ZONGULDAK'ta Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan yaklaşık 2 bin maden işçisinin, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto için başlattığı 'Maden ocağından çıkmama' eylemi 21 saat sonra sona erdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının, 'TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeki 58'inci maddesine tepki için kuruma bağlı maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı. Gündüz vardiyasında çalışan maden işçilerinin de destek verdiği eylem yaklaşık 2 bin maden işçisinin katılımıyla 21 saat sürdü. Maden işçileri, saat 05.00 sıralarında sendika temsilcileriyle yaptıkları görüşmenin ardından ocaklardan dışarı çıktı.

GMİS GENEL BAŞKANI DEMİRCİ: EYLEM SONA ERDİ

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, Ankara'da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile birlikte hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin ardından eylemi sonlandırdıklarını söyledi. Maden işçilerinin ocaktan çıktığını ifade eden Demirci, "Ankara'da önemli görüşmeler yaptık. İşçinin derdini, eylemini anlattık. Görüşmeleri işçilere de anlatmak üzere Zonguldak'a geliyoruz. Türk-İş başkanı işçilere yapılan görüşmeleri anlatacak." dedi.

MUTLU: 58'NCİ MADDE BİZİM İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE DÜZENLENECEK

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da maden ocağı önünde işçilere hitaben yaptığı konuşmada, şöyle dedi: "Şu anda yaptığımız mutabakat 58'nci maddedeki tasarı meclisten bizim istediğimiz şekilde TTK'nın sahaları kapsam dışına atılarak yeniden düzenlenmek şartıyla geçecek. Hükümet yetkilileri nezdinde bunun teminatı alınmıştır."

EYLEMLERİ İŞÇİLER BAŞLATIR, HİZMETKARI OLAN SENDİKALAR ÖNLERİNDE YÜRÜR

Eylem yapan kuyu başındaki işçiler, isa Mutlu'ya 'Eğer madde geçerse ve bizi maden ocağına sokmazlarsa ne yapacağız başkanım' diye sordu. Başkan Mutlu, "Kimse sizlere madenlere giremezsiniz diyemez. Öyle bir şans yok. Burada kurumsal kişilikler konuşuyor. Bu konuda müsterih olun. Eylemi biz mi sendikamı başlattı diye sordu. Biz her zaman şunu diyoruz. Eylemleri işçi arkadaşlar kararlılıkla başlatır, onların hizmetkarı olan sendikalar da onların en önlerinde yürür ve mücadelenin sözcüsü olur. Bu hep böyle olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Eylemi başlatacak olan da bitirecek olan da işçilerdir. Birlikte başarırız, birlikte hareket ederiz. Gece boyunca hükümet yetkilileri ile yürütülen bir mutabakat var. Eğer bize verilen sözler yerine getirilmezse neler olabileceğini göstermiş durumdayız. Karşımızda devlet ve devleti yönetenler var. Biz inanmıyoruz demek olayı farklı boyuta çeker. İnanıyoruz ve inanacağız" diye kouştu.

İşçilerin, 'Bizi eylem için bir daha madenlere sokmazlarsa, önümüze çevik kuvvet koyarlarsa ne yapacağız Başkanım' sorusuna ise Başkan İsa Mutlu, "Biz birlikteyiz, bizi buraya sokmayacak güç daha doğmadı. Hep beraber gireceğiz ve çalışacağız. Rahat olun. Buraya girme teminatınız biziz. Biz buraya canımızı verdik, kanımızı verdik. Bizi buraya sokmayacak hiç kimse şu anda yok, rahat ve müsterih olun" ifadelerini kullandı.

EYLEM BÖYLGE GELİŞMİŞTİ

Editör: Pusula Gazetesi