Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, fındıkta dönüm başına verilen 150 TL destekle üreticinin cebine kilogram başına 6.2 TL para gireceğini ve bu rakamla üreticinin son yıllarda en yüksek girdiye ulaşma imkanı bulacağını ifade etti.
Hamdi Uçar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü&[#]8217;nce sürdürülen Zonguldak Tarım il ve ilçe müdürlüklerince gerçekleştirilen 2009 yılı için mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri kapsamında bölgedeki fındık üreticilerine sağlanan alan bazlı gelir desteği başvuruları tamamlandığını ifade etti. Bölgede mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemeleri için başvuran 14 bin 394 üreticimiz toplam 1 milyon 785 bin 445. TL ödeneceğini, fındık üreticilerine verilen alan bazlı gelir desteği uygulaması kapsamında ise Ereğli&[#]8217;de 6 bin 818, Alaplı&[#]8217;da ise 4 bin 746 kişi olmak üzere toplam başvuran 11 bin 574 fındık üreticisine de toplam 23 milyon 168 bin 470 TL ödeneceğini kaydetti.
FINDIK ÜRETİCİSİNE BÜYÜK ŞANS
Üreticiye çağrıda bulunan Uçar, yapılan desteklerle fındık üreticisinin son yıllardaki en fazla girdiye sahip olma imkanı yakaladığını ifade etti. Uçar, &[#]8220;Yakında ödemeleri başlanacak olan desteklerle ilimizde piyasalara 25 milyon TL sıcak para girdisi olacak. Bu hem üreticinin ve esnafın yüzünü güldürecek, hem de fındıkta dönüm başı verilen 150 TL destekle üreticinin cebine kg başına 6,2 TL girmiş olacaktır. Buda fındığın üretici için son yıllarda ulaştığı en yüksek fiyat anlamına gelmektedir. Üreticilerimizin, Bakanlığımız tarafından tarım ve havyacılık konusunda alan bazlı destekler, sertifikalı fide, fidan, tohum dikimi ve kullanım desteğinin yanı sıra hayvancılık destekleri modellerinden yararlanabilmeleri için il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmalarını öneriyor ve tavsiye ediyoruz&[#]8221; dedi.
Tavukçuluk ve Büyükbaş hayvan üretiminde yıllık faiz oranları yüzde 6,5 seviyelerine kadar düşmüştüğünü hatırlatan Uçar, şöyle devam etti:
&[#]8220;Üstelik iki yıl geri ödemesiz kredilerle amaç bölgemizde bu sektörü canlandırmaktır. Hükümetimiz tarımsal ve hayvancılık alanlarında üreticilerimizin her zaman yanındadır. Bu tür destek, kolaylıkları çiftçi ve üreticilerimizin kaçırmaması umut ediyorum. Bölgemizdeki üreticilerimize bereketli bir üretim dönemi diliyorum.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi