19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Çaycuma Şubesi gün boyu Atatürk anıtları önünde kutlama yaptı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Çaycuma Şubesi önce dernek binası önünden şehir meydanındaki Atatürk anıtına kadar çelenk ile birlikte marşlar eşliğinde yürüyüş yaptı. Çelenk sunumu sonrası aynı meydanda harmandalı oynandı.

Daha sonra dernek binası önündeki Atatürk anıtında saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenledikleri "Atatürk'ün Gençliğe Seslenişi" okundu.

Atatürkçü Düşünce Derneği Çaycuma Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ela Mantarlı Kurt,19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak yaptığı konuşmasında şunları söyledi; "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayram'ımız kutlu olsun.Mustafa Kemal'in Samsun'da kurtuluş meşalesini yakışının 102'inci yılı bugün...102 yıl önce bugün; Mustafa Kemal , bağımsızlık meşalesini yakmış,cumhuriyetin temellerini atmıştı.Atatürk yokluk,yoksulluk, perişanlık ve umutsuzluk içinde gücünü "davasının haklılığından" alıyordu.

Milli Mücadeleyi hak ve hakikat mücadelesi olarak tanımlıyordu.

1919'da Erzurum'da şöyle demişti:"Bu millet hiçbir zaman; bir hain padişahın,bir Rahip Fraw'un,bir Sait Molla'nın esiri,eğlencesi olamaz. Cihanı başlarına toplasınlar da gelsinler... İş kalabalıkta değil;hak ve hakikattedir.Hak,hakikat ve millet rehberimizdir.Mutlaka biz muvaffak olacağız."

Mustafa Kemal AtatürK, Milli mücadeleyi başından sonuna kadar meşru bir hak mücadelesi olarak yürüttü. İşgallere karşı başlayan hak ve hukuk direnişine Müdafaa-i Hukuk adının verilmesi boşuna değildi. Atatürk gerçek bir hak savaşçısıydı. Emperyalizme karşı tam bağımsızlık hakkı, saraya / sultana karşı milli egemenlik hakkı, cehalete, bağnazlığa karşı uygarlık/çağdaşlık hakkı için mücadele etti.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmasıyla, aslında bu toprakların en büyük hak ve hukuk mücadelesi başladı. Bu topraklarda bu güne kadar atılan hiçbir adım, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarken attığı o adım kadar kurtarıcı olmadı. Emperyalizme karşı tam bağımsızlık, saraya/sultana karşı milli egemenlik o ilk adımla gerçekleşti. Sonunda Türk Milleti iki kere kurtuldu.

Yaşasın tam bağımsızlık!

Yaşasın milli egemenlik!

Yaşasın 19 Mayıs ruhu..."

Akşam saatlerine kadar kutlamalarına devam eden dernek yönetimi, saat 19.19'da dernek bahçesine yaptırdıkları meşaleyi gençlerin önderliğinde yaktı. Dernek Başkanı Ela Mantarlı Kurt," Dernek bahçemize yaptırdığımız bağımsızlık meşalemizi gençlerimizin önderliğinde yakarak önce İstiklal Marşı'mızı söyledik.Sonrasında derneğimizin Disiplin Kurulu Üyesi Emekli Eğitimci Sayın Nilgün Çelik öğretmenimizin önderliğinde halk oyunları oynadık.Harmandalı ile günün anlam ve önemini peştirdik. Marşlar eşliğinde gösterilerimizi 20.45'e kadar sürdürdük.19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı coşkulu bir şekilde kutlamanın onurunu, gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Başkan Mantarlı Kurt, bugünün aynı zamanda Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kuruluş yıldönümü olduğunu söyleyerek; "Vatan topraklarının kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, bağımsızlığımızın, cumhuriyetimizin ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin bugün aynı zamanda doğum günüdür. Kutlu olsun" dedi.