AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Filyos Projesi'nde endüstri bölgesinin Tosyalı Holding'e peşkeş çekildiği yönündeki iddiaları yalanladı. Tosyalı Holding'in bölgede Yönetici şirket olduğunu açıklayan Milletvekili Çolakoğlu, yaşanan süreci detaylı bir şekilde anlatarak şöyle konuştu; "Tosyalı Grup bu Endüstri Bölge Yönetici Şirketi kurmadan önce bakanlık yetkilileri ile beraber Filyos Beldesi'ne gelip Karabük, Bartın, Zonguldak TSO Başkanları, Valiler, Belediye Başkanları ve STK'larının olduğu bir ortamda kamuoyuna açık bir toplantı yapılmıştır.

Bu toplantılardan sonra Tosyalı Grup'un bakanlıktan yönetici şirket kurma talebi 17.06.2019 tarih ve 69998 sayılı bakan oluru ile yönetici şirket olarak atanması onaylanmıştır. Bölgemizde yatırımcılar için arsa sıkıntısı yaşanma olasılığı kesinlikle söz konusu değildir. Yalan haberler doğrultusunda, ima edildiği gibi hiçbir kuruluşa peşkeş çekilmemiştir. Bu iddiaları ortaya atanların iddialarının yalan olduğunu görmeleri için onları da bölgemize yatırıma davet ediyoruz. Süreç içerisinde Tosyalı Grup'tan başka yönetici şirket adayı da olmadığını altını çizerek ifade etmek isteriz.

Tosyalı Filyos Endüstri Bölge Yöneticisi A.Ş.'nin bölgedeki işlevi ve süreç içindeki konumu hakkındaki yalan yanlış haberlere anlam veremiyoruz. Endüstri Bölgesinin yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu şirketin görev ve sorumlulukları da kanunlar ile belirlenmiştir. Kanunda belirtilen alt yapı çalışmalarını tamamlayarak, yatırımcılardan bakanlığın belirlediği oranda katılım payı almaktır. Filyos Limanı'nın faaliyete geçmesi konusunda bu kadar uzun yol alınmış iken, bu karalama politikasının bölgemizin kalkınmasına hiçbir kazanımı olmayacağı ortadadır."

Filyos Projesi'nin en önemli ayağı olan Endüstri Bölgesi'nin Tosyalı Holding'e peşkeş çekildiği yönündeki açıklamaların ve basında çıkan haberlerin ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu açıklama yaptı. Tosyalı Holding'e bölgede gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanması için Yönetici Şirket konumunun verildiğini doğrulayan Ahmet Çolakoğlu, ancak bu tahsisin verilmeden önce Tosyalı Holding yetkilileri, Bakanlık yetkilileri ile birlikte Filyos Beldesi'ne gelerek Karabük, Bartın, Zonguldak TSO Başkanları, 3 ilin valisi, Belediye Başkanları ve Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları'nın da olduğu bir ortamda kamuoyuna açık bir toplantı gerçekleştirildiğini ve bakanlığın bu toplantının ardından tahsisi onayladığını açıkladı. "Filyos Endüstri Bölgesi hakkında çıkan asılsız haberler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesini kullanan Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, "Yalan ve yanlış bir algı oluşturma çabasında olan belirli bir kesimin bu çabaları bizler için sürpriz de değildir. Bu çabaların Kamuoyunu ve gündemi meşgul etmekten başka amaç taşımadığı açıkça ortadadır. Tosyalı Filyos Endüstri Bölge Yöneticisi A.Ş.'nin bölgedeki işlevi ve süreç içindeki konumu hakkındaki yalan yanlış haberlere anlam veremiyoruz. Filyos Endüstri Bölgesi süreci 2015 yılında 2015/7691 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiştir. Bu çerçevede kamulaştırma çalışmaları, hali hazır harita çalışmaları, jeolojik jeoteknik etüt raporları hazırlanmış olup ilgili bakanlıklar tarafından onaylanmıştır. 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri kanunu gereği bölgenin yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu yönetici şirketin belirlenmesi gerekmektedir" dedi.

"FİLYOS'TA ALT YAPI YATIRIMLARI İÇİN TOSYALI GRUP'TAN BAŞKA ŞİRKET ADAY OLMADI"

"Endüstri Bölgesinin yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu şirketin görev ve sorumlulukları da kanunlar ile belirlenmiştir" diyen Çolakoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Bunlar, etüt ve plan projeleri hazırlamak, yol ve demir yolu bağlantılarını yapmak, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekelerini yapımı, elektrik, doğalgaz, haberleşme, atık su, şebeke ve tesislerini kurmak, köprü, viyadük gibi yapıları yapmak, sondaj, drenaj gibi yapıları yapmak ile sorumludur. Endüstri Bölgesi bakım onarım ve yenile me işlerini yapmak, atık ve çevre yönetimini organize etmek, yatırımcıları arsa taleplerini alıp tahsisleri konusunda son kararı vermek için bakanlığı iletmek, yatırımcılardan bakanlığın belirlediği oranda katılım payı almaktır. Yönetici şirketin bu görev ve sorumluluklarını şirketin sermayesi ile yerine getirmektedir. Filyos Endüstri Bölgesinde bu faaliyetleri yenine getirmek için 28.03.2019 tarihinde Tosyalı Grup bu göreve talip olmuştur. Bu tarihe kadar bölgede bu alt yapı yatırımlarını yapmak için her hangi bir şirket bu görev için bakanlığımızdan talepte bulunmamıştır.

"3 İLİN TSO BAŞKANI, VALİLERİ, BELEDİYE BAŞKANLARI VE SİVİL TOPLUM KURUŞLARIYLA TOPLANTI YAPILDI"

Tosyalı Grup bu Endüstri Bölge Yönetici Şirketi kurmadan önce bakanlık yetkilileri ile beraber Filyos Beldesi'ne gelip Karabük, Bartın, Zonguldak TSO Başkanları, Valiler, Belediye Başkanları ve STK'larının olduğu bir ortamda kamuoyuna açık bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantılardan sonra Tosyalı Grup'un bakanlıktan yönetici şirket kurma talebi 17.06.2019 tarih ve 69998 sayılı bakan oluru ile yönetici şirket olarak atanması onaylanmıştır. Bundan sonraki süreçte bölgenin imar planları hazırlanacaktır. Daha sonra bölgede yer alacak potansiyel yatırımcıların belirlenmesinin ardından parselasyon planları onaylanarak bölge yatırımcılara tahsis edilecektir. Bölgemizde yatırımcılar için arsa sıkıntısı yaşanma olasılığı kesinlikle söz konusu değildir. Yalan haberler doğrultusunda, ima edildiği gibi hiçbir kuruluşa peşkeş çekilmemiştir. Bu iddiaları ortaya atanların iddialarının yalan olduğunu görmeleri için onları da bölgemize yatırıma davet ediyoruz.

"KARALAMA POLİTİKASININ BÖLGEMİZİN KALKINMASINA HİÇBİR KAZANIMI OLMAYACAK"

AK Parti iktidarı döneminde Filyos Endüstri Bölgesi ve Filyos Limanı'nın faaliyete geçmesi konusunda bu kadar uzun yol alınmış iken, bu söylemleri ile hem bakanlığımızı hem de yönetici şirketi karalama politikasının bölgemizin kalkınmasına hiçbir kazanımı olmayacağı ortadadır. Bu karalama faaliyetleri içinde bulunanların ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasını istemeyen yapılar olarak görüyoruz.

26/06/2019 tarihli ve 30813 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren 25/06/2019 tarihli ve 1200 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; bölgede yer alacak yatırımcıların yer tahsisinden önce sabit yatırım tutarının binde birine tekabül eden bedeli Bakanlığımız Merkez Saymanlık Müdürlüğüne ödemeleri kararlaştırılmıştır. Fizibilite Raporu ve Bilimsel Rapor içeriği doğrultusunda Filyos Endüstri Bölgesinde; elektrikli teçhizat imalatı, makine ve ekipman imalatı, motorlu kara taşıtı imalatı ile diğer ulaşım araçlarının imalatı vb. katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlere yer verilecektir. Filyos Endüstri Bölgesindeki tüm parsellerde faaliyete geçilmesi durumunda yaklaşık 10.000 kişilik yeni istihdam oluşması beklenilmektedir. Bölgeye 1,5 Milyar Dolarlık yatırım çekileceği, bu yatırımlar sayesinde yıllık 2 Milyar Dolarlık satış gerçekleşeceği öngörülmektedir. Ayrıca bölgenin tamamında faaliyete geçilmesi durumunda yıllık 750 Milyon Dolarlık ihracat gerçekleşmesi tahmin edilmektedir.

Editör: Pusula Gazetesi