Bartın Valiliği tarafından, Avrupa Birliği hibe programları arasında yer alan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıda bulunan Bartın Valiliği AB Projeleri Danışma Masası Sorumlusu Cevdet Duran tarafından Bilgi İletişim Teknolojileri Politika Destek Hibe Programı, Sivil Toplum Diyaloğu-II: Balıkçılık ve Tarım Hibe Programı, Sivil Toplum Diyaloğu-II: Kültür ve Sanat Hibe Programı konusunda bilgilendirme yapıldı. Toplantıya Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Sabri Tutum, daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Cevdet Duran, &8220;Türkiye Cumhuriyeti&8217;nin 1963 yılında Avrupa kurumları ile Ortaklık Anlaşması imzalanmasından bu güne uzanan uzun dönem yakın politik ve ekonomik bağları 1995 yılında Gümrük Birliği&8217;nin oluşturulmasına yol göstermiştir&8221; dedi.


Bilgilendirme katkıda bulunacak


Duran; &8220;Kurumsal olmakla beraber yerel düzeyde de gerçekleşen iki taraflı yakın etkileşim 60&8217;lı yılların başından itibaren gerçekleşmiş ve 1999 yılında Türkiye Cumhuriyeti&8217;nin resmen aday ülke olarak tanınmasıyla yoğunlaşmıştır. Bu tarihten itibaren ulusal kurumlar ve Avrupa kurumları Türkiye ile Sivil Toplum Diyaloğu kapsamına giren iki taraflı faaliyetler geliştirmektedir. Haziran 2005 tarihinde Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği ve Aday Ülkeler arasında sivil toplum diyaloğuna ilişkin bir tebliğ kabul etmiştir. Bu tebliğ genişlemeye ilişkin konu ve meselelere değinmek amacıyla, genel anlamda, Avrupa Birliği ve Türkiye&8217;deki sivil toplum arasındaki diyaloğun geliştirilmesine yardım edecektir. Türkiye için 2006 yılı Katılım Öncesi Yardım Programı Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyaloğunun Geliştirilmesi başlıklı bir proje içermiştir&8221; diye konuştu.


3 hedef bulunuyor


Bu proje &8220;Şehirler ve Belediyeler&8221;, &8220;Meslek Örgütleri&8221; ve &8220;Üniversiteler&8221; arasında bağlantıların ve &8220;Diyalog için Gençlik Girişimleri&8221; kapsamında ise &8220;Gençler&8221; arasında bağların yoğunlaştırılmasını ve çeşitlendirilmesini amaçlayan dört adet Hibe Programının gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Hibe Programları AB ve aday ülkelerde kamuoyunun daha iyi bilgilendirilmesine katkıda bulunacak konuları hedef almıştır. Türkiye 2001 yılından bu yana AB&8217;den katılım öncesi yardımı almaktadır. 2007 yılından itibaren ise söz konusu &8216;Türkiye için Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı&8217;nın yerini hem aday ülkeler hem de potansiyel aday ülkeler için katılım öncesi yardım sağlayan &8220;Katılım Öncesi Yardım Aracı&8221; almıştır. IPA Türkiye yardımının amacı Aralık 2004 tarihli Avrupa Konseyi kararlarında kabul edilen AB katılım öncesi stratejisini desteklemektir.


Hibe Programı AB&8217;ye katılımı destekliyor


Bu bağlamda üç adet hedef bulunmaktadır: Kopenhag siyasi kriterlerini tamamıyla yerine getirmek üzere ilerlemek, Topluluk Müktesebatını kabul edilmesi ve uygulanması ve AB- Türkiye Sivil Toplum Diyalogunun geliştirilmesi. Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyalogunun Geliştirilmesi projesinin devamı niteliğindeki Sivil Toplum başlıklı proje IPA kapsamında 2007 Programına dahil edilmiştir. Bu projenin genel amaçları, tarihi ve kültürü de dahil olmak üzere Türkiye&8217;nin Avrupa Birliği&8217;nde daha fazla tanınması ve anlaşılmasını sağlamak, ve bu sayede de gelecekteki genişlemenin fırsatları ve zorlukları konusunda daha çok farkındalık oluşturulmasını sağlamak, Avrupa Birliği&8217;nin dayandığı değerler, işleyişi ve politikalarının Türkiye&8217;de daha fazla tanınması ve anlaşılmasını sağlamaktır. Proje toplam 4 bin 200 Euro tutarında işbirliği için çerçeve oluşturulmasını, ortaklıkların desteklenmesini ve Kültür ve Sanat, Balıkçılık ve Tarım konularında Türk sivil toplumları ile AB&8217;deki benzer örgütler arasındaki diyalogun geliştirilmesini amaçlayan üç Hibe Programının gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.


Hibe Programı ABGS&8217;yi kapsıyor


Ayrıca, bu proje, Türkiye-AB Sivil Toplum Diyalogu çerçevesinde gerçekleşmesi gereken, küçük ölçekli projelerle Mikro Hibe Programı kapsamında STK&8217;lara finansal yardım sunulmasını amaçlamaktadır. Bununla birlikte, Mikro Hibe Programı STK&8217;ların AB etkinliklerine katılımlarının desteklenmesini de hedeflemektedir. Bu Başvuru Rehberi Balıkçılık ve Tarım Hibe Programının hedeflerini, önceliklerini ve uygunluk kriterlerini tanımlamaktadır. Hibe Programının kurumsal çerçevesi, Türkiye Cumhuriyeti&8217;nin Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve Merkezi Finans ve İhale Birimi&8217;ni kapsamaktadır. Program Faydalanıcısı olarak ABGS, MFİB ile imzalanan Operasyonel Anlaşma kurallarınca projenin teknik uygulamasından sorumlu olacaktır ve Program Yetkilendirme Görevlisi&8217;nin gözetimi altında hibe projelerinin izlenmesini koordine edecektir. MFİB projenin Sözleşme Makamıdır ve Hibe Programlarının idari ve mali uygulamasından sorumludur. MFİB, hibe fonlarının doğru kullanımı konusunda nihai sorumluluğa sahiptir ve ihale, sözleşme ve ödemelerden sorumlu olup bu belgede Sözleşme Makamı olarak adlandırılacaktır.


Projeler hedeflere uygun olmalı


Bu teklif çağrısının genel hedefi, potansiyel faydalanıcıların Avrupa Birliği politika ve uygulamaları konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalarını ve bu hususları daha iyi anlamalarını sağlamaktır. Buna ek olarak, Üye Ülkeler ve Türkiye&8217;deki tarım, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı sektörleri ile birlikte balıkçılık sektöründeki tüm aktörler arasında bağlantıları güçlendirerek ve karşılıklı deneyim alışverişi ile katılım için hazırlıklı olmalarına olanak vermektir. Balıkçılık, tarım, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı sektörlerinde Türkiye ve AB Üye Ülkelerindeki sivil toplumlar arasında uzun vadeli işbirliği ve ortaklıklar oluşturmak. AB politikalarının planlanması ve uygulanması hususunda en iyi uygulama ve bilgi alışverişini teşvik etmek. Tüm projeler bu teklif çağrısının özel hedeflerine uygun olmalıdır. Projeler Tarım, Gıda Güvenliği, Veterinerlik, Bitki Sağlığı ve Balıkçılık sektörleri çerçevesinde bir ya da birden fazla öncelik alanını kapsayacak şekilde sunulmalıdır. Sürdürülebilir üretim yöntemleri ve verimlilik ve rekabet gücünün arttırılması, üretici kuruluşları için pazarlama kanalları, pazarlama standartlarının uygulanması, kırsal kalkınma girişimleri, çiftlik ve arazi yönetimi, politika oluşturmaya katılım.


Mali destek sağlanacak


Bu teklif çağrısı için ayrılan indikatif toplam tutar 2 milyon 200 bin Euro&8217;dur. Sözleşme makamı, hibe için ayrılan miktarın tümünü tahsis etmeme hakkını saklı tutar. Hibe miktarları bu program kapsamında verilecek hibeler aşağıda belirtilen alt ve üst sınırlar arasında olmalıdır. En düşük miktar: 50 bin Euro, en yüksek miktar: 175 bin Euro. Hibe tutarı, Projenin uygun maliyetler toplamının yüzde 50&8217;sinden az olamaz. Ayrıca, hiçbir hibe tutarı, Projenin uygun maliyetler toplamının yüzde 90&8217;nından fazla olamaz Kalan tutar, başvuru sahibinin ya da ortaklarının kendi kaynaklarından ya da Avrupa Topluluğu bütçesi ya da Avrupa Kalkınma Fonu dışındaki başka bir kaynaktan sağlanmalıdır.

Editör: Pusula Gazetesi