Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun 25 yıl hapse çarptırılıp, tutuklanmasının ardından Ankara'dan başlattığı 'Adalet Yürüyüşü' 9.gününe dün mola verdiği Gerede ile Yeniçağa ilçeleri arasında bulunan Şahnalar Köyü Yaşar Çelik Şair Dertli Kültür Parkı'ndan başladı. Yürüyüşe Devrek Bölge Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Araştırmacı Gazeteci, Yazar İbrahim Tığ da katıldı. Tığ bir süre Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüyerek sohbet etti.

Burada gazetecilere kısa bir açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Berberoğlu'nun avukatlarının Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracağını ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Bu da önemli bir aşama. Umuyorum adalet yerini bulur."dedi.

"80 MİLYONUN ADALET TALEBİ İÇİN YÜRÜYORUZ"

"Güzel bir güneş var, atmosfer oldukça güzel. Dokuzuncu gün yürüyüşüne biraz sonra başlayacağız. Adalet yürüyüşümüz devam ediyor." diye sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, toplumun her kesiminden yürüyüşe destek veren vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları olduğunu belirtti ve onlara teşekkür etti.

Bu sabah Enis Berberoğlu'nun avukatının Anayasa Mahkemesine başvuracağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu da önemli bir aşama. Umuyorum adalet yerini bulur. Yaptığımız yürüyüş kutsal bir yürüyüştür, adalet yürüyüşüdür. Bunun bir partiyle, bir kişiyle, bir sivil toplum örgütüyle ilgisi yoktur. 80 milyonu ilgilendiren bir olaydır. 80 milyonun adalet talebi için yürüyoruz, 80 milyonu da kucaklıyoruz." dedi.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "BBP Genel Başkanı Mustafa Destici yürüşünüzün adalet için değil, hayır kesimini bir arada tutmak için olduğunu söyledi." hatırlatması üzerine, "Saygı duyarız, kendi görüşüdür. Şundan özellikle kaçınmamız gerekiyor. Adalet yürüyüşü içinde 'O onu dedi, bu bunu dedi, o şunu yaptı, bu bunu yaptı', bundan kaçınmamız gerekiyor. Sayın Destici onu söyleyebilir. Bir siyasi partinin genel başkanıdır, kendi görüşüdür." diye konuştu.

Bir gazetecinin, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün, CHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına verdiği desteğin bedelini bugün parti olarak ödediği yönündeki değerlendirmesini hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, "Söyleyebilir. Bunu sadece o söylemiyor." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, açıklamasının ardından parkta bulunan ve 1772-1845 yılları arasında yaşayan Şair Dertli'nin mezarına giderek Fatiha okudu. Bilindiği gibi Şair Dertli de dönemin softa ve kadılarını; "Abdest alsan aldın demez / Namaz kılsan kıldın demez / Kadı gibi haram yemez / Şeytan bunun neresinde?" dizeleriyle eleştirmişti.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bugünkü yürüyüşüne başladı. Yürüyüşe partinin bazı milletvekilleri ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Raşit Tükel'in de arasında bulunduğu bazı TTB üyeleri de eşlik ediyor.

TEZCAN: NE ZAMANDAN BERİ ŞİKAYET DİLEKÇELERİNDE 'GİZLİ' İBARESİ YER ALIYOR

Bu arada CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Adalet yürüyüşündeki bugünkü hedeflerinin 21 kilometre olduğunu belirtti. Tezcan gazetemiz yazarı İbrahim Tığ'ın, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine de, "Ne zamandan beri şikayet dilekçelerinde gizli ibaresi yer alıyor."diye sordu. Tezcan, "Sadece Hayati Yazıcı'dan değil, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından da aynı çerçevede bir açıklama gelmiş. Demek ki şaşırdılar, hangi kılıfı uyduracaklarının derdine düşmüşler." diye konuştu. Tezcan, söz konusu dilekçenin başında "gizli" ibaresinin yer aldığını söyleyerek, şunları söyledi; "Şimdi ben merak ediyorum, Hayati Yazıcı avukatlık yaptı, nasıl yaptı? Eğer hal böyleyse Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının açıklaması da şikayet dilekçesidir bu çerçevede. Bütün avukat meslektaşlarıma çağrı yapıyorum. Ben de bir avukatım, uzun yıllar avukatlık yaptım. Bundan sonra savcılıklara verdikleri dilekçelerde sonuç bölümünde kanuni gereğini ifa edin, sonuçtan da tarafıma bilgi verin desinler. Hiçbir savcı alıp o dilekçeleri işleme koymaz."

DEMİRTAŞ: BU ÜLKEYE ADALET YA GELECEK YA GELECEK

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da gazetemize şöyle konuştu; "Kendi ülkemizde birlik ve beraberlik ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Bir dikta yönetimiyle karşı karşıyayız. Adaletin olmadığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Bugün bu halk yürüyorsa her özgür ülke gibi, her uygar ülke gibi kendi ülkemizde barış içinde yaşamak istiyor. Halkımız bıçak kemiğe dayandı artık yeter diyor. Bu ülkeye adalet ya gelecek ya gelecek."

VEYSEL KILIÇ: BEN OĞLUMU İSTİYORUM, ADALET İSTİYORUM

Oğlu askeri öğrenciyken tutuklanan Veysel Kılıç da, gazetemize şöyle konuştu: "Dün Silivri'ye gidip oğlumu ziyaret ettim. Oradaki tüm insanlar, çocukları, akrabaları içerde olan tüm insanlarımız bu yürüyüşten umutlu. Adalet istiyorlar."

Rizeli ve 4 çocuk babası Kılıç, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddiasıyla tutuklanarak, Silivri Cezaevi'ne konulan oğlu için adalet istediğini belirten Veysel Kılıç, "Biz anneler, babalar olarak gözlerimizden yaş değil; kan akıyor. Ülkemizde adalet istiyorum. Şu çocukların suçu neydi? Bir kısmı çıktı, 262'si Silivri Cezaevi'nde. 'Plansız tatbikata gidiyoruz' dediler, aldılar, götürdüler. Benim çocuğum Boğaz Köprüsü'ndeydi. Şu anda iddianame bekliyoruz. 11 ay doldu. Adalet, bunun neresinde? Biz anneler, babalar olarak gözlerimizden yaş değil; kan akıyor. Ramazan orucumuz bize haram olmuş. Bu çocukların suçu var mı? Bıraksanız ne olurdu?" diye konuştu.

Veysel Kılıç, elinde "Ben oğlumu istiyorum. Sizin bağımsız, tarafsız dediğiniz adalete inanmıyorum. Ben ülkemde özgür yaşamak istiyorum. Türkiye'mi seviyorum. Bu askeri öğrencilerin suçsuz olduğuna ben inandığım gibi Türkiye'nin 80 milyon insanı da inanıyor. Ankara'ya bir sorum olacak. Bu çocuklar sizin çocuklarınız olsaydı bunlar bir akşam cezaevinde kalır mıydı? El cevap, kalmazdı" yazılı pankart ve Türk bayrağıyla yürüdü.

Adalet Yürüyüşüne, 7 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile öğretmenlikten ihraç edilen KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Sekreteri İsmet Akyol ile Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan da katılarak destek verdi.

Editör: Pusula Gazetesi