İçişleri Bakanı Beşir Atalay, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya&8217;nın Ak Partili belediyelerle çalışan bakanlık bürokratlarına yapılan ödemelerle ilgili önergesine cevap verdi. Bakan Atalay, Yalçınkaya&8217;ya verdiği yazılı yanıtta, 4 bakanlık bürokratının belediyelerde görev yaptığını, ödemelerin bakanlıktan değil belediyelerden yapıldığını söyledi. Bakan Atalay &8220;Bakanlığım Bürokratlarından; 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre belediyelere atananların Belediyelere atanmadan önceki görevleri ve Belediyelere atandıkları görevler liste halinde ekte sunulmuş olup, bürokratların maaş, sosyal güvenlik ve özlük hakları; Belediye Kanununun 49 uncu maddesi hükmü kapsamında olup, ilgili belediyelerce ödenmektedir. Bakanlığımızca herhangi bir ödeme yapılmamaktadır&8221; diye konuştu.




Ödemeleri belediyeler yapıyor




Bakan Atalay, Yalçınkaya&8217;nın sorularına verdiği cevapta, bürokratların isimlerini ve görev yaptıkları belediyeleri de açıkladı. Bakan Atalay &8220;Ömer Ulu, Eğirdir Kaymakamı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı EGO Genel Müdürü. İlgili belediyeden almakta olup bakanlığımızdan herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. M. Hulusi Gülşen, Mülkiye Başmüfettişi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı. İlgili belediyeden almakta olup bakanlığımızdan herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Hayati Soylu, Sakarya Vali Yardımcısı, Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı. İlgili belediyeden almakta olup bakanlığımızdan herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Ersin Yazıcı, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri. İgili belediyeden almakta olup bakanlığımızdan herhangi bir ödeme yapılmamaktadır&8221; dedi.




Yalçınkaya&8217;nın önergesi




CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, İçişleri Bakanlığında görev yapan bazı bürokratların AKP&8217;li belediyelerde Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı veya Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildiğini, bu kişilerin maaş ve sosyal haklarının bakanlık bütçesinden ödendiğini öğrendiğini belirterek, uygulamanın yanlış olduğunu ve kamu zararı doğurduğu söylemişti. Konuyu bir önerge ile Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyan Yalçınkaya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay&8217;a sorduğu sorularla olaya açıklık getirilmesini istemişti. Bartın Milletvekili Yalçınkaya&8217;nın önergesi şöyleydi;




Uygulama yasalara aykırı




5393 sayılı Belediye Kanununun 49&8217;uncu maddesinde; &8220;Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, belediye başkanının talebi, kendilerinin ve kurumlarının muvafakatiyle, belediyelerin birim müdürü ve üstü yönetici kadrolarında geçici olarak görevlendirilebilirler. Bu şekilde görevlendirmelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68&8217;inci maddesinin (B) fıkrasında öngörülen şartlar dikkate alınır. Belediyelerde bu şekilde istihdam edilen personel, kurumlarından izinli sayılırlar. Bu personelin görevlendirildikleri süre zarfındaki, görevlendirildikleri kadroya ait her türlü malî hakları ile kurumları tarafından karşılanması gereken sosyal güvenlik ve benzeri diğer hakları belediye tarafından ödenir&8221; hükmü yer almaktadır.




Bakanlık bütçesinden ödenemez




Bu kanun maddesine göre; İçişleri Bakanlığında görev yapan bazı bürokratlar, AKP&8217;li belediyelerde Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı veya Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilmişlerdir. Bu görevlendirilen kişilerin mali ve sosyal hakları ile sosyal güvenlik pirim ve kesenekleri görevlendirildikleri belediyeler tarafından karşılanması gerekirken, maaş ve sosyal haklarının İçişleri bakanlığı bütçesinden ödendiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Bu kişilere yapılan ödemelerin İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanması, 5393 sayılı Belediyeler Kanununun 49. maddesine aykırıdır.




Ortaya çıkan zararın sorumlusu kim?




Bakanlık bürokratları AKP&8217;li belediyelere hizmet verecek ve maaşlarını merkezden-İçişleri Bakanlığı bütçesinden alacak. Bu uygulama yanlıştır, aynı zamanda kamu zararı doğurduğu da ortadadır. Bu nedenlerle; 5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre İçişleri Bakanlığı bürokratlarından kimler, hangi belediyelerde, hangi görevlerde görevlendirilmişlerdir? Bu görevlendirilen kişilerin maaş, sosyal güvenlik ve diğer hakları ile ilgili Bakanlığınız tarafından yapılan ödemelerin aylık tutarı ne kadardır? Mevzuata aykırı olarak yapılan bu ödemeler kurumunuzun denetlenmesi sırasında, Sayıştay&8217;ın denetleme raporlarında da ortaya konulmuş mudur? Bu kamu zararının sorumlusu kim olmaktadır?





Editör: Pusula Gazetesi