Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çaycuma Şubesinin 14. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.16 Şubat 2020 tarihinde çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle Çaycuma Atatürkçü Düşünce Derneği'nin 14. Olağan Genel Kurulunu 23 Şubat Pazar günü ADD Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Genel kurula; Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, ADD GYK üyesi ve Batı Karadeniz Sorumlusu Semih Özkök, Ereğli ADD önceki dönem şube Başkanı Öner Önder, CHP İlçe Başkanı Şeref Köktürk, ADD Zonguldak eski Şube Başkanı Dr. Kemal Yurtbay, Emekliler Cemiyeti Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan, Kent Konseyi Başkanı Tuğrul Dereli, Yardım Sevenler Derneği Başkanı Emel Yurtbay, Çaycuma Emlakçılar Derneği Başkanı Erol Ünlü ve Çaycuma Koleji ortaklarından Kadri Bozdağ ile çok sayıda üye katıldı.

Genel kurul öncesi 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı akabinde ise İstiklal Marşı okundu. ADD eski başkanı Bayram Cura'nın Divan Başkanlığında toplantıya devam edildi. Açılış konuşmasını ADD Başkanı Zeki Saim Oral yaparak şunları söyledi; " Çaycuma Atatürkçü Düşünce Derneği olarak geçen iki yıl içinde oldukça önemli işlere imza attığımızı söyleyebilirim. Bugüne kadar yaptığımız tüm bu çalışmalarda başta Yönetim Kurulu arkadaşlarıma ve tabiki siz değerli üyelerimize çok teşekkür ederim. Bugün ülkemiz içte ve dışta hak ettiği saygın yerde değildir. Tabi ki bunun en temel sebebi 18 senedir bu ülkeyi yöneten AKP iktidarı ve yöneticileri ile en çokta buna çanak tutanlar ile, Atatürk ilke ve devrimlerine karşı olan o karanlık zihniyettir. 1950'lerde başlayan BOP ve onun eş başkanı olduğunu söyleyen,o dönemin de başbakanı olan RTE'dir. Yine 12 Eylül 1980 askeri darbesi de bugünkü duruma gelmemizdeki en önemli etkenlerden biridir.12 Eylül sonrası dünyada ve ülkemizde Özal hükümeti ile uygulanmaya başlayan Neoliberal uygulamalar ve onun olumsuz yansımalarını "önce zarar ediyor"yalan propagandaları ile, 90 yıllık kazanımlarımız olan fabrikalarımızın, özelleştirme adı altında satılması, halen de satılmaya, peşkeş çekilmeye devam etmesi dene yazık ki acı gerçektir. Köy Enstitülerinin kapatılması ile bozulmaya başlayan eğitim sistemimiz, üreten,sorgulayan eğitim sistemi modelinden ezberci ve sınav endeksli içi boş eğitim modeline, özellikle son yıllarda giderek dinselleştirilmeye çalışılmakta.. tamamen çağdışı uygulamalara izin veren MEB, cemaat, tarikat ve vakıflarının eğitimin içine girmesi ile bugün yaşadığımız sorgulamayan, biat eden, şiddete dönük, uyuşturucu bağımlısı bir nesil ortaya çıkarmış, çıkarmaya da devam etmektedir. Laiklik tamamen kaldırılmış, özel yaşam tamamen dinselleştirilmiş. Farklı inançlara olması gereken hoşgörü tamamen ortadan kalkmış, Devletin tüm yapılarını din kisvesi altında cemaatler ele geçirmişler, geçirmeye de devam etmekteler. Tabiki bu kadar kötü tablonun içinde iyi ve güzel olan şeylerde yok değil. Gezi direnişi, bu ülkenin vicdanıdır, hala birilerinin korkulu rüya görmesine sebep olmaktadır. O gençliğin büyük bir kısmı Atatürk'ün çizdiği ilke ve devrimler ışığında bugün hala bir çok alanda seslerini yükselterek"HES'lere-nükleer santrale-kaz dağlarında-siyanürle altın madeni aramalarına- karşı çıkarak.. AKP iktidarına işlerinin hiçte kolay olamayacağını göstermekte, bizlere UMUT olmaktadır.

Biz de Atatürkçü Düşünce Derneği olarak aynı azim ve kararlılıkla, haksızlığa, hukuksuzluğa, yanlışlara karşı yolumuza onurlu ve dik bir şekilde devam etmekteyiz. Sadece ülkede yaşanan sorunlara değil, bölgemizde ve şehrimizde yaşanan haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğimizi, Sazköy-Saltukova'da yapılmak istenen Termik Santrallere, OYKA'nın yapmak istediği katı atık santraline, Gökçebey'e yapılmak istenen Biokütle Enerji santraline toplumsal faydasından çok zararı olduğunu düşündüğümüzden karşı olduğumuzu. Yapılacak eylem ve etkinliklerde yer alacağımızı buradan kamuoyuna bildiririz".

Konuklardan ilk olarak Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı söz aldı. Kantarcı; " İnsanın önce yaşam felsefesi olması gerekir. Gereksiz ve suçsuz yere hapiste yatanları görüyoruz. Suçları ise sadece düşünceleri. Bizimde Çaycuma'da yaşayanlar olarak birşeyler yapmamız gerekiyor. Çaycuma'da yaşayanlar ülkemiz geneline baktığımızda ülke kişi başı gelir ortalamasının üstünde. Birbirimize Atatürk'ü anlatmak yerine onun fikirleri doğrultusunda hareket etmek gerekir. Geçen 5 yıl içinde karnemizi çok iyi olarak aldık. Kent büyüdükçe işler azalmak yerine, büyüdükçe işlerde çoğaldı. Biz hiçbir zaman ekonomik krizi veya savaşı bahane etmeden işlerimizi yapmaya devam edeceğiz.Dün olduğu gibi bugün de yarın da Atatürkçü Düşünce Derneği ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Yapılacak Genel kurulun hayırlı olmasını, seçilecek yeni yönetim kuruluna da başarılar dilerim"diye konuştu.

CHP İlçe Başkanı Şeref Köktürk ise "ADD 30 sene önce Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok gibi Devrim şehitlerimiz tarafından bugünlerin yaşanacağını o zamandan görerek, bu kurumların kuruculuklarını veya başkanlılarını üstlendiler. Yaşaması gereken, sahip olduğumuz bu kaleleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi, buraları terk etmemeli, sahip çıkmalıyız. Karşımızda ise iktidarın açık bir şekilde desteklediği cemaatler var. Şurası bilinmelidir ki hiç kimse bizden ve halkımızdan Atatürkçü Düşünceyi silemeyecekler"dedi.

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol Çaycuma'nın aydın bir yapısı olduğunu söyleyerek; "1996 yılından bu yana Çaycuma'da görev yapıyorum. Bu görevimin 16 yılında ise sendika yöneticisi olarak görev yaptım. Ben Sivaslıyım. Annem her 5 yılda bir Çaycuma'ya yanıma gelir. Her geldiğinde Çaycuma'nın giderek değiştiğini ... yapısal anlamda değil... dışardan gelenler gözlüyorlar. Çaycuma'nın geçmişten gelen aydın, demokrat, ilerici bir yapısı var. Son yıllarda bu yapıyı kırmak isteyen bir yapı var. 15 Temmuz öncesi bu yapı burada birileri tarafından destekleniyordu. Şimdi ise taraf değiştirerek Fetö yerine başka bir cemaat oldu. Bizi ihraç edenler bunu bir öç duygusu içinde yaptı. İnanç üstünden politika yapmak doğru olmadığı gibi insan devşirmekte doğru değildir. Bu mücadele belli kurumların değil herkesin görevidir"şeklinde konuştu.

Derneğin faaliyet raporu, denetim raporu okunarak genel kurula sunularak kabul edildi. Tahmini bütçenin okunup oylanmasından sonra seçimlere geçildi.

  1. Olağan Genel Kurulda mevcut Şube Başkanı Zeki Saim Oral yeniden güven tazelerken Oral 57 oy, Veysel Çalışkan 55, Merter Mankal 36, Seda Altuğ 47, Şaban Altan 21, Nurgün Pekmezci 51, Ela Mantarlı Kurt 49, Şenay Okur 23, Ozan Çelik 18, Aysun Yurtöz 13, Mehmet Ermiş 7, Ali Işık 4 ve Aytekin Ataman 9 oy alarak yönetim kuruluna seçildi.

Denetleme Kuruluna ise; Hikmet Yiğit 50, Cemal Yurtbay 47, Hayati Katırcı 9, Aydın Vardan 30, Yusuf Bostancı 16 ve Saffet Bilir ise 11 oy aldı.

Genel Kurul Delegeye ise; Bayram Cura 54, Şeref Köktürk 57 ve Kıvılcım Kalyoncu 56 oy aldı. Son olarak Disiplin Kurulu ise şu şekilde oluştu; Seden Saka Çınar 36, Nilgün Çelik 28, İsmet Kalfa 22, Günseli Türkyılmaz 45, Nilgün Çelik 28,Özkan Genç 28 ve İrfan Yeğiner 6 oy alarak Disiplin Kurulu üyesi oldular.