Çaycuma Belediyesinintoplam olarak 8 milyon 440 bin liraya mal ettiği ve uzun havalandırmalı aktif çamur sistemiyle biyolojik arıtma yapan atık su arıtma tesisine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca "Çevre izin belgesi" verildi. 2016 yılında hizmete alınan ve %50 İller Bankası kredisi, %50 de belediye kaynaklarıyla yapılan 3.900 metreküp/gün kapasiteli tesis, bölgede bu belgeyi almayı hak kazanan ilk tesis olma hüviyeti kazandı. Bakanlıkça verilen belgede, tesisin Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilen başvurusunun uygun bulunduğu ve Yönetmeliğin 9. maddesi gereğince 28/03/2023 tarihine kadar geçerli olmak üzere Çevre İzin verilmesinin uygun bulunduğu bildirildi.

ÇAYCUMA BELEDİYESİ BİR İLKİ BAŞARDI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, "Bizden bir önceki yönetim tarafından ihalesi yapılan, ancak inşaat ve montaj hataları nedeniyle bir türlü devreye alınamayan tesisi iki yıla yakın bir uğraşı sonrasında hizmete soktuk. Deneme üretimlerini yapıp, tesisi tam kapasiteyle hizmete verdikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurarak Çevre İzin Belgesi talep ettik. Bakanlıktan gelen uzmanlar her türlü inceleme, ölçüm ve analizi yaptıktan sonra bu belgeyi tarafımıza verdiler. Çaycuma Belediyesi bir ilki daha başardı. Bölgede böyle bir izne sahip arıtma tesisi kuran ilk belediye oldu" dedi.

FİLYOS IRMAĞI'NA ARITILMAMIŞ BİR DAMLA SU BIRAKMAYACAĞIZ'

Bu belge Çaycuma Belediyesinin çevreye duyduğu saygının da ifadesi olduğunu söyleyen Kantarcı, "Suların korunması ve kirlenmesinin önlemek, atıksu miktarını, atık sudaki atık konsantrasyonunu en aza indirmek, dahası bizzat kirliliği kaynağında önlemek ve geri dönüşümü sağlayacak çözümler üretmek yerel yönetimlerin başlıca görevleri arasındadır. Çaycuma Belediyesi bu sorumluluğunun bilincinde bir belediye olarak, 'Filyos Irmağı'na arıtılmamış bir damla su bırakmayacağız' hedefiyle çalışmalarını yürütmektedir. Aldığımız belge de bu konuda ne kadar hassa davrandığımızı göstermektedir. Bu tesisin proje aşamasından bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yaşanabilir Çaycuma'yı hep birlikte inşa ediyoruz. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi