Bartın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Bartın- KETEM) tarafından Bartın Kadın - Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Bartın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görevli kadın personellere yönelik &8216;Rahim Ağzı Kanseri, HPV ve HPV Aşıları&8217; konulu eğitim verildi. Bartın- KETEM Sorumlu Hekimi Uzman Doktor Hasan Kendirli tarafından verilen eğitimlerde slaytlar ve video görüntüleri eşliğinde Rahim ağzı kanseri ve korunma yolları anlatıldı.


Yaşamı tehdit eden ciddi bir hastalık


Toplam 85 sağlık çalışanının katıldığı eğitimlerde konuşan Doktor Kendirli; &8220;Rahim ağzı kanseri rahim ağzında anormal hücre çoğalmasıdır. Rahim ağzı kanseri yaşamı tehdit edebilen ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmezse bu anormal hücreler rahim ağzı kanseri öncüllerine ve kansere dönüşebilir. Çoğunlukla bu uzun yıllar alır; ancak nadir durumlarda kısa süre içinde de gelişebilir. Rahim ağzı kanserinin en önemli sonucu ölüm olabileceği gibi, tedavi edilse dahi doğurganlığı engelleyebilir&8221; dedi.


Yılda 288 bin kişi ölüyor


Doktor Kendirli, &8220;Dünya sağlık örgütü verilerine göre rahim ağzı kanserinden her yıl 510 bin yeni yayılmacı rahim ağzı kanseri vakası gelişmekte, 288 bin ölüm olmakta ve vakaların yüzde 80&8217;i gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. Türkiye&8217;de Sağlık Bakanlığı Verilerine göre 1996&8217;da 623; 2002 de 708, 2003&8217;de 763 olguya tanı koyuldu. Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümü Human Papillomavirüs (HPV) adı verilen bir virüsün belirli tiplerinden kaynaklanır&8221; ifadesini kullandı.


İlgiyle takip edildi


Slayt ve video gösterisi eşliğinde sunum yapan Kendirli &8220;Bu virüs cildimizde siğil denilen lezyonları oluşturan virüstür. HPV denilen bu virüsün 100 den fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunların 10-15 kadar tipi (yüksek riskli HPV&8217;ler) genital bölge kanserlerine yol açmaktadır. Her 10 kadından 5´i yaşamları boyunca bu virüsle karşılaşmaktadır. Rahim ağzı kanserinden, genital siğillerden ve HPV´nin yol açtığı diğer hastalıklardan aşı yaptırarak korunabilmeniz mümkündür&8221; diye konuştu.
40 milyon kadında tespit ediliyor


Bartın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Doktor Hasan Kendirli, &8220;Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri; Yüksek riskli HPV&8217;ler ile enfeksiyon. İlk cinsel ilişkinin çok genç yaşlarda olması. Çok sayıda cinsel partner yada çok sayıda cinsel partneri olan partnerle cinsel ilişki. Sigara kullanımı. Bağışıklık sistemindeki zayıflık ( örn: AIDS, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı) Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri: Kanlı veya kötü kokulu vajinal akıntı&8221; dedi.


Lezyonlar tespit ediliyor


Doktor Kendirli &8220;Cinsel ilişki sonrası veya adet dönemleri arasında görülen anormal vajinal kanamalar. Adet kanamasının normalden fazla miktarda ve fazla süreli olması ve cinsel ilişki esnasında ağrıdır ancak, erken dönemli kanser genellikle hiçbir bulgu vermez. Kanser öncesi lezyonlar rahim ağzında bulunan, görünümleri değişmiş hücrelerdir. Buna servikal displazi adı da verilir. Her yıl tüm dünyada 40 milyon kadında rahim ağzında kanser öncesi lezyonlar tespit edilmektedir&8221; şeklinde konuştu.


Nedenleri çok farklıdır?


Kendirli sözlerini şöyle sürdürdü; &8220;Kanser öncesi lezyonların pek çok farklı nedeni vardır; ancak çoğunlukla bunlar Human Papillomavirüs´ün (HPV) belirli tiplerinden kaynaklanır. HPV´nin genital bölgeyi etkileyen yaklaşık 30 tipi vardır. Bazı tipler rahim ağzında anormal hücrelerin kanser öncülleri veya kansere dönüşmesinde etken olabilir. Bazı tipler de genital siğillere ve rahim ağzında başka iyi huylu (anormal ancak kansere yol açmayan) değişikliklere neden olabilir. HPV, rahim ağzı kanserinin yanı sıra birçok genital bölge kanserine (vajinal, vulvar kanser) ve bazen de anne karnından çocuğa geçerek, çocukta RRP (rekürran respiratuvar papillomatozis) denilen (solunum yolunda çıkan siğiller) hastalığa yol açabilmektedir.


Mutlaka aşı olmalısınız


HPV ve belirli tiplerinin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklardan aşıyla korunabilmek mümkündür. Her aşıda olduğu gibi, bu aşı da hastalığa yakalanmadan önce yapılması gereken, koruyucu bir aşıdır. Aşıyla ilgili bilmeniz gerekenler. Aşıyla; rahim ağzı kanseri, kanser öncesi lezyonlar ve genital siğillere karşı koruma sağlayabilirsiniz. Aşı 3 doz olarak, 6 aylık süre içinde, koldan uygulanmaktadır. Amerika, Avustralya ve Avrupa´daki birçok ülkede zorunlu aşı programına dahil edilen aşı, ülkemiz de dahil 80´den fazla ülkede onay alarak uygulanmaktadır.


Düzenli kontrol yaptırılmalı


Kimler Aşılanmalı? 9-12 yaşlarındaki kızlar: bu gruptaki kızlar henüz HPV ile karşılaşmamış olup, en yüksek koruyucu etki ve antikor cevabı bu grupta görülür. 26 yaşına kadar olan seksüel aktif kadınlar: Çoğu HPV ile karşılaşmamıştır, aşı ile yeniden-enfeksiyon, direnç ve geçiş engellenebilir. Aşı hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın. Doktor Kontrolü ve PAP Testi etkin koruma için düzenli doktor kontrolü ve PAP testi (smear testi) yaptırmak çok önemlidir. Aşı yaptırdıktan sonra da düzenli doktor kontrolü ve PAP testi yaptırmaya devam etmelisiniz. Bildiklerinizi herkese anlatın rahim ağzı kanserine HPV adlı bir virüsün neden olduğunu ve HPV´nin neden olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklara karşı aşı ile koruma sağlayabileceğinizi artık siz de biliyorsunuz. Lütfen bildiklerinizi herkese anlatın, böylece "ben biliyorum" diyenler çoğalsın&8221;

Editör: Pusula Gazetesi