Ahilik Haftası dolayısı ile Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası, Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Çaycuma Belediyesi işbirliği ile pazaryerinde vatandaşlara aşure ikramında bulunuldu.

İlginin yoğun olduğu programa; AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Kaymakam Muharrem Coşgun, Çaycuma Belediye Başkan Vekili Berna Çimsalan Özyurt, Nebioğlu Belediye Başkanı Ertan Aydoğan, Sanayi ve Ticaret ve İl Müdürü İsmail Maden, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zekai Kamitoğlu, Esnaf Odası Başkanı Hayri Kandemir, Emekliler Derneği Başkanı Nizamettin Eyidoğan, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Kent Konseyi Başkanı Tuğrul Dereli, AK Parti İlçe Başkanı Veysel Karani Doğancı, MHP İlçe Başkanı Ersin Akyüz, SP İlçe Başkanı Engin Zeren, daire müdürleri, belediye meclis üyeleri katıldı.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir etkinlik hakkında bilgi verirken; "Bundan sonra her sene Kaymakamlık, Belediye, TSO ve Esnaf Sanatkarlar odası nezdinde 16 ve 22 Eylül tarihleri arasında etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Ahilik ve bununla birlikte taçlandırdığımız aşure etkinliğimizin hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Özellikle belirtmek isterim ki ahilik bugün ülkemizde esnaf, tüccar ve sanayicinin bundan yüz yıllar önce teşkilatları kurulmuş bu günümüzdeki şartlarında Kaymakamlık nezdinde tüketici hakem heyetini bin yıl önce başlatılmış. Geldiğimiz günden bugüne kadar tüm esnaflarımıza ahiliği anlatmaya çalıştık, çalışacağız da. Katkılarından dolayı şahsım adına tek tek herkese çok teşekkür ederim"dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zekai Kamitoğlu da esnaf ve tüccarın her zaman iyi ilişkiler içinde olduğunu ifade ederek; "Ahilik Haftası bundan bin yıl önce Selçuklu döneminde Ahi Devran tarafından kurulan esnaf organizasyonudur. Bizler ticaret ve Sanayi erbapları olarak birbirimize her zaman muhtacız. Esnaf Odası önderliğinde gerçekleşen programa katılımlarımızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum"dedi

Sanayi ve Ticaret ve İl Müdürü İsmail Maden Ahilik kültürü hakkında bilgi verdi. Maden; "Ahilik teşkilatının ve onların kültürümüze kotladığı Ticaret ahlakının yaşamasını ve yaygınlaşmasını sağlamak üzere Ahilik Kutlamaları yapılmaktadır. Bu yıl 16-22 Eylül Ahilik Haftası olarak ilan edilmiştir.13. yüzyılda Anadolu'da temelleri atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde ahlakı, doğruluğu, kardeşliği, yardımseverliği, cömertliği, dürüstlüğü, merhametli olmayı ve dayanışmayı esas almaktadır. Esnaf ve sanatkarlığı meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuuyla harmanlayan bu kültür Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde çok etkili olmuştur. Hatta diyebiliriz ki Osmanlı Devletini kuran, oradan cihana hükmederek 3 kıtaya adalet dağıtılmasını sağlayan bu yapıdır. Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkarları fütüvvet nameler ile ahlaki ve İslami prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu'da birlik, beraberlik ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de esnaf ve sanatkarlarımıza yol göstermektedir. Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan bu gelenektir. Belirlediği hedeflere güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen Ülkemizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarının başında Ahiliğin bugünkü temsilcileri olan ticaret ve sanayicilerimiz ile Esnaf teşkilatlarımız gelmeye devam edecektir"dedi.

Kaymakam Muharrem Coşgun da etkinliğe emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek; "Esnafımızın haftasını kutluyor, bol kazançlar diliyorum. Allah Muharrem ayı içinde yaptığımız ibadetleri kabul etsin"dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu da yaptığı konuşmada; "Muharrem ayının bereketi hepimizin üzerinde olsun. Kardeşliğimiz her zaman artsın. Ülkemizin, bu toprakların değerini bir Türk ve Müslüman olarak idrak etmemiz gerekiyor. Ahilik uzun yıllar önce ortaya çıkmış ve günümüze kadar sürmüştür. Ahi; Osmanlı'da kardeşlik, Türkçe ise cömertlik anlamına geliyor. Biz böyle bir milletiz. Bizim dini ve milli günlerimiz kaynaşmamıza vesile oluyor. Etkinliği gerçekleştiren Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum"diye konuştu.

İlçe Müftüsü Ayhan Ermiş'in yaptığı duanın ardında protokol tarafından 2 bin kişilik aşure ikram edildi.

Editör: Pusula Gazetesi