Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, 2020 Yılı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine TBMM Kürsüsünde konuşma yaptı.

Ahmet Çolakoğlu'nun konuşması şöyle:

"Sayın Başkan Değerli milletvekilleri 2020 Yılı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine söz almış bulunmaktayım. Genel kurulu ve aziz milletimizi saygı ile selamlıyorum.

Yıl 2002 Ak Partimizin iktidara gelmesi ile beraber Karayollarında Cumhuriyet tarihinin en büyük seferberliği başlatılmış ve Karayollarımızda öncelikli hedeflerimiz belirlenmiştir. Karayollarında ilk hedeflerimiz;

  • Mevcut yol ağının ve trafik güvenliğini artırmak,
  • Yerleşim merkezlerine her koşulda hizmetin ulaşmasını sağlamak,
  • Geometrik ve fiziki iyileştirmeleri yapmak olarak belirlenmiştir.

Bu hedeflere ulaşabilmek için gerek sektörel düzenlemeler gerekse altyapı yatırımlarına önem verilerek büyük başarı sağlanmıştır. Bu doğrultuda sadece kamu imkanları kullanılmakla kalmayıp özel sektör işbirliği ile pek çok çalışma planlanmış ve uygulamaya konmuştur.

Ekonomik kalkınmanın ve refahın artmasında karayollarının büyük önemi vardır. Yolcu ve yük taşımacılığı, ülkemiz için önemli bir ekonomik faaliyettir. Karayollarının kalitesi ve standartlara uygunluğu taşımacılıkta olduğu gibi diğer sektörlere de çok önemli katkılar ve kazanımlar sağlamaktadır.

Ana güzergahlarda yer alan Bölünmüş Yollar, tüp geçitler, köprüler, viyadükler, üst geçitler, trafik levhaları, uyarı ışıkları, yönlendirici yol çizgilerinin tamamlanmasından sonra;

  • Yol güvenliği ve konforun yaygınlaştırılması,
  • Karayolu denetimlerinin artırılması,
  • Tehlikeli mal taşımacılığının uluslararası normlarda yapılması,
  • Akıllı Ulaşım Sistemlerinin yaygınlaştırılması

Karayolu politikalarımızın ana unsurları haline gelmiştir. Karayollarımız da değişmez ve en önemli amacımız ise trafik kazalarını azaltmak ve kazalardaki ölüm oranını düşürmektir.

2003 yılı öncesinde mevcut 6.101 km uzunluğundaki bölünmüş yol ağımız sadece 6 ilimizi birbirine bağlarken 2019 yılında 27.165 km ye ulaşan bölünmüş ağımız 77 ilimizi birbirine bağlamaktadır. Bugün itibariyle bölünmüş yollar, toplam yol ağımızın % 40'ını oluşturmaktadır.

Sayın Başkan değerli milletvekilleri;

Ülkemizde son yıllardaki nüfusumuzun, ekonomik kalkınma ve refahın artması ile beraber motorlu taşıtlarda da önemli bir artış meydana gelmiştir. Bu artışlara rağmen 2018 yılı trafik kazaları verilerine bakıldığında ölüm oranında %71'lik bir azalma olduğu görülmüştür. Motorlu taşıtlarda 2003 yılında sayı 8 milyon 903 bin iken, 2019 Ekim ayı sonu itibariyle 23 milyon 153 bin adede ulaşmıştır. 17 yılda % 160'lık bir artış meydana gelmiştir. Bu artışa rağmen 2018 yılında meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazalardaki kusur oranlarında karayollarının kusur oranı % 0,35 iken sürücü, yaya ve yolcu kusuru % 99, taşıt kusuru ise %0,65'tir. Amacımız % 0,35'lik oranını daha aşağıya indirmektir. AK Parti iktidarı olarak anlayışımız, yol geometrisindeki iyileştirme ve trafik güvenlik ekipmanları çalışmalarımıza hız kesmeden kesintisiz devam etmektir.

Karayolları bütün illerimizde önemli çalışmalar yaparak büyük yatırımlara imza atmıştır. İzmir den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a kadar bu yatırımları görebiliriz. Bir Anadolu ili olan Zonguldak ilimizden rakamlar vererek, son 17 yıldaki değişimi görebiliriz. İlimiz sınırları içerisinde 2002 yılında bölünmüş yol ağımız 22 km iken 2019 yılı sonu itibariyle 192 km'ye ulaşmıştır. Bölünmüş yollar ile beraber ilimizde 18 adet tüp tünel yapılmış ilaveten toplam uzunluğu 6718 metre olan 50 adet köprü yapılmıştır. Karayollarımız, ilimizde ve diğer bütün illerimizde trafik levhaları, üst ve alt geçitleri, uyarıcı trafik ışıkları, yol kavşaklarını da tamamlayarak bu yapıları da halkımızın hizmetine sunmuştur.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız bünyesinde Karayolları Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığa bağlı diğer Genel Müdürlüklerimizin çalışmalarıyla Türkiye'nin her köşesine bu yatırımlar ulaşmıştır. Bakanlığımıza ve bünyesindeki bütün birimlere çalışmalarında başarılar diliyorum. 2020 yılı bütçemizin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyor, Genel kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum."

Editör: Pusula Gazetesi