Emeksiz, en son köy muhtarları ve birim başkanlarına neden 'evet 'denmesi konusunda bilgi verdi.

Emeksiz, eğitimlerde Anayasa değişikliğinde yer alan 18 maddenin açıklamasını yaparken, en önemli maddenin Cumhurbaşkanını halkın seçecek olması olduğunu ifade etti.

Emeksiz; "16 Nisanda halkımıza neden 'Evet' demesi gerektiğini, 18 maddeyi tek tek inceleyerek bilgilendirmeye çalışıyoruz. Halk kendisini kimin yöneteceğini bizzat kendisi seçecek. Bu değişikliğin püf noktası budur. Millet kendi yöneticisini kendisi seçecek. 'Hayır' diyenlerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını örnekleri ile ortaya koyuyoruz. Yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bir kişinin Cumhurbaşkanı olabilmesi için halkımızın % 51'inin oyunu alması lazım. Bizim halkımıza olan güven ve inancımız tamdır. Halkımızın % 51'i yani yarısından fazlası yanlış bir ismi Cumhurbaşkanı seçmez. Türk halkı basiretlidir. Türk halkı ferasetlidir. Halkımızın kararına güveniyoruz.

Şimdiki sistemde halkın çoğunluğunun desteğini alamasa da bir parti tek başına hükümet kurabilecek bir milletvekili sayısına ulaşıp tek başına hükümet kurabilir.

Mesela 2002 seçimlerinde Ak Parti yüzde 34 oy aldığı halde 365 milletvekili çıkararak tek başına hükümet kurdu ve 5 yıl ülkeyi yönetti. Bir anlamda ülkemizde azınlık ,çoğunluğa rağmen ülkeyi tek başına yönetti. Bu durum şimdiki sistemde her zaman karşılaşılabilecek ve meşruiyet açısından çok tartışılan bir durum olmuştur.

Yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ise bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için % 51 oy alması lazım. Bunun adı demokrasi ve Cumhuriyettir. Halk iradesinin tam anlamıyla tecellisidir. İşte bu ve bunun gibi hepsi birbirinden önemli düzenlemeler için yeni sisteme dolayı 'Evet' diyoruz"diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi