Zonguldak Özel Level Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Alay Ekşi, "Transözofageal Ekokardiyografi ile Kalbe Yakın Çekim" hakkında bilgiler verdi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Alay Ekşi, şunları söyledi:
"Bazen ne kadar gayret edilirse edilsin, ultrasonla tanı için yeterli olacak görüntüleme yapma olanağı yoktur. Çok şişman kişilerde, bazı akciğer hastalarında göğüs üstünden kaydedilen yankıların oluşturduğu görüntüler net anlaşılmaz. Bazen resimler iyi olsa da tanı koymak için daha fazla ayrıntıya ihtiyaç vardır. Bu zorlukları aşmak için kalbin daha yakınına gidip ultrason incelemesini oradan yapmak gerekir. Yemek borusu, kalbin hemen arkasından geçtiği için hastaya yutturulan bir borunun ucundaki ultrason kaynağından yollanıp yankısı toplanan ses dalgaları çok net görüntü sağlar. Kısa adı 'TEE' veya 'TÖE' olan bu yöntemle yapılan 20-30 dakikalık inceleme kalbin yapısı ve çalışması hakkında ayrıntılı bilgi verir.
TEE veya TÖE yapılması gereken durumları şöyle sıralayabiliriz:

Göğüsten yapılan ekokardiyografide görüntülerin iyi olmaması, kalp içerisinde kan pıhtısı veya enfeksiyon odağı varlığının incelenmesi, kalp deliklerinin incelenmesi, yapay kalp kapağının (protez kapak) değerlendirilmesi, kalp kapak yetersizliğinin derecesinin belirlenmesi, bozulmuş, daralmış veya yetersiz kalp kapağının ameliyatsız tedaviler yada tamir için uygunluğunun değerlendirilmesi, ana atardamar-aort yırtılması (diseksiyon) değerlendirilmesi, cerrahi kapak tamiri sırasında, tamir işleminin planlanması ve başarısının değerlendirilmesi, ameliyatsız kalp kapağı değişimi, kalp deliklerinin şemsiye yöntemiyle ameliyatsız kapatılması sırasında değerlendirme, bazen de akciğer hastalığı, şekil bozukluğu gibi nedenlerle hastanın göğüs yapısı yeterli kalitede ekokardiyografik görüntü alınmasına izin vermediği durumlarda TEE yöntemine başvurulur. Bazı hallerde TEE sırasında kalbin iç sınırının daha iyi görüntülenmesi, kalp kası kanlanmasının gösterilmesi ve kalp içi şantların saptanması amacıyla kontrast maddeler (boyalı ilaçlar) kullanılabilmektedir."

Editör: Pusula Gazetesi