Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının üç ayda bir yayımlayacağı sanat-edebiyat dergisi "Altıyedi"nin ilk sayısı çıktı. "Karanlığın boğulduğu yer" savsözü ile çıkan dergi toplam 96 sayfadan oluşuyor. Kapak tasarımını Mine Yörük'ün yaptığı derginin arka kapağında ünlü karikatürcü Metin Üstündağ'ın (Met-Üst) "Zonguldak denice aklıma gelenler" başlıklı çizgili yazısı bulunuyor. Dosya konusu olarak "Yabancılaşma" izleğinin seçildiği ilk sayıda Afşar Timuçin, Ahmet Özer, Can Gürses, Haluk Erdem, Alper Hasanoğlu, Nurçay Türkoğlu, Cemil Cahit Yavuz, Özge Doğar, Nilüfer Benal, İbrahim Karaca, Lal Laleş, Cüneyt Karakuş, Arzu Demir, Kürşat Coşgun, Üzeyir Karahasanoğlu, Mine Yörük, Özlem Yücesan, Yiğit Kerim Aslan, Yıldız uslu Koç, Ayça Şebnem, Alaaddin Kara, Aytekin Aygün ve Ekrem Murat Zaman'ın yazı ve çizgileri bulunuyor.

"DERGİLER BİRER IŞIK KULESİDİR"

İlk sayının başyazısını "Yeni bir rüzgar, yeni bir soluk" başlığıyla kaleme alan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Çoşgun, "Bir dergidir benim yaşamım / O yüzden ben ölmem / batarım' demişti Cemal Süreya, bundan yıllar önce. Büyük usta adıyla yapıtlarıyla yaşıyor hala, elbette bunca önemsediği dergileriyle birlikte. Edebiyat dünyasında iz bırakan her yapıt, edebiyat tarihinde de yer alır. Onlarca, belki yüzlerce edebiyat dergisi artık bugün yayımlanmasa da, yüzlerce soluğun günümüze erişmesini sağlamış güçlü rüzgarlar gibidir. Bugün dönüp dönüp baktığımız, ufkumuzu açan, yüreğimizi genişleten ve bize edebiyatın sonsuz hazzını yaşatan. Bu kez kuzeyden bir rüzgar estirmek istedik. İçinde hırçın Karadeniz'in coşkusu olsun istedik; ağıtlarla bezeli kömürün kokusu olsun, yaylaların serinliği, ormanların gümbürtüsü olsun istedik. Sağ olsunlar dostlarımız sesimize ses kattılar, dört bir yandan gelen yazı ve çizgilerle dergimizi güçlendirdiler" diyor.

"HER MEVSİM, BİR DERGİ"

Coşgun yazısını, "İlk sayımızda, karşınıza, çağın toplumsal hastalığı olarak nitelediğimiz 'yabancılaşma' konusunda hazırladığımız dosyamızla çıkıyoruz. Konuyu yalnız siyasal boyutuyla değil her yönüyle ele almaya çalıştık. Afşar Timuçin'den Ahmet Özer'e, Can Gürses'ten H. Haluk Erdem'e, Ayça Şebnem'den, Cüneyt Karakuş'a, Nurçay Türkoğlu'na kadar ülkemizin alanında yetkin akademisyen ve edebiyatçıları yabancılaşmaya bakışlarını yansıttılar. Dosyamızın bu çok önemsediğimiz ve tartışılmasında yarar umduğumuz konuya derinlik kazandıracağını düşünüyoruz. Altıyedi'yi şimdilik üç ayda bir çıkarmayı düşünüyoruz. Yani her mevsim, bir dergi. Bahar sayımızla merhaba derken, dosya konusu 'Göç' olacak yaz sayımızın hazırlıklarına başladık bile. Sayfalarımızın edebiyatın her alanında üretimde bulunan dostlarımıza açık olacak, olanaklarımız el verdiğince ürünlerinin paylaşımını sağlamaya çalışacağız. 'Edebiyatın nabzı dergilerde atar' diyen Cemal Süreya'nın bu savsözü kulağımıza küpe olacak" diyerek tamamlıyor.

Editör: Pusula Gazetesi