Mesleki Eğitim Merkezi bahçesinde düzenlenen programa; Kaymakam Serkan Keçeli, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir, İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, SP İlçe Başkanı Burak Erol, daire ve okul müdürleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir Ahilik kavramı hakkında bilgi vererek şunları söyledi; "Kardeşlik, birlik, beraberlik toplayan Ahilik ticareti ile ahlaki buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir. Ahilik prensipleri yüzyıllar boyunca hem Esnaf ve Sanatkarlarımız hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük ve güvenirlik, hak ve hukukuna saygılı şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak Ahiliğin er önemli kuralıdır. Ahilik kültürünü daha iyi tanıtır, bilinir hale getirmek ve gelecek nesillere bu kültürün en doğru şekilde aktarılmasını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur.

Ahiliğin özellikleri şunlardır; hayatında kin, hasetlik ve gıybetten kaçınmak, şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak, alçak gönüllü olmak büyüklükte gururdan kaçınmak. Dost ve arkadaşlara tatli sözlü, samimi güler yüzlü ve güvenilir olmak, İnsanların işlerini içten, gönülden ve güler yüzle yapmak, daima iyi komşulukta bulunmak, komşusunun eza ve cahilliğine sabretmek, hata ve kusurları daima kendi nefsinde aramak, örf adet ve törelere uymak, helal kazanç sahibi olmak".

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar Çaycuma'nın parlayan yıldız olduğunu ifade ederek; " Çünkü arazi burada, çalışkan insanlar burada, demiryolu, havayolu, deniz hepsi burada. Filyos hayata geçtiğinde bu bölgeyi kimse tanıyamayacak. Biz esnafımızın yanındayız, yeter ki bize proje getirsinler. Gerekli desteği sonuna kadar vereceğiz. Filyos ile beraber nüfus arttığı zaman esnafımızın ii daha da çok olacaktır. Sizler için mecliste yasarla çıkartıyor, sıkıntı olan arkadaşlarımız bize bunları iletebilirler. Tüm esnafımıza bol kazançlar diliyoruz"dedi.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek; "Bu etkinliklerin ve geleneksel değerlerin yaşatılmasındaki önemin altını çizerek tüm esnafımıza hayırlı kazançlar diliyorum"şeklinde konuştu.

Kaymakam Serkan Keçeli ahilik kültürünün canlanmasında emeği geçen Esnaf Odası ile Mesleki Eğitim Merkezi'ne teşekkür ederek; "Ahilik Selçukluların son döneminde başlayıp, Osmanlının ilk döneminde daha da güçlenerek oluşan belki o dönemin en önemli, kurumsal kültürümüzü oluşturan değerlerimizin başında gelmektedir.

Ahilik sadece esnafımıza, insanımıza meslek öğretmekle kalmamış, aynı zamanda Ahlak öğretmiştir. Ahlak öğrettiği gibi doğruluğu, dürüstlüğü, şahsiyet kazandırmayı da amaçlamıştır. Dinimiz neyi emrediyorsa Ahilik kültürü onu emretmiştir. Çok kolay esnaf yetişmiyor. Çıraklıktan başlıyor. Alın teri ortaya koymadan esnaf olunmuyor, usta olunmuyor. Ahilik Kültürünün güzel yanı ise helalinden işimizi doğru dürüst yapma alışkanlığının kazanımıdır"şeklinde konuştu.

Şet Kuşatma gösterisinin ardından Milletvekili Özcan Ulupınar Kaymakam Serkan Keçeli ve Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'ya temsili olarak tekbir eşliğinde şed kuşatıldı. Geçmişte Ahilik geleneğine uygun davranmayan esnafa verilen ceza da temsili olarak anlatıldı.

Son olarak kalfalık ve ustalık belgesi alanlar ile meslek hayatında 20 yılı doldurmuş esnafa plaketleri protokol tarafından verildi.

Editör: Pusula Gazetesi