İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2020-2021 faaliyetleri kapsamında yapılan denetimler hakkında bilgi verdi.

Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı Tarım Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Denetimlerle ilgili yapılan açıklama şöyle;

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmalarını sağlamak hedefiyle 5996 sayılı " Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun" hükümlerine göre yıl içerisinde üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde yapılan gıda denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Buna göre;

2020 Yılı içerisinde Gıda Kontrol ekiplerimiz tarafından 6505 gıda işletmesinde 10.119 adet denetim gerçekleştirildi. Uygunsuzluk tespit edilen 86 adet işletmeye toplam 553.462 TL idari para cezası uygulandı. İl genelinde 790 adet numune (Alo 174, rutin, ithalat, ihracat, Bakanlık ve il kontrol planları) alındı. Bu numunelerden 41 adet olumsuzluk tespit edildi. ​

491 adet ihracat partisi (fındık, fındık ürünleri, tuz, sodyum bikarbonat) toplam 54.892.470 kg ürünün numune ve kontrol işlemleri gerçekleştirildi.

20 adet ithalat partisi (buğday, mısır, soya fasulyesi) toplam 55.522.000 kg ürünün numune ve kontrol işlemleri gerçekleştirildi.

Alo gıda 174 hattına gelen 267 adet şikayet değerlendirilerek, uygunsuzluk tespit edilen işletmelere 24 adet idari yaptırım uygulanarak, 1 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Müdürlüğümüzce 2021 yılı içerisinde aynı titizlikle devam eden çalışmalarımızda, 18.03.2021 tarihine kadar ise 1479 adet denetim, 168 adet numune, 3 adet idari para cezası, 129 adet ihracat kontrolü, 1 adet ithalat kontrolü, 35 adet Alo 174 gıda ihbar hattı şikayeti değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca Müdürlüğümüz bünyesince Korona virüs hastalığı (Covid-19) kaynaklı olağanüstü durum sebebiyle üst düzey önlemler alındı. Bu kapsamda il ve ilçe Müdürlüğünde görevli Gıda Kontrol Görevlileri İl Müdürü Cemalettin ÇATAKLI ve Gıda Şubesi Müdürü İsmail BARUTCU refakatinde denetimler gerçekleştiriliyor;

Sokağa çıkma yasağı ve hafta sonlarında da devam eden Denetimlerin daha çok bilgilendirme amaçlı olduğu belirtildi. Bilgilendirmelerde İlimizde ki tüm Lokanta-Restoran, Fırın ve perakende satış noktalarına korona virüse karşı hangi önlemleri almaları gerektiği anlatıldı.

Özellikle personel hijyeni, el hijyeni, Personelin sağlığı, alet ekipman ve işletme dezenfeksiyonu, maske-bone-eldiven kullanımı, hijyen bariyerleri, havalandırma, açıkta gıda satışı yapılmaması gibi konuların virüsün yayılmasında büyük önem arz ettiği gıda işletmelerine anlatıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Cemalettin ÇATAKLI Covid-19 virüsünün yayılmasının asgari seviyede olması için İl Tarım Orman Müdürlüğünce gereken hassasiyetin gösterildiğini ve Resmi kontrollerin aralıksız devam ettiğini belirtti. Ayrıca vatandaşlarımızdan gelecek geri bildirimin son derece önemli olduğu belirtilerek, vatandaşlarımızın gıda ile ilgili karşılaştıkları her türlü olumsuzlukta Alo 174 Gıda ihbar hattından ve 05011740174 numaralı Whatsapp ihbar hattından şikayetlerini iletmelerinin büyük önem arz ettiğini belirtti.