-ÖZEL İÇERİK-

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, MAKZON Projesi'nin yerinin yanlış olduğunu belirterek "Üzerine basa basa söylüyorum, biz yatırıma karşı değiliz. Bunu istismar ediyorlar. Maden Makinaları Fabrikalarının Zonguldak'a kurulmasını biz de istiyoruz, hatta talep ediyoruz ama oraya değil" dedi.

MAKZON'un imar değişikliğinin yapılması için getirilme şeklinin yanlış olduğunu belirten Demirtaş, Vali Erdoğan Bektaş ve Belediye Başkanı Ömer Selim Alan'ı sert dille eleştirerek "Sayın Valimiz lütfen devletin valisi olmaktan çıkmasın. Devletin resmi kurumunun başındaki kişi bu işlere müdahale edemez. Kendisi AK Parti'nin Valisi değil, lütfen devletin valisi olmaya davet ediyorum" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Heyeti İl Başkanlığı'nda toplanarak Asma'da yapılması planlanan MAKZON Projesi hakkında görüşme yaptılar. Toplantıya; CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, İl Başkanı Murat Pulat, Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, Zonguldak Belediye Meclisi Gurup Başkanvekili Atınç Kayınova ve Belediye Meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda Maden Makinaları Fabrikası ve Küçük Sanayi Sitesi'nin imar tadilatıyla ilgili görüşmeler yapıldı. Belediye Meclis üyeleri milletvekillerine teknik bir sunum yaptılar. Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Maden Makinaları Fabrikası'nın güzel bir proje olduğunu ancak yerinin ve gündeme getirme şeklinin yanlış olduğunu ifade etti.

DEMİRTAŞ: "AĞIR SANAYİ BURAYA YAPILAMAZ"

Milletvekili Demirtaş, Pusula'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Belediye meclis üyesi arkadaşlarımız yaptığımız toplantıda bize teknik bilgiler verdiler. Bizim orada 'Zonguldak Kültür Vadisi' diye bir projemiz var. Arkadaşlarımız hangi Vali döneminde projenin hazırlandığını ve içeriğiyle ilgili bilgiler aktardılar. Bu proje Vali Ali Kaban döneminde hazırlanan bir proje, orada demiryollarımız, Üzülmez Kok Fabrikamız, tenis kortumuz ve ilk özel ilkokulumuz, kısacası tarihimiz var. Gökgöl Tüneli'ne kadar devam edecek bir proje. Ayrıca Çınartepe TOKİ Sitesi var. İnsanların olduğu bir yaşam alanına ağır sanayi tesisleri yapılır mı? Orada Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Bölümü vardı, sonradan Teknopark oldu. Yeşil alanların ve yaşam alanlarının olduğu bölgeye ağır sanayinin getirilmek istenmesine karşıyız. Ağır sanayi buraya yapılamaz.

DEMİRTAŞ: "ZONGULDAK'IN KÜLTÜRÜNÜ VE TARİHİNİ KİMSE YOK EDEMEZ"

Yer olarak kesin tavır içinde olduklarını ve fabrikanın Asma'ya yapılmaması gerektiğini belirten Demirtaş "Üzerine basa basa söylüyorum, biz yatırıma karşı değiliz. Bunu istismar ediyorlar. Maden Makinaları Fabrikalarının Zonguldak'a kurulmasını biz de istiyoruz, hatta talep ediyoruz ama oraya değil. Bu çok güzel bir proje, Zonguldak'a yapılmasını en çok isteyenlerdeniz. Daha uygun yerler var, oralara kurulsun. Zonguldak'ın kültürünü ve tarihini kimse yok edemez. Fabrika kurulmaya başlandığında orada bir ağaç katliamı da olabilir. Biz bunu istemiyoruz. Ayrıca belediye meclisine getiriliş şeklini de eleştiriyoruz, hiç hoş değil" dedi.

DEMİRTAŞ: "SAYIN VALİMİZ LÜTFEN DEVLETİN VALİSİ OLMAKTAN ÇIKMASIN"

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ı sert bir dille eleştiren Milletvekili Demirtaş, şunları söyledi; "Biz kötü bir dönem atlattık. COVİD 19'da en ağır bedeli Zonguldak ödedi. Sayın Valimiz ve sayın belediye başkanımız Corona Virüs ile mücadele etmeye devam edeceklerine olağanüstü belediye meclisi yaptılar. Corona Virüs sürecindeyiz, İçişleri Bakanlığı 1 Temmuz'a kadar bütün meclis toplantılarını ertelediler. Ama Zonguldak'ta olağanüstü toplantı yapıldı, böyle bir şey olabilir mi? Bu konuyu kaptı-kaçtıya getireceklerdi. Sayın Valimiz lütfen devletin valisi olmaktan çıkmasın. Devletin resmi kurumunun başındaki kişi bu işlere müdahale edemez. Kendisi AK Parti'nin Valisi değil, lütfen devletin valisi olmaya davet ediyorum."

UZUN: "TAVRIMIZ NET, PROJENİN YERİ YANLIŞ"

Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, Pusula'ya yaptığı açıklamada "TOKİ konutlarının olduğu, yaşam, kültür ve tarih alanı olan bu yeşil vadiye sanayi tesisi yapılmasının sakıncalarını konuştuk. Çevre etkilerini konuştuk, yerin uygun olmadığını konuştuk. Bizim tavrımız net, milletvekillerimiz de bize bu konuda destek oluyor. Biz o fabrikanın oraya yapılmasına karşıyız, yer uygun değil, yer göstermek zorunda da değiliz. Yapılan olağanüstü meclis toplantısında sadece imar tadilatı dediler, herhangi bir bilgi yoktu. Biz bu proje ile ilgili bütün araştırmalarımızı yapıyoruz. Kamuoyunu bilgilendirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz ve çok yakında açıklayacağız" dedi.