2005 yılında yürürlüğe giren 5302 sayılı yasa ile İl Özel İdaresi ve Köy Hizmetleri&8217;nin birleşerek İl Özel İdaresi çatısı altında toplanmasının 5. Yıldönümü Bartın&8217;da düzenlenen törenle kutlandı. İl Özel İdaresi konferans salonunda yapılan törene Vali İsa Küçük, Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, Jandarma Alay Komutanı Albay Vahdet Yıldırım, AK Parti İl Başkanı Yakup Ulupınar, daire müdürleri ve İl Özel İdaresi çalışanları katıldı. Açılış konuşmasına başlayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, &8220;5302 sayılı kanun ile Bartın&8217;da hizmetler kat kat yükseldi. Örneğin; dönem öncesinde yüzde 12 civarında olan asfalt oranı, dönem sonrasında ise yüzde 49&8217;a yükseltilerek kırsal nüfusumuzun yüzde 94&8217;ünün hizmetine sunulmuştur. Başarısız takımın, başarılı oyuncusu yoktur. Hep beraber başarılı olduğumuza inanıyorum. Sayın Valimize, valilerimize, kaymakamlarımıza, Köylere Hizmet Getirme Birliği Başkanlarına, paydaş kurum ve kuruluş yöneticilerine, sivil toplum örgütlerine, muhtarlarımıza ve işin içinde olan çalışma arkadaşlarımıza şükranlarımı arz ediyorum&8221; dedi.


Bartın&8217;ı geleceğe hazırlıyorlar


Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, &8220;2005 yılında yapılan değişiklikle İl Genel Meclisleri tam bir yerel parlamento hüviyetine kavuştu. Yerel demokrasi dediğimiz durum hayata geçirildi ve hizmetlerde kalite, hızlılık ve verimlilik noktasında çok önemli adımlar atılmış oldu. Gerçekten güzel hizmetlere imza atılıyor. Çok söze hacet yok, zaten çalışmaları hep birlikte görüyoruz. Çalışmaların çok daha verimli olması adına herkes üzerine düşen görevi yapıyor. Başta Sayın Valimiz, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz, birim amirlerimiz ve en alt düzeyde çalışanlarıyla özveriyle çalışarak, Bartın&8217;a hizmet etmeye çalışıyorlar ve Bartın&8217;ı geleceğe hazırlıyorlar. 5 yılda çok önemli hizmetler gerçekleştirildi. Ancak bu hizmetlerin yeterli olmadığını her fırsatta söylüyoruz&8221; diye konuştu.


Dünya krizde, Türkiye yatırıma devam ediyor


Milletvekili Tunç, &8220;İnsanımız daha iyisine layık. Bartınlımız, köylümüz, şehirlimiz, beldede oturan vatandaşımız ve herkes çok daha kalitelisine layık. Tabi ki eksiklikler olabilir. Ancak alınan mesafeye baktığımız zaman Bartın&8217;a gönderilen 53 milyon lira çok önemli bir rakam. Dünyanın küresel krizden geçtiği dönemde Türkiye, en icra köylerine yatırım yapmaya devam ediyor. Çalışmalarımız bitmedi. Daha 900 kilometre asfalt bekleyen köyümüz var. 2010 yılında da Köydes projesinden gelecek ödenekle de eksik kalan çalışmalar yapılacak. Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk, &8216;Millete efendilik yoktur, millete hizmet etmek vardır&8217; diyor. Gerçekten de öyle. Millete efendilik yok, hepimiz öyleyiz. Köylerimize gidiyoruz, vatandaşımızla sarmaş dolaş oluyoruz. Tek tek sorunlarını dinliyoruz&8221; ifadesini kullandı.


Efendilik yapmıyoruz


Milletvekili Tunç, &8220;Artık biz efendilik yapmıyoruz. Onların ayağına gidiyoruz. Bunu bütün idarecilerimiz de yapıyor. Köy muhtarlarımız da aynı şekilde, her zaman köylerimize nasıl bir eser daha kazandırabiliriz gayreti içersindeler. Bizi sürekli telefonla arıyorlar ve biz mutluluk duyuyoruz. Millete ve memleketimize hizmet etmekten de onur ve mutluluk duyuyoruz. Bartın, her alanda gelişmeye müsait bir ilimiz. Eğitimden, sağlığa, tarımdan, bayındırlığa her alanda her geçen gün büyüdüğünü görmek bizi sevindiriyor. Son yıllarda yapılan okullar, öğrenci yurdu inşaatları ve yol gibi çalışmalar artarak devam edecek. Sayın Valimizin de söylediği gibi Bartın&8217;ımızı her alanda yaşanılabilir bir şehir haline getirmek istiyoruz. Amacımız Bartın&8217;ı yaşanılabilir bir şehir yapmak. Hedefimiz de Bartın&8217;ı geleceğe hazırlamak&8221; şeklinde konuştu.


Çalışmalara Yunus Emre örneği


Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç&8217;un ardından konuşan Vali İsa Küçük, &8220;Bartınlı hemşerilerimiz zaten 5 yıllık bir süre içerisinde yapılan çalışmaların bilincindeler. Yapılan çalışmaları izlerken Yunus Emre ile Hz. Mevlana&8217;nın karşılaşması aklıma geldi. Hz. Mevlana Mesnevi&8217;yi yazdıktan sonra Yunus Emre ile karşılaşır ve Mesnevi&8217;yi kendisine verir. Yunus Emre&8217;de okuduktan sonra &8216;Çok uzun yazmışsınız. Ben olsaydım. Kısaca hamdım, piştim, yandım yazardım&8217; demiş. Bartın&8217;da Özel İdare olarak aslında kısaca böyle oldu. Bunun 3 yıllık dönemi benim sorumluluğum ve görevim içerisinde geçti. Diğer 2 yıllık dönem ise Sayın Valiler Halil Işık ve Ali Güngör burada hizmet etmişler. Özel İdare&8217;nin çalışmalarını nezaret etmişler ve yönlendirmişlerdir&8221; dedi.


Yapılmayanları da dile getirmeliyiz


Birçok kamu kuruluşun, başta belediyelerin ve muhtarların bu çalışmalarda büyük destekleri olduğunu belirten Vali Küçük, &8220;Kendilerine ayrı ayrı şükranlarımı sunuyor ve teşekkür ediyorum. Yapılan bütün çalışmalar dile getirildi ama yapılamayanlarda var ve bunları da dile getirmemiz lazım. 2009 yılı içerisinde baktığımız zaman Özel İdare kendisine 79 projeyi hedef olarak koymuştu. Bu projelerden 61 tanesini tamamlamış durumdayız ve 12 tanesi de çeşitli nedenlerle, idari, hukuki ya da mali nedenlerle yapılamadı. Ancak bunlar unutulmuş ve atlanmış değildir. 2010 yılı içersindeki programlara alınmış ve devam etmektedir. Bugün aramızda ilk defa olmak üzere geniş katılımlı olarak önceki İl Genel Meclisi üyelerimizde var. 1991 yılından bu güne kadar çeşitli dönemlerde görev yapmış arkadaşlarımızda var. Onlara da katılımlarından ve hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum&8221; diye konuştu.


Kişilerin etkisi azaltıldı


Vali İsa Küçük, &8220;5302 sayılı kanun ve ondan önceki uygulamalarla aramızdaki en önemli farklardan birisi de İl Özel İdarelerinde diğer kamu yönetimlerinde olduğu stratejik plan ve performans programının uygulamaya geçmesiydi. Stratejik plan ve performans programının uygulanmış olması, bir bakıma kişisel katkılarımız ortadan kaldırmak demektir. Önceki dönemlerde herkes bir şeyler talep ediyor, bir yerlere ulaşabilmeye çalışılabiliyordu ama sonuçta bunlardan hiçbirine ulaşılamıyordu. İl Özel İdarelerinde şimdi stratejik plan ve performans programda kişilerin etkisi olabildiğince azaltılmış durumdadır. Kurum, kurumsallaşmanın bir gereği olarak diyebiliriz ki, Vali olarak biz, İl Genel. Meclisi üyelerimiz, Genel Sekreterimiz doğrudan müdahale etmese de araçların tekeri dönecek, belirlenmiş olan hedeflere ulaşılacaktır. Kar mücadelesi günü geldiğinde kendiliğinden başlayacak, suyu akmayan köye boru kendiliğinde ulaşabilecektir. Bunu 2008 yılı içerisinde TSE belgesi olarak da İl Özel İdaresi aldı ve hayata geçirdi&8221; şeklinde konuştu.


İdareyle iletişim sağlanamıyor


Vali İsa Küçük konuşmasına şöyle devam etti: &8220;İl Özel İdaremiz bütün bunları yaparken kendi öz kaynaklarından 2010 yılında 10,6 milyon lira, genel bütçeden de kamu kurum ve kuruluşlarımız için yaklaşık 25 milyon lira bu hizmetler için aktarılarak, 2010 yılında 35 milyon liralık bir ödenek kullandı. Bu çalışmaların içerisine baktığımız zaman İl Özel İdaremizin geleneksel hizmet alanlarında içme suyu ve yol gibi alanlarda çok başarılı olduğunu görüyoruz. Ancak spor sağlık ve eğitim alanında aynı başarıya ulaşamadığımızı da gördük. Bunun çeşitli nedenleri var. Kamu kurum ve kuruluşları ile İl Özel İdaremiz arasında iletişimin yeterince sağlıklı olarak kurulamadığını görmekteyiz. Bunun iyileştirilmesi için çabalarımız devam ediyor.


Kamu kaynakları millet malıdır


Bir başka boyutu da genel bütçeli kuruluşlardan aktarılmakta olan ödenekler, zamanında aktarılamadığı için ve 5018 sayılı kanuna göre ödeneği olmadığı için ihaleye çıkmakta sorunlar yaşamaktayız. Bize göre bu alanlarda da ilgili kamu kuruluşunun yazılı olarak İl Özel İdaresine ödenek taahhüdünün yeterli kabul edilmesi ve bununla da ihaleye çıkılabilinmesinin aksayan bölümlerinin de giderileceğinin inancını belirmek istiyorum. İl Özel İdaresi personelimizle ve tüm kurum amirlerimizle bir mesaj paylaşmak istiyorum. Herkesin bildiği gibi kamu kaynakları millet malıdır. İl Özel İdaresi bütçesi kendimize bir övünç payı olarak vermemekte, hizmet etme mecburiyeti olarak vermektedir ve en iyi şekilde hizmet etmek istiyoruz. Bunu başarabilirsek de kendimizi mutlu sayacağız. Bu çalışmalarda bizlere desteği olan Sayın Milletvekillerimize, muhtarlarımıza, İl Genel Meclisi üyelerimize, kaymakamlarımıza, tüm kamu kuruluşlarındaki daire müdürleri ve amirlerimize, Özel İdare çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Daha güzel daha iyi bir Bartın için hep birlikte çalışmaya devam edeceğimizi belirmek istiyorum&8221;

Editör: Pusula Gazetesi