Dusge'de yayınlanan bir doğa makalesi Akdenizin kuşlar için nasıl ölüm koridoru haline geldiğini ortaya çıkarıyor.

Dünyada, özellikle Avrupa ve Afrika'da kuşların göç mevsimlerinde yasadışı avlanma ve birçok beşeri sebepten ötürü kuş nüfusu azalmakta.

Bilim adamlarının araştırmalarına göre her yıl Akdeniz'de Afrika ile Avrupa arasında göç yapan yaklaşık 25 milyon kuş öldürülüyor. İklim ve habitat değişikliğinin de zarar verdiği kuş nesillerinin bir çoğu tükenme aşamasına geliyor. Son günlerde ise kuşları gözlemleme ve onları yasadışı avcılık kurbanı olmaktan kurtarma adına bir topluluk gündemde.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan BirdLife International, eğitim yoluyla yasal ve yasadışı yollarla yapılan avcılıkla kuşların öldürülmesine son vermeyi hedefliyor. BirdLife genel müdürü Patricia Zurita, ''Avrupa'da önceden bol olan birçok türün nüfusu azalıyor, hatta bazıları çok hızlı bir şekilde tamamen yok oluyor.''

Mısır 5.7 milyon kuş ölümü ile bu canlılara en büyük zararı veren ülke konumunda, İtalya'da ise bu sayı pek de farklı değil, 5.6 milyon. BirdLife projesi 2012'den bu yana sürüyor ve Hırvatistan, Karadağ hatta ülkemiz Türkiye de dahil birçok ülkede yerel halk ve hükümetle ortak çalışmalar yürütüyor.

Kuşlar Kazakistan'da ve komşu Rusya'da üreyip Türkiye üzerinden kışı geçirecekleri yerlere göç ederler. BirdLife'ın Türkiye şubesi olan Doğa Derneği, yasadışı avlanmanın çok olduğu (ve kuşların mola alanı olan) Ceylanpınar bölgesinde yoğun çalışmalar yürütüyor. Doğa Derneği, yasadışı kuş avcılığına karşı yerel kuruluşlar ve gönüllülerden oluşan ekipler oluşturdu ve bu şekilde çalışmalara devam ediyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda bazı bölgelerde yasadışı kuş avcılığı önemli ölçüde azalırken, 2016 yılında bazı bölgelerle sınırlı kalması şartıyla ''avlanma bölgeleri'' ilan edildi. Bu bölgelerin dışında avlanmak katiyen yasaklandı.

BirdLife ve gönüllüleri, çok sayıda kuş türünün korunması konusunda ilerleme kaydetmiş olmasına rağmen, kendi söylediklerine göre yapılacak daha çok işleri var.

Umuyoruz ki ülkemizde ve dünyamızda yasadışı kuş avcılığı son bulacak ve doğanın dengesinin bozulmasının önüne bir nebze de olsa geçebileceğiz.