuğun, milliyetçiliğin ve savaşların artmasından en fazla kadınlar zarar görüyor.
Yürürlüğe konulan Sosyal Güvenlik Yasası, kadınların sosyal güvenlik haklarını kısıtlamakla kalmamış, kadınlar &[#]8216;eve dönüş&[#]8217;e mecbur bırakmıştır. Sistem, sosyal güvenlik haklarını alabildiğine daralttığı kadınlardan kapitalist üretim ihtiyaç duyduğunda güvencesiz bir şekilde çalışmalarını, ihtiyaç ortadan kalktığında da evlerine gitmelerini istiyor. Başbakan hala kadınlardan üç çocuk doğurmalarını isterken, ekonomiden sorumlu devlet bakanı Mehmet Şimşek, kadınlar iş aradığı için işsizlik oranlarının yüksek çıktığını söyleyebiliyor. Ama kadınlar bu sözlerin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Yüz yıldır gerektiğinde emeğini sömürmek üzere evden çıkaran gerektiğinde de haydi evlerinize üç çocuk doğurmaya diyen egemenlere karşı hakları için, hayatları için, herkesin mutluluğu için direniyorlar. Evet, kadınlar, tıpkı 100 yıl öncesinde olduğu gibi bugün de direnmeyi sürdürüyorlar, İşte TEKEL işçisi kadınlar. TEKEL işçisi kız kardeşlerimiz 78 gün Ankara&[#]8217;nın ayazında direndiler. Biz eğitim ve bilim emekçisi kadınlar olarak da diğer kız kardeşlerimizle birlikte yürüyor ve haykırıyoruz. İnsan onuruna yarışır bir yaşam için, adalet için, barış için, kamu yararı için aşağıdaki talepleri öne sürüyoruz ve karşılanana değin yürüyüşümüze devam edeceğimizi ilan ediyoruz.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi