Zonguldak Belediye Meclisi'nin Bağımsız Üyesi Turhan Demirtaş, Fevkani Köprüsü ihalesiyle ilgili teknik şartname ve yapılanların kontrol etmeleri için teknik elemanların isimleri için Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'e talepte bulunduğunu, Başkan Akdemir'in verdiği cevabın ise tam bir skandal olduğunu söyledi.

Demirtaş'ın açıklaması şöyle:

"Sizlere, Fevkani Köprüsü ihalesiyle ilgili, Belediye Başkanına verdiğim dilekçeyi, verdiği cevabı ve meclis üyelerinin e-mail adreslerine ilettiğim metni gönderiyorum.

İncelediğinizde sizler de göreceksiniz ki; cevap tam bir skandal.

Herkesin görüp, bilmesine açık olan teknik şartnamenin ve sözleşmenin bir suretini isteyen Belediye Meclis Üyelerine verilmesinin sakıncası nedir? Neden verilmez?

Kamu adına köprüde yapılanları denetleyecek belediye teknik personellerin bilinmesinin, üçüncü kişilerin özel hayatı ile ne ilgisi var?

Belediye Başkanının, ilgili dairelerin personellerinin, müteahhidin ve müteahhit personelinin bileceğini, meclis üyelerinden gizlemekteki amaç nedir?

Meclis üyelerinin, şartnameyi ve sözleşmeyi fen işleri müdürlüğünde incelemesi ile isteyen meclis üyelerine birer suretinin verilmesi arasındaki fark nedir?

Sanıyorum cevap; gerçeği öğreneceğim korkusuyla kaleme alınmış.

Şartname ve sözleşmenin birer sureti ve yapılanları kontrol edecek teknik personel bilgisi belediye meclisi üyelerine bile verilmiyorsa, bu hareket meclis üyelerinin bilgi edinmesini engellemektir, suçtur.

Bu skandal cevaptan sonra; belediyenin kapalı kapılar ardı entrikalarla yönetildiği, ihalelerin adamını bulana, parasına kıyana verildiği, tüyü bitmemiş yetim hakkının yendiği gibi söylentilerin doğruları ifade edebileceğine, artık ben de inanıyorum.

Şeffaf olmayan, bilgi ve hesap vermekten kaçan belediye başkanlarına ve yöneticilere güvenilmez. O nedenle endişeliyim.

Köprü ihalesi de; oldubittiye getirilecek, gerektiği gibi bakım ve güçlendirme yapılmayacak, boyamayla, süslemeyle işi bitirecekler endişesindeyim."

Demirtaş'ın Belediye Meclis üyelerine gönderdiği yazı ise şöyle:

"Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım;

Sizlere ekte Belediye Başkanına verdiğim dilekçeyi ve bana verdiği cevabı gönderiyorum.

Teknik şartnameler ihalelerde herkesin görmesine, incelemesine açıktır. İhaleye girecek olanlar; neler yapılacağını, neler istendiğini orada okur, öğrenir ona göre teklif verir.

Fevkani köprü, 61 yıldır bakımı yapılmamış, tehlikeli olduğuna dair raporları olan 5 kollu çok özel çelik bir köprüdür. Bağlantı yerlerinde, mesnetlerde, kiriş ve kolonlarda gözle görülmeyen, mikronize boyutlarda, ancak röntgenlerle tespit edilebilen kırılmalar, kopmalar, yırtılmalar, korozyonlar, deformasyonlar olmuş olabilir.

Acaba teknik şartnamede; nerelerden, hangi açılardan, kaçar adet röntgen çekileceği yazıldı mı?

Ayrıca yıllardır bakımı yapılmadığı için korozyona uğrayan, paslanan, tüm kolonlar, kirişler, bağlantı yerleri gibi çelik kısımların mevcut boyaları önce tamamen kazınmalı, yapılacak çelik takviye ilaveleri ve güçlendirmeler sonrası tüm çelik aksamlar kumlama işlemiyle paslardan, yağlardan arındırılarak metalin özü ortaya çıkarılmalı, kalınlıkları verilen koruyucu epoksi astarı ve epoksi boya ile kaplanmalı.

Acaba teknik şartnamede, kumlamada kullanılacak kumun, epoksi boyanın kalınlığı, vasıfları v.s. yazılı mı? (Ekteki TCDD Köprü bakım teknik şartnamesi örneğine bakabilirsiniz.)

Bunlar gibi daha bir çok önemli hususların şartnamede olup olmadığını ayrıntılı şekilde incelemek ve araştırmalar yapmak için, şartnamenin ve yapılan sözleşmenin bir suretini isteyen bir meclis üyesine, herkesin bilgisine sunulmuş teknik şartnameyi ve sözleşmeyi, "üçüncü kişilerin özel hayatını ihlal edeceği düşüncesi ile" verilmemesinden ne anlıyorsunuz?

Verilen cevap, şeffaflıktan, hesap vermekten, paylaşmaktan kaçmak değilse nedir?

İhalenin teknik şartnamesinin ve yapılan sözleşmenin üçüncü kişilerin özel hayatı ile ne ilgisi olabilir?

Yapılan kamunun bilgisine açık ihale midir, yoksa Devlet sırrı mıdır? Meclis Üyesine verilen böyle bir cevap sizce uygun mu?

İhale bilgileri belediyenin web sitesinde olması gerekirken, oraya da konmadı. Endişelerim var.

Böylesi çok önemli çelik köprünün bakım ve güçlendirme ihalesi acaba Kamu İhale Yasasının hangi maddesine göre yapıldı? İhaleye girenlere yeterlilik belgesi hangi kıstaslara, neye göre verildi? Meclis üyesi olarak bunları öğrenmek, bilmek hakkımız yok mu?

Acaba, böylesine özel ihtisaslar gerektiren ihale; açık ihale olmayıp, birilerini çağırıp, kapalı kapılar ardında görüşmelerle mi yapıldı? Önce iş bağlandı da, teknik şartnameler sonra mı hazırlandı? Yapılanları kimler denetleyecek? Gerçeğin açığa çıkmasından mı korkuluyor?

Teknik şartname, sözleşme ve kontrol elemanlarının isimleri bana o nedenle mi verilmiyor?

Bu skandal cevap, meclis üyesinin görev yapmasını, bilgi edinmesini engellemektir.

Sanırım sizler de; meclis üyeliğine, Yalakalık yapmamak, Kendi çıkarınız için değil de Zonguldak halkı yararına çalışmak için, Uygulamaları ve harcamaları denetlemek için, belediyeden nemalanmamak, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yememek, yedirmemek için aday oldunuz diye düşünüyorum.

Görüş ve düşüncelerime katılmayana söyleyecek sözüm yok.

İnanıyorum ki; 'Kaybettikten sonra bir daha elde edilmeyecek tek şey, onurdur, şereftir.'

Meclis üyeliği görevimi onurla yapmaya, bilgilerimi paylaşmaya, yanlışları göstermeye çalışıyorum. Ama gördüğünüz gibi; keyfi, uydurma gerekçelerle engellemeye çalışılıyor.

Durumu değerlendirmeniz için bilgilerinize sundum. Karar sizlerin.

Saygılarımla."

Editör: Pusula Gazetesi